En gang imellem køber jeg et gåsebryst ved bageren fredag eftermiddag, for at fejre weekendens komme. Det gør jeg ikke mere. Jeg laver dem selv 🙂Lækkert, hjemmelavet gåsebryst, mmmhhhh
Et traditionelt gåsebryst laves med sveskemos og butterdejsbund, men det er ikke lige mig, så jeg laver det utraditionelle med lagkagebund (rouladebund), syltetøj og både creme og cremefine.
Jeg begynder med kagecremen, da den skal køle af og være helt kold, førend den kan bruges, så du får opskriften på kagecremen først 🙂
Til en standardportion kagecreme, der passer til en lagkage, skal du bruge:
3 dl mælk fra en sød ko
1 vaniliestang
2 store æg fra en glad høne
3 spsk. hvedemel
2½ spsk. rørsukker
Hæld mælken op i en mellemstor gryde. Flæk vaniliestangen og krab kornene ud, bland dem med en lille smule sukker. Kom vaniliekorn og den flækkede vaniliestang op i gryden til mælken. Bring mælken i kog og rør i den en gang imellem, så den ikke brænder på bunden.
Imens mælken bliver varm, kommer du æg, sukker og hvedemel op i en skål og pisker dem godt sammen med et piskeris.
Når mælken koger, fjerner du gryden fra blusset – lad blusset være tændt – hæld 1/3 af den kogende mælk ned i æggeblandingen imens du rører. Pisk godt sammen og hæld æggeblandingen med mælken tilbage i gryden til den varme mælk, imens du pisker godt. Sæt gryden over blusset igen og fortsæt med at piske til cremen begynder at boble. Når cremen bobler, slukker du for varmen og fjerner gryden. Sæt gryden køligt og lad cremen blive helt kold, inden du bruger den.
Grunden til, at du skal hælde lidt af den kogende mælk ned til æggene først er, at æggene lige skal tempereres sammen med en smule af mælken. Hvis du bare hælder æggeblandingen ned i den kogende mælk, får du kogende mælk med røræg 🙁
Nu er cremen færdig, så skal vi videre til bunden 🙂
Jeg bager en almindelig roulade bund, da alle mine opskrifter på lagkagebunde giver en god portion lagkagebunde og så mange kager vil jeg altså ikke lave. Jeg kan selvfølgelig minimere mængden, men jeg tror, at resultatet vil blive tørt og kedeligt, derfor roulade-løsningen 🙂
Jeg laver 4 fine kager af gangen og bruger cirka ½ plade af min færdigbagte roulade. Resten af rouladen kan du rulle sammen med lidt syltetøj og spise imens du laver gåsebryst 😉
Til 1 roulade skal du bruge:
3 dejlige store æg fra en glad høne
1½ dl rørsukker
1 dl hvedemel
½ dl kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
Tænd ovnen på 225 grader – ikke varmluft, det udtørrer din roulade.
Læg bagepapir på en bageplade og smør bagepapiret med lidt smagsneutral olie, f.eks. rapsolie.
Kom de dejlige æg og den søde sukker op i en skål og pisk det lyst og skummende i 5 minutter. Jeg bruger min Kitchen Aid, så har jeg hænderne fri til at lave andre ting; drikke en kop kaffe og spise lidt chokolade 😉
Bland mel, kartoffelmel og bagepulver i en anden skål og sigt det i æggeblandingen. Vend forsigtigt dejen sammen, så du ikke slår luften ud af ægge-sukkerblandingen.
Hæld dejen ud på det smurte bagepapir og bred det ud på hele arket. Bag kagen midt i ovnen i cirka 8 minutter. Den skal være lysbrun, ikke for mørk, så har den fået for meget. Tag bunden ud af ovnen og vip den over på et rent stykke bagepapir til afkøling.
Pisk 2½ dl cremefine og ½ spsk. flormelis til et fint skum – det skal piskes længe for at blive ordentlig stift, og det er den eneste ulempe ved cremefine til piskning. Den smager lige som piskefløde, men den er svær at piske til et ordentlig skum.
