Farsbrød er bedst kendt enten fra USA (meatloaf), hvor det spises ofte i de amerikanske hjem eller som vores danske forloren hare. Men farsbrød er så meget mere end det. Italiensk farsbrød er en opgradering af det traditionelle farsbrød, som vi også kender herhjemme, og som ofte kan være ret kedeligt. Dette skønne farsbrød er dog langt fra kedeligt.Dampende delikat, mmmhhh
Mit italienske farsbrød har en vidunderlig duft og smag af Italien i hver en bid; basilikum, soltørrede tomater og ost gør sit til at du føler dig hensat til Italien, når du spiser det 🙂 Det er mild og alligevel krydret i smagen, det er let og dog kompakt, det rummer lidt af det hele – det er vel egentlig bare gode italienske kødboller, der er samlet til et stort brød….
Det er, som mange af mine opskrifter, let at lave. Du kan lave det klart om morgenen, sætte det koldt og så tilberede det om aftenen – det giver dig uanede muligheder for familiehygge hele dagen, shopping med gode venner og veninder, cafébesøg, familiebesøg eller sågar bare dase og vente på at aftenens gæster skal ankomme – farsbrødet er nemlig så lækkert, at det er perfekt gæstemad – og så er det helt uden stress 🙂Et grønt drys på toppen og det er klar til servering
Til 1 stort farsbrød til cirka 6 personer skal du bruge:
800 g blandet okse- og skinkefars
1½ dl rasp
3 dl mælk fra en glad ko
1 stort løg – alminelid zittauerløg er helt fint
1 hel stor rød chili
3 fed hvidløg
1 stor håndfuld frisk persille
2 tsk. fint salt
Friskkværnet peber – en god portion – cirka 50 drej på peberkværnen, der er meget kød, der skal krydres
60 g feta i små tern
4 spsk. hakkede soltørrede tomater
3 tsk. tørret timian
2 store æg fra en veltilpas høne
Saucen til farsbrødet laver du samtidig med farsbrødet og her skal du bruge:
700 ml passata
2 fed hvidløg
2 tsk. rørsukker
½ bundt frisk basilikum – brug den anden halvdel som grønt drys på toppen af retten til severingen
Havsalt og friskkværnet peberBadende i skønt tomatsauce er middagen serveret
Begynd med farsbrødet – kom rasp og mælk i en skål og bland det sammen. Sæt det til side og lad det stå i cirka 10 minutter, indtil det har en tyk grødagtig konsistens – dette giver en blødere og mere delikat konsistens på farsbrødet.
Put kødet op i en stor skål.
Pil og hak løg og hvidløg fint og vip begge dele op til farsen. Hak chilien fint – gem halvdelen og put den anden halvdel op til farsen.
Skyl persillen og dup den tør, hak også den fint og smid den op til farsen.
Kom krydderierne i farsblandingen; timian, salt og friskkværnet peber.
Smuld fetaen ned i farsen, hvis den er i store stykker, hvis fetaen er i små tern, så er smuldring ikke nødvendigt 🙂 Put også de hakkede soltørrede tomater i farsen.
Slå de dejlige æg ud i skålen med hele blandingen og tilsæt rasp-grøden.
Nu kan du enten farsen sammen med en ske eller du kan stikke hånden i og begynde at ælte – æltningen med de bare næver giver altså det allerbedste resultat – du har en bedre føling med farsen og du kan mærke, hvornår den hænger godt nok sammen. Jeg vil helt klart anbefale dig at bruge hænderne, også selvom det er noget snask og det føles underligt – nogle gange skal madlavning være noget snask og føles underligt – nøjagtig lige som vores barndoms mudderkager 😉
Find et dybt ovnfast fad frem, cirka 25×35 cm og 7 cm højt. Form farsbrødet heri til et højt, tæt farsbrød – det må ikke blive for bredt, der skal være plads til saucen rundt om det, så hellere byg op i højden.Lyst og lækkert farsbrød fyldt med god smag 🙂
Vask hænderne og begynd på saucen.
Fordel halvdelen af passataen på begge sider af farsbrødet. Drys den halve gemte finthakkede chili ovenpå passataen – lige meget på begge sider.
Pil og hak hvidløgsfeddene meget fint eller brug en hvidløgspresser. Kom hvidløgene ovenpå passataen, sammen med rørsukker, havsalt og friskkværnet peber.
Skyl og dup basilkummen godt tør og hak den fint. Drys ovenpå passataen og top med den sidste halvdel af passaten ovenpå alle krydderierne og krydderurterne. På den måde fordeler du krydderurter og krydderier i tomatsaucen, uden at du skal bruge en skål til at blande den i først – nemt og let.
Hvis farsbrødet først skal spises mange timer senere, skal det dækkes med folie og sættes koldt – indtil 1 time før, det skal tilberedes. Kød skal altid have stuetemperatur, når det skal tilberedes, uanset om det er en god bøf eller et farsbrød. Farsbrødet skal derfor ud fra køleskabet 1 time før, du vil sætte det i ovnen.Persille, soltørrede tomater, chili og sågar fetaen kigger frem fra dette lækre farsbrød 🙂
Når farsbrødet skal tilberedes, skal ovnen indstilles på 225 grader og farsbrødet skal have 50-60 minutter.
Server det dampende varme og lækre duftende farsbrød med god italiensk pasta, allerhelst en bred båndpasta, dog ikke så bred som parpadelle – den er for bred. Skruer, skaller og lignende duer heller ikke. Båndpasta er bedst til denne ret 🙂 Små kartofler stegt i ovnen kan også sagtens bruges – de smager faktisk også ret godt hertil.
Lav en god blandet salat til og inviter familien og vennerne til italiensk middag. Et godt glas rødvin til er simpelthen prikken over i’et 🙂Smukt og absurd lækkert
Farsbrødet er let og alligevel tæt i konsistensen. Det er saftigt og blødt og dog kan du sagtens skære både tykke og tynde skiver af det. Smagen er dyb og fyldt med skønne toner af hvidløg, chili, timian og den let salte umami smag fra fetaen. De soltørrede tomater giver en skøn dyb sødme til den samlede smagsoplevelse og sammen med den sødmefyldte og krydret tomatsauce føler du dig hensat til en skøn solrig dag i Italien på en lille lokal restaurant i en smal sidegade med skæve vinduer og døre omgivet af dufte og summen af italiensk gennem de åbentstående vinduer og døre, bella Italia 😀