Kylling rilette er en skøn variant af den noget tungere anderilette. Smagen er kompleks og dyb og kødet smeltende mørt. Rilette af kylling er perfekt til julens frokoster eller som en forret til en god middag. Riletten kan sågar bruges til en tapas anretning.Den skønneste jule ret; rilette med dyb og intens smag, mmmhhhh
Kyllingrilette er også ret let at lave; dog tager det noget tid, da den skønne fond skal have tid til at koge ind og blive rigtig lækker 🙂 Det er et skønt weekend projekt eller til en herlig fridag her lige inden jul – der er ikke meget arbejde i det, da det passer sig selv på komfuret 🙂
Til et stort glas (cirka 500 ml størrelse) skal du bruge:
2 store og lækre kyllingeoverlår
2 lækre almindelige kyllingelår
½ porrer – kun det grønne
2 dejlige danske medium store belle de boskop æbler
5 fed hvidløg
2 medium-små rødløg
1 håndfuld frisk timian
20 peberkorn
2 tsk. fint salt
½ dl hvidvin – gerne en god og lidt tør en af slagsen
½ dl marsala vin
Vand – mængden afhænger af grydens størrelseSkønne danske ingredienser og æbler af egen avl 😀
Jeg bruger kyllingelår og overlår, da kødet her bliver mere mørt og ikke så tørt som brystkødet. Du kan også sagtens bruge en hel kylling, jeg synes dog at lårene er fine til dette. Gem kyllingen til en portion tarteletter i stedet for 🙂 Hvis du alligevel bruger en hel kylling, skal du gange opskriften op ½ gang.
Skræl æblerne, pil løgene og hvidløgene. Skær æblet i grove både og fjern kernehuset. Skær løget i grove stykker. Lad hvidløgsfeddene forblive hele.
Skyl timianen godt.Vidunderlige urter der giver god smag
Læg de to slags kyllingelår i en stor gryde. Fordel grønsager, æbler, salt, peber og timian over lårene. Hæld hvidvin og marsala ved.Kæmpe lårbasser klar til at blive dækket med vand og kogt 🙂
Dæk grydens indhold med vand – det skal bare lige dække; det skal ikke oversvømmes 😉
Læg låg på og sæt gryden over varmen. Lad lårene småkoge i 1 time, så bliver de så møre, at kødet falder af, mums.
Når kødet er mørt og lækkert, fjerner du lårene fra gryden – læg dem på et skærebræt.
Dræn den skønne fond over i en mindre gryde igennem en si, så alle grønsager, krydderier og urter ikke kommer i fonden. Du må dog gerne forsigtigt presse lidt af de skønne sager igennem sien, så det falder ned i fonden, men kun en smule.
Smid siens indhold væk.
Læg låg på gryden med fonden og lad den koge ind, til der kun er 1 dl virkelig koncentreret fond tilbage. Fonden får en dyb og intens, nærmest karamelliseret smag og du skal virkelig holde dig i skindet for ikke at slubre den i dig, så god er den 🙂
Pil skindet af kyllingelårene og del det lækre møre kød i mindre stykker med fingrene. Kom kyllingekødet ned i et rent og skoldet glas. Glasset skal kunne indeholde 500 ml. Pres kødet let sammen, hvis det ikke helt kan være der.Mørt og lækkert kød klar til fond
Når fonden er kogt helt ind, hælder du den ned i glasset til det møre og lækre kød. Pres kød og fond let sammen med en gaffel.Den skønne fond kæler for det lækre kød – riletten er klar til køl 🙂
Sæt låg på glasset og sæt det i køleskabet til dagen efter.
Kyllingeriletten skal ud af køleskabet cirka 15 minutter, førend den skal spises, så er den bedst.
Server den lækre rilette på groft rugbrød med lidt lækre hjemmesyltede rødbeder til eller nogle skønne cornichoner og eventuelt lidt god hjemmelavet sennep, mmmhhh 🙂Rilette på godt brød og med surt til, mums
Du kan også serverer riletten som en god forret eller som en del af en tapas anretning med lidt lækre spæde salater, lidt surt og groft brød til, mums 🙂
Riletten af kylling har en dyb og intens smag af kylling og skønne noter fra marsala og de lækre urter, vidunderligt. Denne rilette er lettere i både smag og konsistens, end dens tungere ande søster; men smagen er ikke mindre god – den er virkelig sublim. Delikat, fyldig og forførende 🙂Den bedste juleopskrift 😀