En let opskrift på skønne muffins med skinke og ost, der passer perfekt til madpakken, picnickurven, fødselsdagen eller den lille sult 🙂Skønne muffins med lækkert fyld
Inspirationen er hentet i mine to bagebøger fra Hummingbird Bakery – et miks af to af deres opskrifter og lidt kreativ “finde-selv-på” resulterede i skønne, lette og luftige muffins fyldt med smag.
Til 12-14 store muffins skal du bruge:
300 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
½ tsk. natron
2 store æg fra en glad og veltilpas høne
2½ dl sødmælk fra en meget sød ko
85 g smeltet smør af den gode slags
100 g kogt skinke i strimler
125 g revet cheddar ost – en blanding af cheddar og emmentaler kan også bruges
1 bundt fintklippet purløg
Tænd ovnen på 200 grader – ikke varmluft, men god gammeldags ovn varme 🙂
Kom mel, bagepulver og natron i en stor skål eller i røreskålen til din køkkenmaskine. Slå æggene ud i en kande og tilsæt mælken. Pisk æg og mælk sammen.
Hvis du bruger din køkkenmaskine, så skal du bruge den flade pisker/spartel. På den måde, får du dejen rørt jævnt sammen og du får alt skrabet ned fra skålens sider. Hvis du bruger en almindelig håndmikser, skal du bare bruge piskerisene dertil.
Sæt skålen i køkkenmaskinen og tænd for den på laveste hastighed. Imens maskinen rører i de tørre ingredienser, tilsætter du langsomt ægge-mælkeblandingen og røre det sammen til en glat og jævn dej. Når alt væsken er blandet i og dejen er jævn, tilsætter du det smeltede smør, under langsom piskning. Når alt smørret er blandet i dejen, skruer du op for hastigheden og pisker det ved mellemhøj hastighed i 5 minutter.
Sluk maskinen og fjern skålen. Kom skinke, revet ost og fintklippet purløg ned i dejen. Vend det forsigtigt sammen med en dejskraber, indtil det er arbejdet godt ind i dejen. Klar til formene 🙂
Fyld 12 store muffinforme – dem med kant på, de kan bl.a. købes i Kvickly og Super Brugsen – 2/3 op med dej. Hvis du har lidt ekstra dej tilbage, kan du fordele det på samme måde i et par ekstra forme. Jeg får et præcist Bakers Dozen ud af opskriften (13 stk.).
Bag de skønne muffins midt i ovnen i cirka 18-20 minutter. Mærk efter med en kødnål, når der er gået 15 minutter. Hvis der hænger dej ved, skal de have lidt mere. Mærk igen ved 18 minutter og bag dem et par minutter mere, hvis der stadig hænger lidt dej ved.
Når de er færdigbagte, skal de køle af på en rist. Server dem gerne nybagte – de er super hurtige at lave om morgenen, inden turen ud i sommerlandet, så de kan komme nybagte og stadig let lune i picnickurven 🙂Muffins klar til picnickurven 🙂
Du kan også lade dem køle af, tage en kniv og lidt smør med og så flække dem, når de skal spises og putte lidt god smør på – det er slet ikke så tosset 😉
Disse muffins bliver luftige og fyldt med små huller, hvor osten er smeltet. Den smeltede ost trænger ud i muffinen og giver den en skøn smag af cheddar. Skinke giver et lækkert modspil med sin let røgede smag og de grønne glimt af purløg er en fryd for øjet – et lækkert hit til picnickurven og en favorit ved børn og voksne.Lækre, luftige madmuffins mmmhhh
Muffinene er lette for børnene at styre ved stranden eller i skoven, når de gerne vil tumle rundt, imens de spiser – en muffin i hånden og hu hej det går 😀
De er også perfekte til skolestart, når børnene vender tilbage til deres klassekammerater og skal fortælle om deres dejlige sommer fyldt med eventyr 🙂
Kan man erstatte sødmælk med kærnemælk?
Glæder mig til at bage dem ?
Kære Mette,
Det tænker jeg godt, at du kan. Jeg har ikke selv prøvet det, men natron elsker kærnemælk, så skift du bare den søde ud med den syrlige 🙂
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kh Helene
Hej – jeg har lige brugt din opskrift, de er blevet lækre i smagen. Men kan du svare mig på hvorfor mine muffins bliver meget klistret, meget gule og ikke særlig svampet? 🙂 Vh Frederikka!
