Dette brød er fra Amo’s Store Julebage Bog. De kalder det et julebrød, men det synes jeg er lidt misvisende, da der ikke er hverken kanel, pomerans, sukat, nelliker eller ingefær. Jeg har derfor valgt at kalde det for fuldkornsbrød 🙂Til to ikke så store brød skal du bruge:
25 g gær
2 dl lunken vand
½ flaske hvidtøl – jeg bruger altid KB hvidtøl, det er den eneste rigtige hvidtøl, synes jeg og jeg bruger altid lidt mere end ½ flaske 😉
150 g fuldkornshvedemel
20 g stuetempereret smør af den gode slags
1 tsk. fint salt
Cirka 500 g hvedemel
Smuldr gæret i en stor skål og bland hvidtøl og vand i en lille gryde. Varm det let op, så det er lidt køligere end lillefingervarmt. Kom væsken ned i skålen og rør gæren ud. Tilsæt fuldkornsmelet og rør godt sammen. Kom smør og salt i og rør let. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, indtil dejen er klar til at ælte. Ælt dejen godt, så den bliver dejlig smidig og elastisk. Stil skålen til side med et klæde over i 1 time.
Når dejen har hygget sig i en times tid, vender du den forsigtigt ud på et bord og skærer den over i to lige store dele med en meget skarp kniv. Lad dejen hvile yderligere 10 minutter, når du har delt den.
Fold hver dejklump til enten et rundt brød eller et mindre aflangt brød. Jeg har prøvet begge dele og det bedste resultat er et rundt brød. Du skal ikke arbejde for meget med dejen, den skal bare lige have brødform. Læg begge brød på en bageplade med bagepapir. Rids brødene med en skarp kniv. Dæk brødene med et klæde og lad dem hæve i 30-45 minutter.
Tænd ovnen på 250 grader, ikke varmluft – du kender efterhånden min holdning til varmluft 😉
Når brødene er godt udhvilet og ovnen dejlig varm, så sætter du brødene ind midt i ovnen og skruer straks ned til 220 grader. Bag brødene i cirka 25 minutter, til de lyder hule og er let gyldne. Lad dem køle af på en rist.
Brødene bliver ikke vanvittig store, men så når du også at spise dem, inden de bliver tørre. Kom det brød, du ikke skal bruge, i fryseren, når det er kølet let af, men stadig er lunt. Når brødet stadig er let lunt, så får du en bedre skorpe på brødet og en bedre krumme, når du tager det ud af fryseren igen.
Der er ikke brugt sukker i opskriften – hvidtøllen giver en god sødme til brødet og gør sukkeret overflødigt.
Det smager rigtig godt med en skive god ost eller en klat syltetøj. Du kan også bruge det til en sandwich til frokosten 🙂