Disse krakelerede chokoladesmåkager burde egentlig hedde sne kager. De minder lidt om svenske chokoladebrød, men alligevel ikke.
De er super lette at lave og så smager de rigtig godt; de har en lækker fyldig chokoladesmag, der bliver pakket godt ind i et sødt lag af flormelis, mums.
Jeg får cirka 50 småkager ud af denne portion. Du skal dog være opmærksom på, at de har en meget kort holdbarhed og skal derfor spises hurtigt. De kan holde sig op til cirka 10-12 dage, men så er de også begyndt at blive lidt tørre. De smager allerbedst indenfor de første fem dage 🙂
Du skal bruge:
225 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
90 g kakao – ikke den sødet slags, men rigtig kakao
300 g rørsukker
3 tsk. vaniliesukker
90 g stuetempereret smør af den gode slags – ikke et blandingsprodukt. Det bedste resultat til småkager er altid smør
3 store æg fra en dejlig, glad høne
200 g flormelis – til drys
Kom alle de tørre ingredienser i en skål. Smuldr smørret i den tørre blanding og saml dejen med de tre æg. Det er lettest at bruge hænderne, og selvom det er noget værre snask. En gang imellem skal bagning og madlavning også være lidt snasket 😉
Læg dejen i køleskabet i 1 time.
Tænd ovnen på 200 grader, ikke varmluft – det tørrer kagerne ud og så bliver de ikke særlig gode. Kom bagepapir på to bageplader. Hæld flormelis i en skål. Form valnøddestore kugler af dejen og læg på tallerkenen. Det nemmeste er at bruge engangshandsker, når du skal rulle kuglerne, da dejen klistrer meget til hænderne. Rul nogle kugler ad gangen og vend dem godt rundt i flormelissen, selvfølgelig forsigtigt, så de ikke mister deres facon, men de skal være dækket af et generøst lag flormelis. Læg forsigtigt kuglerne på din bageplade. De må ikke lægge for tæt, for de flyder ud under bagningen. Jeg fik plads til cirka 20 på hver plade.
Bag dine chokoladekugler i ovnen i 10 minutter. Tag pladen ud af ovnen og lad kagerne køle af i 5 minutter på bagepladen, inden du forsigtigt trækker dem over på en bagerist til endelig afkøling.
Skønne små lækkerbiskner pakket fint ind i sne 🙂
Når kagerne er kølet helt af, skal de opbevares i en tætsluttende kagedåse. De smager allerbedst den dag de er bagt, specielt til en kop god kaffe eller et glas iskoldt mælk, mmhhh 😀
Hvordan får du dem så “skarpe”, altså den hvide farve? Mine blir “grumsede” i farven som om cacao-fugten trækker igennem. De ser fugtige ud, men er gennembagt.
Kære Maria,
Jeg frådser en del med flormelisen – så de får et ekstra tykt lag, men efter et par dage i en kagedåse (hvis de holder så længe), kan mine også få en svag halvmat hvid farve. Jeg har ikke oplevet at mine bliver “grumsede” i farven.
Kh Helene
WOW – de er bare så gode, har bagt dem en del gange nu, og alle bliver lige begejstrede når de bliver serveret.
Kære Ellen,
Hvor er det fantastisk at høre 🙂
Kh Helene
Jeg tog engangshandsker på da jeg trillede kuglerne. Jeg havde så flormelis i en lidt høj plastikbøtte, så var det nemt at trille dem eller bare ryste bøtten, når kuglen lå i. De blev så fine. Dejlig opskrift.
Kære Susanne,
Tak for tippet med engangshandskerne – det vil jeg tage til mig 🙂 Jeg er glad for, at du kan lide opskriften. Det er nogle skønne små basser, hvor både udseende og smag er lige i skabet 🙂
Kh Helene