Langtidsstegt oksefilet

I søndags var det sidste simre-søndag for denne gang. Som jeg allerede havde røbet for dig, så blev det en afslutning, på mit simremadstema, med bravour. For lidt tid siden købte jeg en hel oksefilet, hvor størstedelen af den blev skåret ud til gode tykke bøffer. Resten af fileten blev pakket godt ned i fryseren og gemt til en helt særlig lejlighed og i søndags var en helt særlig lejlighed, syntes jeg 🙂
Et langt tema med fokus på simremad skulle afsluttes med stil og min trang til langtidsstegt oksefilet skulle stilles; altså var der faktisk to gode årsager til at hive den lækre oksefilet op af fryseren. Langtidsstegt oksefilet

Mør langtidsstegt oksefilet i skønt selskab, mums

Jeg havde søgt lidt rundt omkring på nette for at se, hvad andre har gjort, men jeg fandt faktisk ikke ret meget om langtidsstegning af lige netop en oksefilet, det nærmeste jeg kom, var Bo Christiansens artikel på MadMagasinet.dk. Dette gav mig i det mindste et hint. Næste udfordring var så, at da jeg endelig fandt hans artikel, havde klokken sneget sig op på midt formiddag. Jeg tog derfor en taktisk beslutning og nåede frem til at syv timer ved 75 grader måtte være næsten lige så godt, som 8-12 timer ved 60 grader, og det var det og mere til endda 😀 

Den duft der spredte sig i løbet af dagen var himmelsk. Efter 3 timer i ovnen løb mine tænder i vand og jeg kunne næsten ikke vente til stegen skulle ud og hvile og så spises; pludselig kan syv timer næsten virke som en evighed…

Jeg serverede små stegte kartofler, stegte bønner med bacon, løg og chili og en god skysauce lavet på alt stegesnasket til den skønne og møre steg, mums 🙂

Til fire personer skal du bruge:

1,4 kg oksefilet

1 helt hvidløg – fire fed til at gnide stegen med og resten til at putte omkring den

Havsalt og friskkværnet peber

1 lille løg

2 små gulerødder

Tænd ovnen på 75 grader – ikke varmluft. Varmluft er ikke brugbart til langtidsstegning, det vil simpelthen tørre kødet ud.
Rids fedtet på oksefileten. Pas på, at du ikke skærer ned i kødet. Jeg snitter altid på to led, så jeg får fine firkantede fedttern. Pil fire fed hvidløg og pres to fed ud på undersiden (kødsiden) af fileten. Kværn peber over og drys med salt. Gnid krydderierne ind på undersiden af kødet. Læg kødet i et ovnfast fad. Gentag processen med de to sidste fed hvidløg og mere peber og salt på fedtsiden af kødet. Gnid det godt ind i kødet/fedtet.
Skræl gulerødderne og del dem på midten, pil løget og del det i fire. Læg gulerødder og løg ned ved siden af fileten. Pil de sidste hvidløgsfed fra hinanden, giv dem et godt tryk med din hånd, så de bliver let maste – det får smagen til at trænge endnu bedre ud af dem – og læg også dem ned ved siden af kødet. Hæld 2 cm vand i fadet og sæt fadet midt i ovnen og luk lågen. Lågen skal forblive lukket de næste syv timer, også selvom du har lyst til at åbne den hele tiden, specielt når det begynder at dufte 😉Langtidsstegt oksefilet

Lækker oksefilet klar til et syv timers ophold i ovnen

Til de stegte kartofler skal du bruge:

800 g små kartofler

1 helt hvidløg

1 tsk Herbes de Provence krydderi

Skyl kartoflerne godt og kom dem i en gryde. Del hvidløget i fed og pil hvert fed. Kom hvidløgene ned i gryden til kartoflerne. Kog kartoflerne til de er møre. Hæld vandet fra, men behold cirka 1 dl til saucen.
Kom en sjat olivenolie på en stor stegepande og tænd for medium varme. Kom kartofler og hvidløgsfed på panden, når den er varm. Drys Herbes de Provence krydderi udover kartoflerne og lad dem stege godt på alle sider, indtil de får en fin brun stegeskorpe og er sprøde. Halvvejs i stegeprocessen kan du tilsætte en klat god smør, det giver lige kartoflerne lidt ekstra god smag.

