Braiserede svinekæber i hvidvin

Braiserede svinekæber i hvidvin

Braiserede svinekæber er en virkelig delikat spise. Jeg har med stor succes lavet braiserede svinekæber med porter, denne variant har jeg brugt hvidvin til og det bliver retten ikke dårligere af. Det eneste problem er, at jeg ikke ved, hvilken der er min favorit af de to, da de begge smager himmelsk 🙂

Til 3 personer skal du bruge:

8 svinekæber

4 persillerødder

6 mindre gulerødder

2 løg

3 fed hvidløg

6 kviste frisk timian

3 dl hvidvin

2 dl vand

1 dejligt dansk æble

½ grønsagsbouillon terning

75 g smør af den gode slags

2 spsk. olivenolie

Evt. jævning

Afpuds svinekæberne for sølvhinden.

Skræl persillerødderne og gulerødderne. Skær halvdelen i grove stykker. Skær den anden halvdel i tern på 1 x 1 cm og læg dem til side.

Pil løg og hvidløg. Giv hvidløgene et hårdt tryk med din håndrod – de skal bare lige flække, men stadig være hele. Skær løgene i grove tern.

Kom 1/3 af smørret i en stor stegegryde sammen med halvdelen af olivenolien og varm det op ved god varme. Brun kødet godt af på alle flader, gerne af to omgange, så kødet ikke begynder at koge.

Den brunede overflader giver en skøn smag til kødet og det gør bare retten endnu bedre.

Læg de brunede kæber på en tallerken. HUSK, brug af stegegaffel eller andet stikke-halløj er strengt forbudt! Brug en madpincet eller en ske til at løfte kæberne op af gryden med. Så snart du begynder at stikke i kødet, åbner du op for at saft og smag kan løbe ud og resultatet er tørt og trælst. 

Når alle kæberne er brunet godt af og forsigtigt placeret på tallerknen, kommer du løg og hvidløg i gryden sammen med en lille smule ekstra fedtstof (både smør og olie). Lad det stege et minuts tid for sig selv og tilsæt derefter persillerødder og gulerødderne i de grove stykker.

Grønsagerne skal stege et par minutter, inden du forsigtigt lægger svinekæberne ned i mellem grønsagerne, igen uden brug af gaffel eller andet stikke-halløj.

Hæld hvidvinen ved og læg timian kvistene ned ovenpå. Krydr godt med friskkværnet peber. Læg låg på gryden og skru ned for varmen til lidt under medium og lad det hygge sig i 20 minutter.

Når de 20 minutter er gået, tilsætter du resten af hvidvinen, æblet (skåret i grove tern), vandet og den halve bouillonterning. Låg på igen og lad det simre videre i 70 minutter.

Imens kæberne hygger sig, kan du gå en tur med familien, slappe af med en god bog, spille et spil med de mindste eller lave næste uges madplan 🙂 Ideerne er mange og du skal bare nyde, at maden nærmest laver sig selv 🙂

Efter 70 minutter dufter der skønt i hele huset og dine og familiens tænder løber i vand. Tag forsigtigt kødet op af gryden – samme princip som før. Jeg kommer efter dig, hvis du stikker i kødet med en gaffel.

Hæld fonden igennem en sigte ned i en skål, så du får alle grønsagerne og timianen drænet fra.

Hæld fonden tilbage i gryden, tilsæt kødet – skal jeg sige det igen? 😉

Kom ternene af gulerødder og persillerødder ved og lad retten simre videre i 10 minutter.

Monter saucen med det sidste af den gode smør, du burde have cirka 1/3 tilbage – brug eventuelt lidt mere. Smørret giver en smuk glans til saucen og smagen får en ekstra tand til den gode side. Du kan jævne saucen en smule med lidt Maizena, hvis du synes, at den er for tynd. Husk at du skal smage den til – den skal nok have en smule havsalt 🙂Braiserede svinekæberSmukt og lækkert 🙂

Server de lækre møre svinekæber med den gyldne sauce ovenpå en klat god rodfrugtsmos og nyd de tilfredse ansigter rundt om bordet, når familien og vennerne sætter tænderne i disse skønne bidder af gudespise.

Kødet er smeltende mørt og det falder næsten fra hinanden, når du rører ved det og nu må du gerne bruge din gaffel 😉 Saucen er let, men fyldt med fantastisk smag og du har mest af alt lyst til at spise den med en ske 🙂Braiserede svinekæberSkinnende blank sauce med lækker “topping”, mums

En lækker ret, der også smager godt med en god bred pasta til. Disse skønne hvidvinsbraiserede svinekæber virker lettere i smagen og falder på en anden måde i maven, end de skønne porter braiserede svinekæber, som er lige så lækre. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er saucen, der gør forskellen. Prøv begge varianter og fortæl mig gerne, hvilken der er din favorit 🙂


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.