Jule madeleine kager
Madeleiene kager er små lækre franske kager, petite madeleine, der minder lidt om sandkage i konsistensen, men absolut ikke i smagen. Jeg har her valgt at lave en mere julet udgave end den klassiske, der traditionelt har en skøn note af citrus.
Det eneste special udstyr disse lækre kager kræver, er de obligatoriske madeleine forme – de fås både i metal og i silikone. Mine er i silikone og faktisk er de en gave fra min søde søster – jeg ved dog, at hun har købt dem i Søstrene Grene 🙂
Til ca. 18 stk. lækre jule Madeleines skal du bruge:
100 g smeltet smør af den gode slags
2 store æg fra en glad høne
75 g rørsukker
5 dråber vand
25 g mandelmel – jeg laver selv mit mandelmel af fint blendede mandler
90 g hvedemel
3/4 tsk. bagepulver
1 nip salt
1½ tsk. brunkage krydderi
Smagsneutral olie til at pensle formene med
Pisk æg og sukker lyst og skummende. Tilsæt de fem dråber vand og pisk hurtigt sammen.
Bland mel, bagepulver, mandelmel, salt og brunkagekrydderi i en anden skål og vend det forsigtigt i æggeblandingen, til du har en homogen dej.
Tilsæt det afkølede smeltede smør og vend dejen samme, forsigtigt, så luften ikke bliver slået ud af de piskede æg.
Sæt dejen i køleskabet i min. 45 minutter, gerne 1 time.
Når køletiden er ved at være gået, tænder du ovnen på 200 grader – almindelig ovn, ikke varmluft. Pensl formene godt med smagsneutral olie.
Dejen har ændret konsistens, imens den har været på køl. Der er kommet end el luftbobler – det er bagepulveret – og den er blevet fast og det skal den være 🙂
Fyld formene 3/4 op med dejen. Sæt formene midt i ovnen, bag dem 5 min. ved 200 grader, skru derefter ned til 170 grader og giv dem yderligere ca. 7 min. Du kan mærke efter med en kødnål, om de er nok – hænger der dej ved, skal de have lidt mere, hvis ikke, så er de nok.
Lad de fine små Madeleines køle af på en rist.
Jeg har to forme af seks og det betyder, at jeg må vippe de varme Madeleines ud på risten og bruge formene én gang til for at få brugt alt min dej, men det er absolut heller ikke noget problem. Bare du husker, at formene er varme, så du ikke brænder hænderne.
Pynt dem med glasur og spis dem nybagte. De smager allerbedst den dag de er bagt, men de kan fint holde sig et par dage i en tætsluttende beholder. Bare vent med at pynte dem med glasur, indtil du skal spise dem.
De kan i øvrigt også spises uden glasur, men hvorfor skulle man dog gøre det 😉
De både dufter og smager af jul, ikke på den overvældende og voldsomme måde, som noget julebag kan gøre. Smagen er lækker og delikat – julekrydderierne lister sig ind på din tunge og bringer varme og glæde til dine smagsløg. Strukturen i kagerne er anderledes end ved en almindelig sandkagedej og det er den lille mængde mandelmel, der gør den store forskel – mandelmelet giver en skøn konsistens til de små skønne kager.
Jeg er kæmpe fan af de her små kager – de er nemme at bage, også for børn, de er søde at se på, de smager vidunderligt af jul og de dufter af minder, varme og hygge – de er min nye julefavorit 🙂