Du skal ikke lade dig skræmme af de mange hvidløgsfed. Kogningen tager det stærke i smagen og efterlader et sødt og mørt hvidløgsfed, som karamelliserer og får en fantastisk smag, når det bliver stegt bagefter. Det er en rigtigt smovser 🙂

Disse kartofler kan serveres til oksekød, kylling, svinekød, vildt og til and. De smager fantastisk til stort set alt. Om sommeren tilføjer jeg frisk timian og rosmarin til kogevandet og lader det koge med og bagefter stege med, det giver en fantastisk smag. Prøv det 🙂

Du kan servere stegte grønne bønner til, som jeg gjorde, eller du kan nøjes med at dampe dine grønne bønner og servere til. Uanset hvordan du gør det, så smager grønne bønner fantastisk til oksefilet.

Stegte grønne bønner til 4 personer:

400 g bønner – jeg bruger altid fra frost, det er let og egentlig meget sundere, end de friske du kan købe, da der er bevaret flere vitaminer i de frosne

2 skiver pancetta eller god røget bacon

1 lille rød chili

1 lille skalotteløg

Damp bønnerne i kogende vand tilsat en smule salt i cirka to minutter. Dræn vandet fra og skær bønnerne i mindre stykker. Hak skalotteløget og chilien fint. Skær pancettaen ud i mindre strimler.
Kom olivenolie i en gryde og tilsæt pancettaen, når olien er varm. Svits pancettaen, indtil den har smidt det meste af fedtet. Tilsæt løg og chili og lad det stege med. Det må endelig ikke blive brunt. Tilsæt de grønne bønner og lad blandingen stege et par minutter. Kom en god klat smør i og skru ned for varmen. Lad bønnerne stå og trække skøn smag fra løg, chili, pancetta og smør i cirka 10 minutter. Endelig ikke ved for meget varme, så bliver de grå og triste at se på.Langtidsstegt oksefilet

Lækkert tilbehør

Nu er det vist på tide, at jeg vender tilbage til det lækre stykke kød, der nu har hygget sig i ovnen i ret mange timer. Jeg skruede op på 150 grader de sidste tyve minutter af stegetiden, men det var egentlig ikke nødvendigt. Når tiden er gået, tager du stegen ud af ovnen. Dræn den lækre fond over i en gryde, husk at bruge en si. Sæt stegen til side, dæk den eventuelt let med et stykke stanniol, så den ikke bliver kold. Den skal trække i tyve minutter.

Kom halvdelen af den dl kartoffelvand, du drænede fra tidligere, ned til din fond fra fadet. Bring væsken til kog og smag til med Milda. Saucen skal blive blød og afrundet i smagen. Prøv dig frem med lidt Milad ad gangen, så der ikke kommer for meget i. Tilsæt et par dråber kulør. Smag til og jævn saucen en smule. Du får en über-sublim sauce ved at bruge det fond, som kødet, vandet og grønsagerne tilsammen har dannet i bunden af fadet og denne skønne sauce binder hele retten sammen.  

Skær kødet i tynde skiver og server med de sprøde, stegte kartofler, de stegte grønne bønner og den lækre skysauce. Et glas godt rødvin hertil gør bare middagen endnu bedre.Langtidsstegt oksefilet

Lækker simremad 🙂

Kødet bliver smeltende mørt og saftigt. Det smager skønt af hvidløg uden at det overdøver, den dejlige smag af oksekød. Der var kun et lille stykke af min oksefilet, der var blevet en smule tør, men det blev klaret med lidt ekstra af den gode og smagfulde sauce 🙂 Kartoflerne og de stegte hvidløg passer perfekt til det lækre kød, og de grønne bønner giver et perfekt modspil til det lidt tunge kød. Hele sammensætningen smagte himmelsk og jeg glæder mig så meget til at lave det igen 🙂

Hvis du steger dit kød på samme måde, som jeg gjorde, så får du en helt gennemstegt oksefilet. Hvis du er mere til en rosa oksefilet, som jeg også er, så vil jeg skære 45-60 minutter af stegetiden af.

