Skotske æg er egentlig en gammel engelsk ret, der stammer tilbage fra slutningen af 1700-tallet, men de bliver kaldt skotske æg. De er perfekte til en let middag, til en god frokost med vennerne eller en picnic i skoven eller parken 🙂Hemmelig overraskelse gemt indeni den sprøde lille sag 🙂
Jeg så Heston Blumenthal lave dem i et program om æg og jeg synes, at de så vildt gode ud – de skulle prøves 🙂
De kræver lidt tid, men det er mest ventetid. De skal ligge på køl i lidt tid, men det skal du ikke lade dig skræmme af 🙂
Til 6 personer til frokost eller 3 personer til hovedret skal du bruge:
7 store æg fra en glad og veltilpas høne – det 7. æg er til panering
300 g skinkefars med max 10% fedt – Heston bruger en rå svinekødspølse, men herhjemme er det svært at opdrive andre former for rå pølse, end medister og kødet i en medister er altså ikke noget at råbe hurra for, så jeg bruger skinkefars
1 tsk. røget paprika
1½ spsk. Dijon sennep
1½ tsk. hvedemel – Heston bruger majsmel, men det havde jeg ikke, så jeg brugte hvedemel og det fungerede fint
Havsalt og friskkværnet peber
Hvedemel og rasp til panering
1 liter smagsneutral olie til stegning – jeg bruger altid solsikkeolie, når jeg dybsteger
Kog de 6 æg, så de er blødkogte og læg dem straks i en skål med isvand – iskoldt vand og masser af isterninger. Når æggene er helt kolde, piller du dem meget forsigtigt.
Imens æggene køler ned, kommer du fars, røget paprika, sennep, hvedemel, salt og peber op i din foodprocessor eller i en blender og blender farsen i 2 minutter.
Dette gør farsen mere fin og lettere at arbejde med. Det her skal du gøre – du må ikke springe over, så kan du ikke samle farsen om æggene senere.
Del farsen i 6 dele og læg hver del på et stykke husholdningsfilm. Læg et nyt stykke husholdningsfilm ovenpå og rul farsen ud imellem de to stykker film. Pil det øverste stykke film af og læg forsigtigt et pillet æg ovenpå farsen.
Brug filmen til at folde farsen forsigtigt om ægget, så ægget er helt dækket og farsen er ligeligt fordelt rundt om det. Forsigtigt, husk at ægget kun er blødkogt.
Rul filmen rundt om farsen med ægget i og læg det på køl i minimum 20 minutter. Fortæt på samme måde med de sidste æg og farsklumper.
Efter de 20 minutter eller mere, vender du fars-æggene i hvedemel, derefter i 1 pisket æg og til sidst i rasp. Læg fars-æggene på et fad og sæt dem i køleskabet igen i 15 minutter.
Imens fars-æggene er i køleskabet for sidste gang, varmer du din olie op i en stor gryde. Brug blusset længst væk og jag børn og husdyr ud af køkkenet. Varm olie er ikke for børn og dyr og du skal være meget varsom!
Olien er varm, når du stikker enden af en tandstik – i træ – ned i den og den syder omkring tandstikken.
Læg forsigtigt 2 fars-æg af gangen ned i den varme olie – brug en hulske og ikke dine fingre!
Vend dem en eller to gange. De skal stege i 2 minutter. Tag dem op og læg dem på en tallerken med køkkenrulle.
Når det værste olie er dryppet af, kan du lægge dem i ovnen og holde dem lune, til de sidste er klar.
Server dem gerne med lidt dampede friske grønne asparges, ristet rugbrød og en klat god hjemmelavet mayonnaise 🙂Lækker påskeret 🙂
Farsen er sprød og lækker og når du skærer dit skotske æg over, løber blommen lige så stille ud af det. Kombinationen af det krydrede fars og de lækre æg er helt ubeskriveligt god 🙂Lækker solgul blomme gemt i en sprød skal af krydret kød, mums 😀
Skotske æg er enhver mands ønskedrøm; kød og æg i en ret! Som kæresten sagde: “Det er jo som karbonader med fyld!” 😉
Jeg synes, at disse skotske æg er meget bedre end karbonader – de er lækre, lækre, lækre. De passer perfekt til f.eks. en påskefrokost eller som erstatning for skidne æg påskelørdag 🙂
Kan man evt. gøre retten klar dagen før, så man kun skal friturestege dem lige før servering?
med venlig hilsen
Judy
Kære Judy,
Ideen er god, men resultatet vil nok ikke blive så godt, hvis du gør alle forberedelserne dagen før. Hvis du gerne vil gøre dem klar dagen før, skal du vente med paneringen til samme dag, som de skal steges. Så du kan koge æggene, lave farsen og pakke æggene ind i farsen på dag ét og på dag to panerer du dem og steger dem.
Kh Helene