Jeg køber aldrig mere burgerboller af nogen art. De er så simple at lave selv, så det kan slet ikke svare sig at bruge penge på noget, der er fyldt med tilsætningsstoffer. Jeg kiggede i nogle af alle mine kogebøger og fandt frem til en opskrift fra Amo. Jeg har ændret den lidt, så den passer bedre til mig 🙂
Til 10 store burgerboller eller 14 mindre:
50 g gær
3 dl lunken vand
½ dl rapsolie eller solsikkeolie – ikke olivenolie her, den smager for meget igennem
1 æg
3 spsk sukker
1 tsk fint salt
200 g fuldkornshvedemel
ca. 400 g hvedemel
Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt olie, salt, sukker og æg og rør godt. Tilsæt fuldkornsmelet og rør godt sammen. Tilsæt hvedemel lidt af gangen og ælt dejen 200 gange, se mit tip Generelt om æltning, indtil dejen er smidig. Lad dejen hæve tildækket i skålen i 30 min.
Del dejen i 10-14 stykker alt efter dit temperament 🙂 og tryk dem til flade runde boller, ca. 1 cm i højden. Læg dem på en bageplade med bagepapir – der kan være fem af de store på en plade. Prik bollerne med en gaffel og lad dem hæve i ca. 35 min. Når halvdelen af hævetiden er gået, tænder du ovnen på 225 grader. Ikke varmluft – det gør brød tørt.
Bollerne pensles med et sammenpisket æg og drysses enten med sesamfrø eller nigella frø. De skal bages midt i ovnen i 12-14 min.Inden bagning 🙂
Det færdige resultat. Lette og luftige burgerboller, der mætter på en rigtig dejlig måde. Velbekomme 🙂
Kære Helene
Tak for denne super opskrift. Jeg har nu lavet dem et par gang og resultatet har været super lækkere og luftige burgerbollerne.
Kære Lena,
Velbekomme og tusind tak for de pæne ord 🙂
Kh Helene
Hej
En rigtig god opskrift, som er gemt ? men jeg har lige et spørgsmål. Efter 30 min hævning skal man ælte dejen igen inden man laver bollerne klar, eller laver man bare bollerne direkte fra dejen ?
Kære Sarah,
Det lyder godt 🙂 Du laver bare bollerne uden en ekstra æltning efter endt hævetid. Sådan har jeg altid lavet mine burgerboller 🙂
Kh Helene
Når den opskrift på burgerboller, du viser, er nøjagtig kopi af burgerboller fra kornkammeret, som også står i den økologiske bagerbog, på nær at du har øget mængden af fuldkorn, er det meget svært at tage din copyright alvorligt incl. “jeg har selv udviklet opskrifterne”. alvorligt Begræns det da til noget, du kan tage copyright på 😉
Kære Per,
Som jeg skriver i opskriften, så er den inspireret af Amo’s opskrift på burgerboller. Jeg vidste ikke en gang at Kornkammeret havde udgivet en kogebog – så tak for infoen 🙂
Kh Helene
De er virkelig lækre ???
Kære Mette,
Tak for de søde ord. De er mine absolut favorit burgerboller 🙂
Kh Helene
Men hvorfor bruger du sukker i en “ maddej ?”
Kære Wivi,
Mængden af sukker er ikke overvældende og burgerboller må, efter min mening, gerne have en snert af sødme 🙂
Kh Helene
Hej!
Jeg ved ikke noget som helst om at lave mad – så, hvis det er et åndssvagt spørgsmål, så må du endelig gerne sige til 🙂 Jeg skal lave burgere til min kæreste i morgen, og vil rigtig gerne bruge denne opskrift. Mit spørgsmål lyder på, om det vil fungere med fuldkornsmel i stedet for hvedemel, for evt. at gøre det lidt sundere? 🙂
Med venlig hilsen
Thomas
Kære Thomas,
Det er dejligt at du spørge og der er ingen spørgsmål, der er åndssvage 🙂
Det var da rigtig sødt af dig, det er jeg sikker på, at din kæreste bliver meget glad for 🙂
Der er faktisk allerede fuldkornsmel i bollerne. Hvis der kommer mere fuldkornsmel i, end den mængde der står, så vil bollerne blive tørre og have svært ved at hæve. Man kan ikke erstatter al hvedemel med fuldkornsmel, så hvis du bare følger opskriften med den angivne mængde af henholdsvis fuldkornsmel og hvedemel, så skal det nok gå godt 🙂 Og de er faktisk relativt sunde i forhold til både købte burgerboller og hvedeboller 😉
Rigtig god fornøjelse 🙂
Kh Helene
Dem vil jeg da prøve at bage i aften! ?
Hvilken funktion skal bollerne bages på, hvis ikke varmluft?
Mvh sarah
Kære Sarah,
Det lyder dejligt 🙂
Du skal bare bruge ganske almindelig over-og undervarme, dvs. standard ovn indstilling 🙂
God fornøjelse.
Kh Helene
Det er en af de bedste opskrifter på burgerboller og pølsebrød jeg har prøvet endnu. Jeg blandede lidt knust fennikel frø i dejen, som gav en dejlig smag. Jeg bager meget ofte og denne opskrift er blevet en af mine gode absolut favoritter.
Kære Jette,
Hvor er det dejligt med positiv feedback – jeg er glad for, at du kan lide opskriften 😀
Det lyder rigtig lækkert med knust fennikel frø i dejen, det skal jeg da vist prøve næste gang, jeg bager en portion burgerboller 🙂
God sommer 🙂
Kh Helene
Har du evt. også en opskrift på fuldkornshotdogbrød, eller tror du jeg bare kan bruge den samme opskrift?
Vh
Gitte
Kære Gitte,
Du kan sagtens bruge den samme opskrift, det gør jeg selv 😉
Ud af samme portion dej kan du få 10 meget store pølsebrød eller 14 mindre. Dejen hæver en del, når brødene først er formet, så du skal lave dem mindre, end du regner med 🙂
God fornøjelse 🙂
Kh Helene
Uhm, ser lækre ud. Opskriften er gemt:-)
Lyder godt 🙂
De er gode at have i fryseren til hurtig aftensmad 😉