Jeg elsker risotto i alle de varianter, det nu kan laves. Det er en skøn italiensk klassiker og en super let ret at lave – synes jeg. Mange synes, at risotto er svær – risene brænder på, de bliver for hårde, de bliver bløde og jeg kan blive ved. Jeg tror, at det handler om at lade være med at tænke og så absolut at få det ned fra den sværhedspiedestal, som nogen gerne vil have det op på – og jeg siger ikke, at du er nogen 🙂Skøn, cremet og lækker
For mig er risotto en af de ultimative hygge retter, der kan laves på en ganske almindelig hverdag, hvor aftensmaden gerne må være stressfri 🙂 Det bliver risotto ofte brugt til her i huset – let mad på travle dage 🙂
Risotto er også min favorit, når jeg trænger til at forkæle mig selv lidt ekstra på de dage, hvor det hele er sådan lidt øv eller på en grå og kedelig dag.
Det jeg prøver at sige til dig er, at du skal ikke lade dig skræmme af risotto. Risotto er let at lave, det smager fantastisk og så er det rigtig god trøste/hygge mad. Som en lille ekstra bonus ved risotto, så er det også fænomenalt til at få bugt med små rester i køleskabet – kan det blive meget bedre? 😀
Jeg har lavet den ultimative risotto med and, der er fyldt med smag, sødme, kærlighed og blødhed – den er som et indvendigt knus, der varmer dig hele vejen igennem og gør dig ubeskriveligt glad 🙂Smuk og lækker
Til denne ret, skal du bruge en rest andekød. Et super lækkert forslag er, at lave disse skønne langtidsstegte andelår.
Til 2-3 personer skal du bruge:
250 g risotto ris – arborio er min favorit
1 skalotteløg
2 spsk. olivenolie
2 dl hvidvin
1 l. grønsagsbouillon – lav den af 1 liter kogende vand og 2 terninger
75 g revet parmesan
75 g smør af den gode slags
130 g kød fra langtidsstegte andelår
Hak løget meget fint. Varm olien op i en sautérpande og sautér løgene heri, indtil de er klare. De må ikke brænde på.
Kom risene på panden og lad dem suge den skønne olivenolie i et par minutter. De må heller ikke brænde på.
Du skal ikke have mere end medium varme på panden.
Når risene har hygget sig lidt med løgene, hælder du hvidvinen ved – tag gerne et glas selv, så går det lidt bedre 😉 Lad vinen simre næsten helt væk – risene suger al den gode vin og alkoholen brænder af.
Det er vinen, der er med til at give risottoen den skønne smag og det er synd at undlade den.
Risene trænger nu til lidt af den gode bouillon i små mængder, ca. 1½ dl ad gangen. Gør dette flere gange undervejs, imens du rører lidt i panden en gang imellem.
Panden må ikke koge tør.
Når du har cirka 2-3 dl bouillon tilbage, skal du lige smage på risene – er der stadig meget bid i dem, eller er de ved at være lige som du kan lide dem; let bløde med en snert af bid. Hvis der stadig er meget bid i dem, skal du tilsætte lidt mere bouillon og gentage med at smage til efter nogle minutter.
Når risene har den rette konsistens, let bløde med en snert af bid, skal du tilsætte de små stykker kød fra de lækre andelår. Pluk kødet i mindre stykker, inden du putter det godt ned blandt risene.
Sluk for panden og tilsæt parmesanen og 2/3 af det gode gyldne smør. Rør forsigtigt risottoen sammen og lad den lige trække et par minutter. Kom den sidste klat smør i og rør igennem igen. Lad risottoen stå, imens du skænker et glas hvidvin eller et glas rødvin, tænder lidt stearinlys og finder et par dybe tallerkner til serveringen.Skønne stykker af mør and gemt i cremet risotto
Fordel en generøs portion i hver tallerken og drys gerne lidt ekstra revet parmesan over. Server risottoen med et glas vino til og spis den allerhelst i sofaen med benene oppe og i skæret af stearinlys. Det er den bedste måde at spise denne ultimative hygge ret på – en øv dag, kan kun blive god på denne måde 😀
Risottoen med and er ypperlig i smagen; blød, cremet og med en skøn dyb sødme, der giver dig en vidunderlig lykkefølelse nede i din mave. Den er fyldig, uden at være voldsom og den lækre kombination af and, hvidvin og parmesanosten fuldendes af det gyldne smør og giver dig en smagsoplevelse udover det sædvanlige.Mmmhhh 🙂
Denne risotto er min absolutte yndlings hyggeret, der også er perfekt til dine gæster – det eneste problem er, at der ikke er nok 😉