Lækre og hurtige lavet sammenbagte boller, der er perfekte til en god og mættende morgenmad. De kan også fyldes med salat, dit yndlingspålæg og friske grønsager og så har du en lækker madpakke både til arbejde og til familieturen i zoologisk have 🙂
De skal ikke hæve så længe, så du kan sagtens bage dem en tidlig weekend morgen.
Til 11 store boller skal du bruge:
40 g gær
5 dl halvkoldt vand
1 spsk. havsalt – bruger du fint salt, skal du minimum halvere mængden af salt, da bollerne ellers bliver alt for salte og det smager ikke godt.
2 spsk. rapsolie
150 g. fuldkornshvedemel
100 g hvedeklid – du kan erstatte hvedeklid med sigtemel, grahamsmel eller 100 g mere af fuldkornshvedemelet
300 g durummel – det giver en god krumme og tilfører smidighed til bolledejen
150-200 g hvedemel
Opløs gæren i vandet. Tilsæt de grove meltyper og durummelet, rør godt sammen. Tilsæt salt og olie og rør godt. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og ælt dejen godt sammen til den er smidig og elastisk.
Lad dejen hæve i ca. 10 minutter og form til 11 store boller. Læg dem tæt sammen på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 30 minutter.
Pensl bollerne med mælk og drys dem eventuelt med sesam, birkes, hørfrø eller dine yndlingskerner. Bollerne smager også godt uden drys.
Når ti minutter af efterhæve-tiden er gået, tænder du for ovnen på 200 grader – ikke varmluft, så får du tørre boller. Bollerne skal bages midt i ovnen i 15-20 minutter. Tiden varierer fra ovn til ovn, så efter 15 minutter, kan du åbne ovnlågen og lige banke med en kno på bollerne. Lyder de hult, så er de færdige.
Lad bollerne køle lidt af på en rist, men nyd dem mens de stadig er lune med en god ost eller lidt marmelade. De kan sagtens lunes i ovnen igen, hvis du bedst kan lide dine boller lune.