Jeg er vild med langtidshævet brød i alle varianter – langtidshævning giver dig mulighed for at servere nybagt brød til morgenmad både i weekender og til hverdag, uden at du skal stå op flere timer før familien.
Disse skønne boller med durum mel og solsikkekerner har en skøn krumme, en god smag og en dejlig sprød skorpe – lige sådan som jeg kan lide dem 🙂Skønne morgenbrød fyldt med smag
Grundopskriften er den samme som mine langtidshævede morgenbrød, jeg har bare brugt lidt andre ingredienser og fået en lidt større portion.
Til 12 lækre boller skal du bruge:
175 g fuldkornshvedemel
275 g durummel
200 g hvedemel – gerne tipo 00, da det har en bedre bageevne
2 spsk. Chia frø – jeg er vild med de små mørke slyngler, men de kan godt undværes eller erstattes af blå birkes, hvis du vil have et dejligt farvespil
100 g solsikkekerner
6 g tørgær
½ spsk. fint salt
2 spsk. fast honning
6 dl koldt vand
Kom alle de tørre ingredienser i en stor skål. Hæld gær og salt i hver sin side, da saltet kan ødelægge gærens hæve evne.
Kom honning i og tilsæt vandet.
Rør dejen godt sammen med en ske – den skal være ret våd, så fortvivl ikke. Du skal ikke ælte den eller på anden måde have hænderne i den – i hvert fald ikke den første dag 🙂
Dæk skålen med film og sæt skålen i køleskabet i minimum 15-17 timer – lav dem sidst på eftermiddagen, så er de klar til morgenmaden dagen efter 🙂
På dag to tænder du ovnen på 240 grader – ikke varmluft. Læg bagepapir på en bageplade.
Drys et godt lag durummel på bordet. Vend forsigtigt dejen ud på durummelet og fold dejen ind over hinanden fire gange på følgende måde:
Første folder du den ene side cirka halvvejs ind over midten, så folder du bunden halvvejs ind over midten, derefter den anden side og til sidst folder du toppen halvvejs ind over midten – nu skulle du gerne stå med en nærmest firkantet dej, der er lidt aflang i det.
Del dejen på den lange led lige midt over, så du står med to lange stykke dej. Del hver af disse stykke i seks, så du ender med 12 boller i alt. Dine boller skulle gerne være lidt aflange og firkantede i det. Hvis de ikke er det, så er de sikkert også ganske fine 🙂Gyldne basser klar til spisning
Læg bollerne på bagepladen og sæt dem midt i den varme ovn. Bollerne skal bage i cirka 20-25 minutter.
De skal blive gyldne og lude hule, når du banker på dem med en finger. Når de når dertil, så er de nok. Vip dem ud på en rist til let afkøling og nyd dem lune med lidt smør, en god skive ost eller en klat syltetøj, mmmhhh.
Disse boller har en dejlig smag med en let sødme fra honningen, de fine Chia frø giver et skønt farvespil og de dejlige solsikkekerner give lidt at tygge på. De mætter godt uden at falde tungt i maven – det er nogle herlige boller at forkæle familien med en tidlig vinter morgen, hvor blæsten rusker i træerne 🙂Mmmhhh morgenbrød af den bedste slags
Bollerne kan fryses og de kan fint opbevares i en tætlukket pose ved stuetemperatur i 4-5 dage – rist dem eventuelt på brødristeren, det fremhæver den skønne smag endnu mere, mums.
Fuldkornshvedemelet og den dejlig durummel giver bollen sin skønne krumme og den lange hævetid laver de fineste luftbobler i bollerne og gør dem lette – lette at lave og fyldt med dejlig smag, perfekte til familiens morgenbord i weekenden 😀
Du bruger tørgær. Kan almindeligt gær ikke bruges?
Kære Lisbet,
Du kan sagtens erstatte tørgær med almindelig gær. Jeg bruger oftest tørgær, da det har en ualmindelig lang holdbarhed og det giver mig mulighed for altid at have gær på lager, når bage-trangen pludselig melder sig.
Jeg synes, at det er lettere at arbejde med tørgær, når jeg skal lave langtidshævede brød og boller, da tørgær giver mig mulighed for at blande alle de tørre ingredienser først og derefter tilsætte den korrekte mængde væde.
Hvis du vil bruge almindelig gær til denne opskrift, skal du bruge ½ pakke, dvs. 25 g. Rør da gæren ud i væden først og tilsæt så de andre ingredienser. Hold dog lidt af melet tilbage, så dejen ikke bliver for tør.
God fornøjelse 🙂
Kh Helene