Kære Frederikka,
Det lyder til, at de ikke er blevet rørt længe nok og bagt længe nok. Men jeg kan desværre ikke vide det med sikkerhed, dog er det oftest det, der problemet, når man får det resultat, som du beskriver. Næste gang du laver dem, så rør dem lidt længere og tjek med en strikkepind, en kødnål eller et tyndt træspyd om der hænger dej ved, når den angivne bagetid er gået. Hvis der hænger dej ved, skal de bage noget længere. Den gule farve kommer fra den cheddar du har brugt. Nogle cheddar oste afgiver en del gul farve.
Jeg håber, at det gav dig en forklaring.
Kh Helene
Det må vel være skinkestrimler fra en gris med krølle på halen – når nu koen og hønen er med ?
Kære Maj Britt,
Tak for det store smil, du gav mig, da jeg læste din kommentar 😀 Du har så evig ret; det er jo fra en gris med krølle på halen 😀 Den beskrivelse kommer jeg nok til at bruge fremover 🙂
Kh Helene
Hej.
Er det muligt at bruge rugmel i stedet for hvedemel?
Kære Betina,
Jeg vil ikke erstatte alt hvedemelet med rugmel – så får du nogle meget kompakte muffins – en god tommelfingerregel er, at du maks må erstatte 1/3 del af hvedemelet med rugmel. Du kan alternativt bruge halvt hvedemel og halvt fuldkornshvedemel – det giver også et godt resultat 🙂
Kh Helene
Jeg synes de er utrolig kedelige i smagen, er meget skuffet 🙁 mangler peber, bacon, eller krydderier…så har jeg lært det!
Kære Birgitte,
De har en meget mild smag, og for nogen kan det måske virke kedeligt 🙂 Du kan altid prøve at lave dem igen og så tilsætte lige det fyld og de krydderier, du føler for 🙂
Kh Helene
Hej
Kan de fryses?
Kære Lonnie,
Det kan de godt. Optø dem langsomt og varm dem gerne lidt, inden de skal spises 🙂
Kh helene
Hej
Jeg har lige bagt dine “Muffins med skinke og ost”. De er da RIGTIG lækre!
Men ? Er det meningen, der ikke skal salt i? Det er ikke nogen kritik, men salt kan jo smutte og jeg tror også nok, at jeg vil tilføje det næste gang ?.
Det er ellers en dejlig blog, du har. Er først lige faldet over den i dag, men jeg vender HELT sikkert tilbage.
Kære Tine,
Tusind tak – jeg er glad for at høre, at du kan lide dem 🙂
Det er faktisk meningen, at der ikke skal salt i. Jeg synes, at smørret, skinken og osten tilfører det salt, der er nødvendigt. Men det er jo en smagssag og du er velkommen til at komme med input – jeg tager det kun som positiv kritik – der er jo altid plads til forbedringer, ikk? 🙂
Jeg håber, du vender tilbage og bliver inspireret til at prøve mine opskrifter og velkommen til og tak for de søde ord 😀
Kh Helene
Hej igen
Jeg har bagt dine muffins igen. Denne gang med en halv tsk. salt i også. Jeg synes, det gav lidt ekstra. Både sønnemand og ut. er ret vilde med dem. Jeg kan hurtig finde en undskyldning for at kunne spise dem til morgenmad ?
Kh. Tine
Kære Tine,
Det lyder altså godt – jeg har det på nøjagtig samme måde, som dig med disse muffins 😉
Det kan da være, at jeg skal putte lidt salt i, næste gang jeg bager dem 🙂
Kh Helene
Hej Helene.
Kan man lave dem uden en røremaskine? men bare med et godt gammeldags piskeris eller en mixer?
Og hvis man skulle få den ide, at tilsætte lidt bacon, hvad vil du så anbefale man gør?
Venlig Hilsen
Tine
Kære Tine,
Du kan sagtens bruge en almindelig håndmikser 🙂 Hvis du vil tilsætte bacon, så ville jeg bruge bacon i tern, stege det inden og lade det dryppe godt af på køkkenrulle og så tilsætte det til dejen sammen med eller i stedet for skinke. Det vil smage rigtig lækkert.
God fornøjelse 🙂
Kh Helene