Vildtgryde

En virkelig lækker efterårsret, der vil høste stående bifald 🙂Vildtgryde

Til fire personer skal du bruge:

400 g vildtkød i tern – jeg brugte krondyr kød – du kan købe vildtkød i tern i de fleste supermarkeder i dag ellers kan du gå til din slagter, med mindre du kender en jæger 🙂

2 store almindelige løg

2 store fed hvidløg

0,7 l. bouillon – jeg brugte en blanding af hønsebouillon og grønsagsbouillon – og ja, jeg brugte terninger

3/4 dl Marsala – sherry eller portvin kan sikkert også bruges

1 håndfuld tørret Karl Johan svampe

1 lille håndfuld tørret kantareller

3 pastinakker i grove stykker

3 gulerødder i grove stykker

3 kviste rosmarin

3 kviste citrontimian

Havsalt og friskkværnet peber

Jævning

Begynd med svampene. Kom dem i en lille skål og dæk dem med vand. Sæt dem til side. Svampe

Skær kødet ud i mindre tern – de kan være ret store, så del dem to-tre gange.Krondyr kød

Pil løgene og hak dem fint. Pil hvidløgene og hak også dem fint.

Kom en god klat rigtig smør i en stor stegegryde sammen med et par spsk. olivenolie. Tænd for varmen og lad fedtstoffet smelte – der må gerne være godt med varme på blusset. Tilsæt de to slags løg og svits et par minutter. Tilsæt kødet og lad det brune af.Vildtgryde Skru ned for varmen og tilsæt Marsalaen og bouillonen. Læg låg på og lad gryden simre i 45 minutter.Vildtgryde

Marsala

Marsala kan også bruges til Tiramisu og Saltimbocca 🙂

Skræl dine gulerødder og pastinakker – skræl gerne det dobbelte, sammen med tre-fire store bagekartofler – så kan du lave rodfrugtsmos til. Jeg kan ikke lide kartoffelmos – det har jeg aldrig brudt mig om, og jeg kommer aldrig til det – men rodfrugtsmos, hvor det er grove-halvmoste rodfrugter blandet med godt smør og lidt havsalt, det kan jeg lide 🙂

Til rodfrugtsmosen skal du skære dine grønsager i store tern og dække dem med vand i en gryde. Sæt gryden over og bring til kog, når der er gået ca. 30 minutter af vildtgrydens simretid. Når rodfrugterne er kogt, moser du dem med en gammeldags kartoffelmoser, de skal ikke moses helt, der skal være struktur. Fordel fire gode store klatter smør i mosen og rør sammen. Smag til med lidt salt. Voila – rodfrugtsmos klar til servering.Rodfrugtsmos

Nå, tilbage til vildtgryden…

Skær dine rodfrugter i grove tern – samme størrelse som kødet. Når de 45 minutter er gået tilsætter du rodfrugterne og de udblødte svampe – halvdelen af væden fra svampene skal også med. Det kan være, at du skal skære Karl Johan svampene lidt ud, så de ikke er for store. Lad grønsagerne simre med og tilsæt finthakket rosmarin og citrontimian, sammen med lidt havsalt og lidt friskkværnet peber. Smag til – tilsæt eventuelt lidt mere havsalt.

Jævn vildtgryden med en maizena jævning til den har den ønskede konsistens – den skal ikke være alt for tyk, men tyk nok til at blive hængende på din rodfrugtsmos.

Portionsanret og drys lidt finthakket persille over inden serveringen. Den her ret vil være et hit som gæstemad i weekenden eller hvornår du nu har lyst. Det er let at lave, men smager som om du har stået i køkkenet hele dagen.Vildtgryde


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.