Lemon curd
Lemon curd er nok en af de bedste mad opfindelser i hele verden; syrlig, sød, cremet, blød og så smuk sart gul. Lemon curd kan bruges til så meget i det søde køkken – top en sprød/sej pavlova med lemon curd, fyld det i kringler, smør det på en skive lækkert brød eller spis det direkte af glasset med en teske 😉
Min opskrift på lemon curd er fool proof – den skiller ikke og så er den så nem at lave, det er ren win win.
Til 1 stort glas eller to mindre, ca. 5-600 ml i alt, skal du bruge:
4 store øko citroner eller 5 små
200 g sukker – jeg bruger almindelig hvidt sukker til denne opskrift
100 g Lurpak i små tern – den gode gammeldags faste smør, ikke den smørbare
3 store æg fra en glad høne
1 ægge blomme
Skold glassene, du skal opbevare din lemon curd i – husk også at skolde lågene. Kom derefter atamon i, sæt låget på og ryst godt rundt, så atamonen kommer på alle indvendige flader af glasset. Sæt glassene til side.
Sæt en mindre gryde over ved middelvarme med 4 cm vand i bunden. Find en skål frem, der kan tåle varme.
Skyl citronerne godt og tør dem. Riv skallen af alle citronerne ned i skålen – de skal rives fint. Halver citronerne og pres saften fra dem ned i skålen. Husk at fjerne evt. kerner. Kom sukker og smør i skålen til citron lækkerierne og sæt skålen over gryden. Rør i ny og næ i skålen, indtil smørret er smeltet.
Pisk æggene og æggeblommen let sammen i en skål. Når smørret er smeltet i skålen, tilsætter du de let sammenpiskede æg under omrøring. Pisk blandingen sammen, indtil den samler sig og lad den herefter simre i 10-13 min. Jeg pisker jævnligt i blandingen, så synes jeg den samler sig bedre og bliver mere cremet. Men pas på, at du ikke overpisker – der skal ikke piskes luft i den.
Din lemon curd er færdig, når du kan dyppe en ske i den og med en finger trække et spor på bagsiden af skeen, uden at blandingen løber sammen.
Fjern skålen fra varmen og lad den køle helt af på køkkenbordet, førend du kommer den på de skoldede glas. Rør i den flere gange under afkølingen, så den ikke skiller eller danner skind.
Når din lemon curd er afkølet, kommer du den på glas og sætter dem i køleskabet.
Lemon curden kan holde sig ca. 1 uge på køl.
Lemon curden har en smuk sartgul farve med fine gule strejf af den revne citronskal. Smagen er som en intens citronfromage, bare så meget bedre. Først rammes dine smagsløg af citronernes delikate syrlighed og derefter kommer sødmen fra sukkeret. Den bløde cremede konsistens er helt perfekt og du kan ikke undgå at blive fan af denne lækkerbisken. Jeg har før brugt denne lækre lemon curd i sprøde macarons med chokolade ganache – så delikat og lækkert. Jeg kan sagtens finde på at hapse lidt fra glasset, hvis mine søde tand trænger til det. Prøv lemon curden på en skive ristet brød, det smager ubeskrivelig godt.
Senere får du en opskrift på de lækreste fastelavnsboller med lemon curd – helt perfekte både til fastelavn og ja til alle tider af året, da de bare er så lækre 🙂