Lækker og sommerlig ret, der passer sig selv, så du kan nå andre ting imens maden bliver færdig; du kan for eksempel slappe af med en god bog, gå en dejlig tur eller tage et langt varmt bad 🙂
Selvom den har sommerlige undertoner, springer duftene og smagene fra Middelhavet tydeligt frem. Den er derfor også god til de mørke og kolde efterårs- og vinterdage, hvor vi har brug for at blive mindet om de lyse sommerdage 🙂
Du skal begynde 4½ time før, du skal spise retten.
Til 2 personer, skal du bruge, inkl. en rest til aftensmaden i morgen:
1 fersk kylling på minimum 1300 g. Du skal ikke bruge en frossen, som du optør, resultatet bliver altså ikke det samme.
1 økologisk citron – den skal være usprøjtet, for den skal inden i kyllingen med skral og hele moletjavsen
½ rød chili
1 hel hvidløg + 1 ekstra fed – det lyder af meget, men bare rolig, det bliver ikke stærkt.
En lille håndfuld frisk salvie
En lille håndfuld frisk oregano
1½ spsk fint salt
Friskkværnet peber
Tænd ovnen på 120 grader – ikke varmluft, så bliver kyllingen tør. Klip gumpen og vingespidserne af kyllingen med en fjerkræssaks eller brug en meget skarp kniv. Skyl kyllingen grundigt indvendig og fjerne eventuelle rester af indmad. Hæld en god sjat olivenolie i en lille bradepande.
Løsn forsigtigt og med en lille meget skarp kniv skindet ved kyllingens hals. Du må ikke skære hul i skindet eller prikke for meget i kyllingekødet. Du skal have løsnet skindet så meget, at du lige så stille kan lirke en hånd ind under skindet ovenpå kødet.
Skræl halvdelen af citronskrallen af med en kartoffelskræller og skær den i 8 dele. Halver hvidløget horisontalt og lad bare skrællen sidde på – smagen skal nok trænge ud af dem. Hak det ene fed hvidløg fint. Hak krydderurterne groft. Hak chilien fint. Tag det hakkede hvidløg, citronskrallen, en smule af chilien og ca. ½ spsk. af de hakkede krydderurter og kom dem forsigtigt ind under skindet på kyllingens bryst.
Drys saltet indeni kyllingen og friskkværnet peber. Prop citrontern, hvidløg, chili og krydderurter skiftevis indeni kyllingen, så smagene bliver blandet. Klem gerne citron stykkerne lidt ekstra, så saften kommer ud.
Snør benene sammen med et stykke madsnor og læg den i bradepanden. Nu burde ovnen være varm og du kan roligt sætte kyllingen ind.
Lad kyllingen hygge sig i ovnen i 3½-4 timer, uden at åbne og kigge til den hele tiden. Den skal nok klare sig – den ligger lige så stille og bliver stegt og bliver vanvittig mør, og endda helt af sig selv 🙂
Når de 3½ timer er gået, skruer du op for ovnen på 225 grader og lader kyllingen få lidt ekstra varme i 20-30 minutter. Når de tyve minutter er gået, tager du kyllingen ud og lader den trække i minimum 10 minutter, så alt saften kan trænge ind i kødet igen.
Kald familien til bords og skær/klip kyllingen ud i passende stykker og server den med det samme.
Du skal ikke bruge fyldet – det var kun smagsgiver. Kyllingen er super saftig og har en mild smag af citron.
Det kød, der ikke bliver spist, piller du af benene og så gemmer du det til frokosten eller aftensmaden i morgen, enten i en salat eller en tortilla. Det er kun din fantasi, der sætter grænser 🙂
Mon man kan bruge samme opskrift til duer?
Jeg har prøvet de langtidsstegte andelår, de var lige efter vores smag.
Venlig hilsen Hanne
Kære Hanne,
Jeg ville ikke bruge samme opskrift til duer. Duer passer bedre med enebær, svampe, timian og varme efterårsagtige smage. De friske citrus noter vil ikke klæde duens delikate vildtsmag.
Jeg er glad for at høre, at andelårene var lige jer 🙂 Skønt 🙂
Kh Helene
Skal den bare ligge i en bradepande uden at være dækket af noget.. Kan man ikke lægge den i en gryde med låg så den ikke bliver tør ?
Kære Nete,
Den bliver ikke tør, selvom den ikke er dækket af hverken låg, folie eller bagepapir. Den lave temperatur udtørrer ikke kyllingen. Citronen indeni kyllingen bevarer også fugtigheden i den.
Det er en skøn ret, der passer sig selv og er god til weekend hygge 🙂
Kh Helene
Hej
Har kigget på din langtidsstegte kylling… ser lækker ud.
Vi skal have gæster og tænker at servere den, da jeg trænger til et alternativ til den “evige ko”. :o))))
Har du et forslag til sauce og andet tilbehør som vil være lækkert til 🙂
Venlig hilsen.
Anne Hansen
Kære Anne,
Kyllingen er et fantastisk alternativ til den “evige ko” 😉 Den er super let at lave og smager himmelsk.
Jeg vil servere lidt af årstidens grønt; f.eks en rosenkålssalat med fintsnittet rosenkål, æbletern, valnødder og granatæble med en let olie, eddike og honningdressing til. Mine favoritkartofler er små kartofler med lækkert krydderi bagt i ovnen eller både af søde kartofler med masser af krydderi, som chili og hvidløg, mums.
Du kan lave en god rødvinssauce til eller en god tzatziki – under Tilbehør kan du finde opskrifter på saucen 🙂
Jeg håber, at det giver dig lidt ideer 🙂 God fornøjelse 🙂
Kh Helene