Jeg synes, at denne ret var en perfekt afslutning på mit dejlige efterårstema; simre-søndag. Jeg vil dog gerne indrømme, at jeg kommer til at savne mine simre-søndage, snøft 🙁 Men, men, men  fortvivl ikke. Der er flere, der har udtrykt glæde over mit tema og skuffelse over, at jeg stopper, nu hvor det er så godt i gang og til alle jer, vil jeg allerede nu love, at mit simre-tema vil komme tilbage. I hvilket omfang og hvornår, det ved jeg ikke helt endnu. Men jeg kan love dig, at det bliver gentaget i 2014 😀

Indtil da synes jeg, at du stadig skal følge med herinde, specielt nu, hvor december nærmer sig. Som tidligere lovet, så vil december byde på endnu flere lækre opskrifter, tips og ideer til hjemmelavet (og ofte spiselige) gaver til advent, værtinden eller til juleaften. Du har allerede fået et par opskrifter på de første julesmåkager, Håkonskagerne og Jødekagerne og der kommer flere 🙂

Så følg med, der vil ske spændende ting herinde 😉



14 thoughts on “Langtidsstegt oksefilet”

  • Fantastisk opskrift. Jeg har brugt den flere gange med SÅ godt resultat.
    Tak for opskriften.

    • Kære Margrethe,

      Tusind tak for rosen – jeg er så glad for, at du kan lide opskriften 🙂

      Kh Helene

  • Hej Helene
    Kan man putte bagekartofler med ind fra start og få dem færdig på de 7 timer?
    Rasmus

    • Kære Rasmus,

      Jeg har ikke selv prøvet det, men det er da et forsøg værd. Så jeg synes da, at du skal prøve det af og giv mig gerne en tilbagemelding, så jeg ved, om det var en succes eller ej 🙂

      Kh Helene

  • Hej Helene
    Jeg kunne godt tænke mig at lave denne ret i min stegeso, skal man så evt brune stegen af først??
    Med venlig hilsen Mette

    • Hej Mette,

      Ikke nødvendigvis, tag låget af stegesoen, når du skruer op til 150 grader de sidste tyve min af stegetiden. Du får selvfølgelig ikke en så sprød kant, som når oksefileten laves i et fad uden låg, men den smager stadig skønt 🙂

      Kh Helene

  • Hej Marianne
    Hvis man nu skal stege en filet på 3 kg i stedet for dine 1,4 kg er stegetiden så den samme.
    hilsen Biørn

    • Kære Bjørn,

      Lige en lille rettelse – jeg hedder Helene og ikke Marianne 🙂
      Jeg vil egentlig ikke forlænge stegetiden. Når der er tale om langtidsstegning, vil det ikke være nødvendigt at opjustere timerne i ovnen, næsten uanset størrelsen på kødet. Du burde derfor fint kunne følge opskriften 🙂

      Kh Helene

  • Hej Marianne. Tak for en fantastisk opskrift på langtidsstegt oksefilet. Jeg er en gammel kone på næsten 80 og det er første gang, jeg prøver denne form for langtidsstegt kød. Det blev fremragende og det er ikke sidste gang, jeg gør det på denne måde. Som tilbehør fik vi grønne bønner, ristede champ. og ovnbagte rodfrugter. Stegen var svag rosa indeni smukt fordelt over hele kødfladen. Endnu engang tak, det er ikke sidste gang, jeg besøger dig på din side
    Kærlige tanker fra
    Bibi

    • Kære Birthe,

      En lille rettelse til dig – jeg hedder Helene og ikke Marianne 🙂
      Tusind tak for den store ros – når en af mine opskrifter kan falde i en erfaren dames smag, så kan jeg vist ikke nå større anerkendelse – mange tak 🙂
      Du er altid velkommen herinde på min blog 🙂

      Kh Helene

    • Kære Michael,

      En kombination af vand og rødvin vil sagtens kunne bruges. Det giver mere smag til saucen end til kødet, men det bliver lækkert uanset hvad 🙂
      Tak for det gode tip 🙂

      Kh Helene

  • Kære kok
    Jeg har nunhar min oksefilet i oven og glæder mig til om 7 timer til at sætte tænderne i den. Tak for den spændene opskrift, jeg har tilføjet noget frisk rosmarin.
    Mvh Marianne

    • Kære Marianne,

      Velbekomme 🙂 Jeg håber, at den blev lige som du ønskede dig 🙂 Frisk rosmarin er en super idé, som jeg uden tvivl selv vil tilføje næsten gang jeg laver denne lækre simreret. Tak for ideen 🙂

      Kh Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.