Mandelkager
Min anden nye opskrift på julesmåkager i år er disse skønne, elegante og eksklusive mandelkager. Udseendemæssigt minder de om den klassiske jødekage, men de kan slet ikke sammenlignes i smag.
Mandelkagerne har en elegant smag af mandler og sødme, uden at det bliver overvældende. De er tilpas afstemt i sødme og man kan nemt komme til at spise mange af dem 😉
De er supernemme at lave, da de, ligesom en del af mine andre opskrifter, skal laves over to eller flere dage.
Jeg laver dejen den ene dag og efter nogle dage på køl bager jeg mandelkagerne. Tiden på køl giver smagen tid til at “sætte” sig og som en bonus mindsker det julebage stresset, der nemt kan opstå oveni julens mange andre gøremål.
Til ca. 60 delikate mandelkager skal du bruge:
200 g stuetempereret Lurpak
90 g flormelis
1 tsk. vaniljesukker
75 g god marcipan
1 tsk. mandelessens
75 g finthakkede mandler + 50 g ekstra finthakkede mandler til dag 2
270 g hvedemel
50 g. rørsukker til dag 2
1 æg fra en glad høne til dag 2
Dag 1:
Pisk smør, vaniljesukker og flormelis blødt og luftigt. Riv marcipanen i blandingen, tilsæt mandelessens og 75 g finthakkede mandler og rør godt. Tilsæt mel og saml dejen. Det kan sagtens lade sig gøre uden væde. Marcipanen og det bløde smør gør dejen utrolig let at arbejde med. Det er en fordel at bruge iskold marcipan – det er lettere at rive.
Rul dejen ud i lange pølser med en diameter på cirka 5 cm. Læg dejpølserne koldt til dagen efter eller lidt længere tid. Der sker ikke noget ved at lade dejen ligge på køl i 3-4 dage.
Dag 2/bagedag:
Bland de 50 g ekstra finthakkede mandler med rørsukkeret. Pisk ægget fra den glade høne sammen i en lille skål. Tænd ovnen på 175 grader. Jeg bruger almindelig ovnvarme og ikke varmluft.
Skær de afkølede dejpølser i 2 mm tynde skiver. Fordel dem på bageplader med bagepapir. Jeg kan have ca. 25 på hver plade, da de ikke flyder ret meget ud under bagningen. Pensl hver småkage med ægget og drys mandelsukkerblandingen ovenpå.
Bag en plade ad gangen øverst i ovnen i ca. 10 min. Hold øje med dem, mandelkagerne skal blive let gyldne i kanterne og det kan nemt gå hurtigt, så de bliver for mørke.
Lad de velduftende færdigbagte småkager køle af på en bagerist, førend du pakker dem i en tætsluttende kagedåse.
Mandelkagerne har en vidunderlig duft af marcipan, mandler og deres smag er endnu bedre. De er, ligesom min kardemommespecier, blevet testet af flere og smagen er beskrevet som himmelsk og det er virkelig sådan de smager. Selvom der er tre slags mandler i de her elegante kager, bliver smagsløgene ikke overvældet af mandelsmagen. Tværtimod gør de tre slags mandler noget helt ubeskriveligt godt for dine smagsløg. Først rammes de af den milde smag af de finthakkede mandler, der er i kagerne og på toppen af dem, så sniger marcipanens sødme sig ind og det hele afrundes af mandelessenses lette parfumerede mandel note.
Den lille mængde af sukker på toppen og flormelis i selve mandelkagerne gør at de ikke er overvældende søde. Marcipanen giver også en snert af sødme, som har en helt anden dyb note end sukkeret og flormelissen. De er helt perfekt afstemt i sødme, så de ikke bliver overvældende søde.
Mandelkagerne kan bedst beskrives som værende elegante i smagen og udtrykket, at de smager himmelsk er det, der beskriver dem bedst.
De kan, i modsætning til mange andre julesmåkager, bages hele året rundt og de vil gøre sig godt til årets sidste store fest; nytårsaften.
Du må simpelthen prøve at bage mandelkagerne i år 🙂