Kringle

Kringle

Kringlen er et stykke klassisk dansk bagværk, der er kendt i de fleste hjem i forskellige former og med forskelligt fyld. Jeg har bagt den traditionelle kringle med god remonce og lidt kanel, som altid er skønt at bruge 🙂KringleKlassisk kringle

Fyldet i min kringle blev suppleret med lidt rosiner, selvom jeg ikke er rosin fan. Rosinerne kom i, da kæresten er vild med de små rynkede bæster og hvad gør man ikke for kærlighed og fødselsdag? 😉

Til 2 smukke halvmåneformede kringler skal du bruge:

75 g gær (1½ pakke)

3 dl mælk fra en meget sød ko

265 g smør af den gode slags

1½ spsk. rørsukker

3/4 tsk. fint salt

3 store æg fra en glad høne

Hvedemel

Fyld:

225 g stuetempereret smør af den gode slags

200 g farin

4 tsk. kanel

Evt. 4 håndfulde rosiner KringleSkønne lag af lækkert fyld, mmmhhh

Smuld gæren i en stor skål.

Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Når smørret er næsten smeltet, fjerner du gryden fra varmen og hælder mælken i gryden. Rør blandingen sammen og mærk med en finger om blandingen er lunken – den må ikke være alt for varm, så ødelægges gærens hæve evne.

Hæld smør-mælkeblandingen ned i skålen til gæren og rør den ud i blandingen.

Tilsæt æggene og sukkeret og rør godt sammen. Kom cirka 250 g hvedemel i og rør godt sammen.

Tilsæt saltet og lidt mere mel og rør igen.

Bliv ved med at tilsætte mel, til du har en mere fast dej, der kan æltes. Ælt dejen rigtig godt til den er blød, smidig og elastisk.

Lad den lækre medgørlige dej hæve under et klæde i 45 minutter.

Imens dejen hæver, rører du fyldet sammen. Kom alle ingredienserne, undtagen rosinerne i en skål og rør remoncen godt sammen – sæt skålen til side.

Når dejen er færdig med at hæve og dobbelt så stor, vender du den forsigtigt ud på et meldrysset bord. Del dejen i to dele og læg den ene del til side.

Kom bagepapir på to bageplader.

Rul dejen ud til en stor rektangel og fordel halvdelen af remoncen på hele dejen. Drys 2 håndfulde rosiner over remoncen.

Fold den ene tredjedel af dejen ind over de sidste to tredjedele – på den lange led. Fold dernæst den sidste tredjedel indover – ligesom når du laver birkes 🙂

Klem kringlen på toppen og i enderne så sammen føjningerne ikke går op.

Med begge hænder og eventuelt et par ekstra til hjælpe, løfter du den lange kringle over på den ene bageplade. Form kringlen til en halvmåneformet bue – den er ikke lang nok til at du kan folde den som en gammeldags kringle og den er for lang til at den kan ligge strakt ud i sin fulde længde, derfor halvmåneformen 🙂KringleSmuk dansk bagværk

Dæk bagepladen med et klæde og sæt kringlen til efterhævning.

Tænd ovnen på 200 grader, ikke varmluft og lad ovnen blive godt varm, imens kringlen efterhæver – dette skal den gøre i cirka 15-20 minutter.

Lav den anden kringle af den sidste del af dejen på nøjagtig sammen måde, som den første kringle.

Når den første kringle er fint hævet og ovnen er varm, skal kringlen lige have den sidste finish. Pensl kringlen med lidt mælk, giv enderne lidt ekstra og drys hele kringlen godt med perlesukker og eventuelt lidt finthakkede mandler.

Bag kringlen i cirka 25-30 minutter midt i ovnen. Tjek kringlen efter 20-25 minutters bagetid, da ovne er forskellige.

Lad den smukke gyldne kringle køle af på en rist, imens den anden kringle bager – husk også at pensle og drysse den anden kringle, inden du sætter den i ovnen. KringleLækker mærk remonce der kæler for en sprød krumme, mums 🙂

Det her med varmluft er faktisk ganske alvorligt ment – min første kringle blev ved et uheld bagt ved varmluft og den næste blev så bagt ved almindelig ovnvarme og sikke en kæmpe forskel. Den første (varmluft) var flad og tør og den anden (almindelig ovn) var luftig og lækker i krummen. Varmluft er simpelthen bare ikke godt til kager og brød, sådan er det bare. Jeg har desværre ikke et billede af forskellen på det to, men tro mig – der var stor forskel både i udseende og i smag.

Server gerne kringlen lun med en kog god the eller kaffe. Kringlen har en skøn blød krumme og det smukke hvide perlesukker knaser skønt, når du gnasker det ene stykke efter det andet i dig. Kanelen giver et dejligt krydret modspil til den søde remonce og på trods af min rosin fobi, må jeg indrømme at rosinernes syrlighed passer fint til den søde kringle – fortæl det endelig ikke til nogen – tænk sig, hvis jeg blev snuppet i at indrømme, at rosiner faktisk klæder et stykke bagværk – det duer ikke 😉KringlePerlesukker pynter, knaser og fuldender en skøn dansk kringle 🙂

Den klassiske kringle kan sagtens fryses. Del den i passende stykker og frys den ned, imens den stadig er let lun. På den måde bevarer du den gode krumme og skorpe i kringlen, så den ikke smuldrer, når du tør den op igen. Kringlen kan også lunes igen, både efter frysning og efter et par dage i brødkassen i en tætsluttende pose.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.