Marinade til lam
Forår er højsæson for lam ved slagteren, i supermarkedernes kølediske og de hopper sågar snart rundt på markerne 😉
Du burde derfor springe på en af de hoppende små uldtotter og forsøge dig med lam og prøv gerne min variant, hvor lammet har hygget sig i en marinade 🙂Marineret lammeculotte – smuk grøn forårsfarve
Marineret lam smager vidunderligt og når du laver din marinade selv, bliver både den og lammet bare endnu bedre.
Jeg har brugt lammeculotte, men alle former for lam, lige fra køllen til mørbraden, kan bruges til denne marinade.
Lav gerne marinaden om morgenen, så lammet virkelig kan trække smag og mørne – uhh det bliver godt så 🙂
Til 2 lammeculotter, 1 lammekølle, 6 lammemørbrad, 4 lammefileter eller 2 lammekrone skal du bruge:
1 stængel frisk rosmarin – rosmarin og lam er et must sammen
4 stængler frisk mynte – lam elsker mynte
1 bundt frisk basilikum
4 fed hvidløg
Skal af 1 økologisk citron
Saft af ½ citron – brug halvdelen af den revne
1 spsk. havsalt
Masser af friskkværnet peber
3 spsk. olivenolie
Skyl og tør krydderurterne godt. Pil bladene af stænglerne og kom dem i en morter og riv citronskallen derned i også. Knus dem godt sammen til en puré.Rosmarin og mynte – velduftForåssmukke farver
Hvis du ikke har en morter, kan du sagtens bruge en minihakker eller en blender.
Jeg bruger en morter, fordi den fremhæver krydderurternes intense smag ved at mose dem, fremfor blenderens hakken. Når krydderurter bliver most, tvinges de æteriske olier meget bedre frem i dem og smagen intensiveres virkelig meget. Jeg kan kun anbefale dig at investere i en morter; de er ikke vanvittige dyre og de er pengene værd. Dermed ikke sagt, at en blender ikke er god nok – det er den skam 🙂 (morteren er bare nogle gange lidt bedre 😉 )
Pres de fire fed hvidløg ned i urterne og tilsæt resten af ingredienserne. Mos blandingen godt sammen, så du ender med en krydret og velduftende pasta af krydderurter, citrus, hvidløg og olie, mmmhhh.Lækker krydderurtepasta klar til brug
Rids fedtsiden på dit lamme – i dette tilfælde lammeculotterne – godt og massér den grønne, velduftende pasta godt ind på alle flader af lammet.
Fedtsiden skal ridses, uanset hvilken type lam du bruger – hvis der er en fedtside derpå, selvfølgelig 🙂
Læg de krydderurte-masserede lammeculotter i en frostpose, slå en knude og kom posen ned i endnu en frostpose og læg den i køleskabet. Den dobbelte pose forhindrer, at hele dit køleskab kommer til at lugte af hvidløg, rosmarin, basilikum og citron – duftene er lækre, men det er ikke så delikat, når mælken smager af rosmarin, hvidløg og citron….Smukt og lovende
Lad lammene hygge sig i køleskabet i minimum 4 timer – gerne 8-10 timer. Det giver urterne tid til at trænge ind i lammet og give det smag og citronen får tid til at mørne kødet, så smagen og konsistensen bliver endnu bedre 🙂
Uanset hvilken slags lam du bruger, så skal du huske, at tage posen med det marinerede lam ud af køleskabet 1 time før det skal i ovnen. Kød, der er køleskabskoldt vil koge, når det tilberedes og tilberedningstiden vil ofte blive forlænget. Det bedste resultat får du altid med kød, der har stuetemperatur 🙂
Mine lammeculotter blev stegt i 15 minutter ved 225 grader og derefter 15 minutter ved 200 grader – de fik lov til at hvile tildækket i 10-12 minutter og det gav mig sart rosa lammekød, der var næsten gennemstegt og sådan kan jeg altså bedst lide mit lam. Svagt rosa stegt lammeculotte (og dårlig billedkvalitet)
Jeg serverede mine lammeculotter i tynde skiver med nye persillestegte kartofler, tzatziki og spæde forårsgrønsager – den opskrift får du senere 🙂Enkel og delikat forårsret (selvom billedet ikke gør lammekødet ære)
Den lækre krydderurtepasta giver en skøn, dyb og delikat smag til lammekødet og citronen har udøvet sin magi; lammet er mørt, delikat og velsmagende, lækkert.
Denne marinade kan uden tvivl også bruges til kylling, hvor jeg er sikker på, at den vil give det milde kyllingekød et ordentlig spark smag bagi 😀