Denne opskrift på en fantastisk julekage; krydret ølkage er meget gammel. Det er skøn krydret kage og saftigere og mere delikat kage findes nærmest ikke 🙂Smuk og lækker
Ølkage er måske lidt specielt for nogen, men det er en vidunderlig svampet kage med en skøn krydret og karamelliseret smag – lige noget for en kage elsker som mig 😀
Luftige og lækre skiver, mmmhhh
Til en mellemstor bradepande (20 x 30 cm) skal du bruge:
500 g brun farin
500 g hvedemel
2½ tsk. natron
1½ tsk. stødt ingefær
2 tsk. kanel
2 tsk. stødt nelliker
60 g rosiner
65 g tørrede tranebær
1 flaske hvidtøl – Kongens Bryghus er min favorit – det skal være hvidtøl og ikke almindelig øl, ale, porter, stout eller julebryg. Hvidtøllen er med til at give den dejlige karamelliserede smag i kagen.
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Bland alle de tørre ingredienser i en stor skål og put de tørrede tranebær og rosinerne ned i skålen.
Hæld øllen ved og rør dejen godt sammen – gerne med en håndmikser eller i en køkkenmaskine.
Dejen skal være helt ensartet og glat.
For en bradepande på 20 x 30 cm med bagepapir og hæld dejen i bradepanden. Dejen virker ret klæbrig og det er meningen 😀
Bag kagen midt i ovnen i 30-40 minutter. Bagetiden kan varierer fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Jeg bagte min kage i 35 minutter.
Begynd med 30 minutter og hvis dejen stadig virker “våd” skal den have lidt mere – giv den et par minutter ekstra ad gangen og mærk gerne efter med en kødnål, om den er færdig – hænger der dej ved kødnålen, så skal den bage lidt mere. er kødnålen ren, så er kagen færdig 🙂
Tag den færdigbagte kage ud af ovnen, og lad den køle af i formen i 7 minutter. Træk den forsigtig over på en rist og lad den køle helt af der.
Skær denne velduftende lækre kage i tynde skiver og smør skiverne med iskoldt smør af den gode slags og server med det samme. Iskoldt smør på årets julekage, mums
Kagen smager allerbedst med iskoldt smør – det er en gammel tradition, tror jeg – det er det i hvert fald i min familie – og det smager himmelsk. En skive af denne krydrede ølkage med iskoldt smør på er meget vanedannende og du bliver helt afhængig af den lækre smag.Smukke bær, gylden krumme og karamelliseret kant, mums 😀
Kagen dufter af jul og smager af jul – den dejlige blanding af nelliker, kanel og ingefær giver den dybe juleduft, som alle så godt kan lide. Blandingen af rosiner og tranebær passer perfekt til krydderierne og gør hverken kagen for sød eller for syrlig – selv rosinhadere (som jeg selv) spiser den med stort velbehag, rosiner inklusiv. Den store mængde farin og hvidtøllen karamellisere på en helt fantastisk måde i kagen og giver en perfekt dybde og gør den en smule klistret, men det er lige som det skal være – den helt perfekte julekage 😀