Nu kommer vi til selve opbygningen af gåsebrystet 🙂 Endelig tænker du sikkert 😉En fræk lille sag 😉
Skær to lange stykker af din rouladebund. Jeg bruger to brede stykker på 12 x 30 cm. Læg de to stykker sammen med syltetøj – jeg bruger jordbærsyltetøj, men du kan også bruge hindbærsyltetøj for at give kagen lidt mere syrlighed. Jeg bruger cirka 4-5 spsk. syltetøj. Der må ikke komme så meget i, at det glider ud, når du lægger de to bunde sammen. Det skal blive imellem bundene.
Kom den piskede cremefine op i en sprøjtepose eller en almindelig fryserpose. Rør den kolde creme godt igennem, fjern vaniliestangen og kom cremen i en sprøjtepose eller en fryserpose. Jeg bruger to fryserposer, det er nogle gange lidt lettere, synes jeg og billigere 😉
Klip et hul i det ene hjørne af posen med cremen, det skal være cirka 1½ cm i længden. Sprøjt to brede streget ud langs midten af kagen og sprøjt en tredje streg ud på toppen af de to første streger.
Klip et tilsvarende hul i posen med cremefine og sprøjt en streg cremefine ud på hver side af de to nederste streger creme. Sprøjt tre streger cremefine ud ovenpå cremen, så det dækker den, dvs. to ved siden af den øverste streg creme og en på toppen af den. Nu har du en lidt sjusket trekants-opbygning. Glat siderne med en palet, så du får den karakteristiske trekantede form. Husk at smøre en smule cremefine på siderne af bunden, så marcipanen kan sidde fast.
Sæt kagen på køl.
Rul 200 g marcipan tyndt ud, så det passer i længde og bredde til at dække hele kagen. Jeg ruller altid min marcipan ud imellem to stykker bagepapir, det er det letteste – der er ikke noget, der hænger i på den måde.
Tag kagen ud af køleskabet og læg forsigtigt marcipanen ned over den og klem den forsigtigt fast – kagen skal bevare sin trekantede form. Skær overskydende marcipan væk med en skarp kniv. Dæk kagen til med sølvpapir og sæt den tilbage i køleskabet, gerne til dagen efter, så den når at trække, så bliver den så meget bedre.
½ time før servering skal kagen pyntes og skæres ud i fire passende stykker. Smelt 40 g god mørk chokolade og brug en gaffel til at dryppe snirkler ovenpå kagen. Kom den resterende smeltet chokolade i en lille frostpose og klip et ultra-lille hul i det ene hjørne. Sprøjt fine chokoladehjerter, blomster eller andre mønstre ud på et stykke madpapir eller bagepapir og lad dem størkne.
Skær de ulige og ikke så pæne ender af kagen med en skarp kniv, og del den i 4 lige store stykker. Skyl og tør kniven imellem hvert snit, så får du et pænt og skarpt resultat.
Brug en lighter til at varme chokoladen på kagen en smule og klem forsigtigt din chokoladepynt på.
Server gåsebrystet til en kop god kaffe og nyd en himmerigs mundfuld.Det færdige og smukke resultat – sikke en delikatesse, mums
Du må endelig ikke lade dig skræmme af den lange beskrivelse. Gåsebrystet er super let at lave, og det har taget mig længere tid at skrive opskriften ned til dig, end det tog mig at samle gåsebrystet, både med opbygning, udrulning af marcipan og chokoladepyntning!
Så kast du dig bare ud i denne lækre flødekage variant, og jeg lover dig, at du aldrig vil købe et gåsebryst ved bageren igen, når du først selv har prøvet at lave det 🙂
Hej! Jeg ved opslaget ikke er nyt, men forsøger at skrive aligevel 🙂
Kan man fryse dem ned, hvis jeg laver hele portionen men kun skal bruge 2 stk lige nu ?
Kære Nat,
Jeg har aldrig prøvet at fryse dem, og jeg tror faktisk ikke resultatet bliver godt, når de først er tøet op igen. Jeg er bange for at cremefinen vil blive vandet.
Kh Helene
Hej.
Hvor mange er opskriften til, og kan man godt bruge piskefløde i stedet for cremefine?
Sine
Kære Sine,
Ud af bundene kan du lave 8 fine stk. gåsebryst, men du skal nok beregne lidt ekstra creme, cirka en fordobling vil jeg tro passer.
Du kan sagtens bruge piskefløde i stedte for cremefine. Den eneste grund til, at jeg bruger cremefine, er at jeg er allergisk overfor alle former for fløde.
God fornøjelse med kagerne 🙂
Kh Helene