Hvedeknopper

Hvedeknopper, der bliver transformeret til de skønneste hveder er en af mine yndlingsspiser 🙂HvederSkønne hvedeknopper 🙂

Jeg har prøvet flere forskellige, men den jeg har størst succes med er Claus Meyers opskrift. Selvom den er ret tidskrævende, så gør det absolut ingenting, når du smager det endelige resultat 🙂

Jeg har tilpasset opskriften en smule, så den var lidt mere mig og resultatet er blevet super lækkert. Claus Meyer original opskrift er at finde her.

Claus Meyer bruger en fordej i hans opskrift – ikke en surdej – disse to må ikke forveksles. Fordejen skal laves 24 timer før, du skal bage hveder. Jeg brugte ikke en fordej, men du får lige hans opskrift på fordejen her:

200 g hvedemel

2 dl vand

10 g gær

Alle tre ingredienser røres sammen til en løs dej, dækkes med plastfilm og sættes i køleskabet i 24 timer.

Til 20 store og luftige hveder, skal du bruge:

2½ dl lunken vand

2½ dl lunken mælk fra en sød ko

30 g gær – hvis du bruger fordej, skal du kun bruge 20 g gær.

2 store æg fra en glad og veltilpas høne

15 g havsalt – hvis du bruger fint salt, skal du nok minimere mængden, da havsalt er grovere i strukturen end fint salt.

50 g rørsukker

15 g stødt kardemomme

1 kg. hvedemel – jeg brugte 900 g.

100 g stuetempereret smør

Til denne opskrift er en køkkenmaskine uundværlig, men du kan også bruge hænderne – det kræver bare meget energi og mange kræfter.

Kom begge væsker og gæren op i skålen til køkkenmaskinen. Rør det sammen til gæren er opløst med dejkrogen. Tilsæt de 2 æg og cirka 250 g hvedemel. Rør igen.

Kom salt, sukker og kardemomme i dejen. Rør igen. Tilsæt 650 g hvedemel og lad maskinen arbejde stille og roligt på laveste hastighed. Når den lige har samlet dejen, tilsætter du halvdelen af smørret.

Lad nu maskinen kører på laveste hastighed i 14 minutter. Bruger du håndkraft, skal du ælte dejen i 10 minutter – gerne mere.

Jo bedre æltning = jo bedre resultat.

Når de 14 minutter er gået, tilsætter du den sidste halvdel af smørret og lader maskinen kører 1 minut. Smørret skal knap nok arbejdes ind i dejen. Fjern dejkrogen og lad dejen hæve i 2 timer under et klæde.

Når de 2 timer er gået, drysser du mel på bordet og vipper dejen forsigtigt ud. Lad den hvile i 2 minutter. Her kan du nå at sætte skålen i blød og finde en stor bradepande frem og lægge bagepapir i den.HvederDen smukkeste hvededej nogensinde 😉HvederSmukke luftbobler 

Rul dejen, forsigtigt – vi vil ikke mase alt den dejlige luft ud af dejen – til en lang pølse. Del dejen i 20 lige store stykker og tril dem til boller. Igen forsigtigt; ikke noget med at mase og ælte.

Læg bollerne i bradepanden – alle 20 kan sagtens være der, når du bruger en stor bradepande. De skal ligge med cirka 1½-2 cm mellemrum.

Læg et klæde over og lad bollerne hæve til de hænger sammen. Det tager 2-3 timer. Mine hævede i 2½ og det passer perfekt. HvederSmukke færdigehævede hvedeknopper klar til ovnen

Hvedeknopperne skal ikke pensles – den u-penslede overflade giver dem den karakteristiske gyldne og ru overflade, som hvedeknopper skal have.

Bag dem midt i ovnen ved 220 grader – IKKE varmluft. De skal bage i 12-15 minutter til de er gyldne og hule, når du banker forsigtigt på dem med en finger.

Lad hvederne køle af på en bagerist. HvederSmukke, gyldne hvedeknopper 🙂

Hvis hvederne skal fryses til en anden dag, så skal de pakkes i poser, imens de stadig er lune, så bliver krummen og skorpen bedst. I fryseren med dem, stadig lune, og tag dem op aftenen før, du vil servere dem til morgenmad – så bliver de bedst 🙂

Hveder eller hvedeknopper, som de helt korrekt hedder, når de er i hel tilstand, kan spises som de er med koldt smør.HvederFriskbagte, uristede, hveder med smukke sorte prikker af kardemomme 🙂

Men de smager allerbedst, når de flækkes og ristes i en varm ovn. HvederSkønne, ristede hveder med iskoldt tandsmør, mums 😀

Server dem med iskoldt tandsmør, en skive god ost, lidt lækkert syltetøj eller måske lidt finthakket god mørk chokolade, mmmhhh…

De her hvedeknopper bliver lette, luftige og de smager skønt af hveder, med den gode eftersmag af kardemomme, der kæler for din tunge og lokker med mere…

Jeg er ret glad for Store Bededag – en dejlig bonus-fridag og så varme hveder, hvor heldig har vi lige lov til at være? 😀


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.