Julekringle

Denne lækre kringle bliver altid serveret her i huset juleaftensdag til eftermiddagskaffen. Du behøver ikke kun at bage den til jul – den smager også godt en kold vinterdag 😉JulekringleFristende julekringle fyldt med lækre sager, mmmhhh

Til to “kringler” skal du bruge:

50 g gær

1 dl mælk fra en sød ko, gerne en meget sød én

150 g smør af den gode slags

1 spsk. rørsukker

½ tsk. fint salt

1 stort æg fra en glad og veltilpas høne

5-7 dl hvedemel

Til fyldet skal du bruge:

200 g marcipan af god kvalitet

200 g stuetempereret smør – stadig af den gode slags

200 g rørsukker

4 tsk. kanel

2 håndfulde rosiner – rosinerne kan halveres i mængden, de smager ikke så kraftigt igennem og tro mig – jeg er rosinhader, så jeg ved, hvad jeg taler om

Smelt smørret i en lille gryde ved svag varme og tilsæt mælken, når smørret er smeltet. Fjern gryden fra varmen og køl blandingen ned til den er lillefingervarm. Smuldr gæret i en stor skål og tilsæt den afkølede smør-mælkeblanding. Rør gæren ud heri. Tilsæt sukker og ægget. Rør godt sammen.
Tilsæt 2 dl hvedemel og saltet og rør det sammen. Tilsæt mere mel, indtil dejen er klar til at ælte. Hellere tilsæt for lidt mel, end for meget. Kommer der for meget mel i dejen, bliver den tør og så kan du lige så godt smide den ud, for så bliver resultatet ikke godt. Ælt dejen godt sammen. Lad dejen hvile tildækket i 45 minutter.

Imens dejen hviler sig og bliver stor og elastisk, kan du lave fyldet. Kom alle ingredienserne i en mellemstor skål og stik din ene hånd ned i skålen. Ælt nu alle de klistrede og lækre sager sammen. Det er meget lettere at bruge hænderne end en ske eller en røremaskine. Sæt skålen med fyldet til side.

Når dejen har hvilet længe nok, vender du den forsigtigt ud på køkkenbordet. Del dejen i to lige store dele med en meget skarp kniv. Læg den ene halvdel til side. Drys mel på bordet og rul dejen ud med lange rolige bevægelser. Lad kagerullen gøre arbejdet, jo mere du trykker, jo værre bliver resultatet. Stille og rolige bevægelser uden tryk er den bedste måde at rulle dej ud på.

Dejen skal måle cirka 50 cm på den lange led og 30 på den korte led. Fordel forsigtigt halvdelen af fyldet på dejpladen. Fyldet er meget kompakt, så det er lettest at smuldre det imellem fingrene på dejen. Fold dejen indover fyldet på den lange led. Først den ene side, cirka 2/3 ind. Derefter den anden side indover den første, ligesom når du bager birkes.

Klem enderne af “kringlen” godt sammen og klem den en smule på toppen og hen langs siden, så du er sikker på, at den ikke går fra hinanden under bagningen. Læg den på en bageplade med bagepapir. Den er for lang til pladen, så du skal give den en lille bue midt på, så du får en halvmåneformet krans.

Brug samme fremgangsmåde med det andet dejstykke og form også det til en halvmåneformet krans.

Lad kringlerne efterhæve i cirka 25 minutter. Ovnen skal varmes op til 200 grader, ikke varmluft, så får du tørre julekringler og det smager ikke godt.

Pensl kringlerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker lige inden de skal bages. Bag dem midt i ovnen i cirka 20 minutter, indtil de er let gyldne. Lad dem køle af på en rist.JulekringleSkøn gammeldags kringle

Server kringlerne lune sammen med en kop god kaffe. JulekringleSe lige, hvor smovset den er 😀

Disse julekringler vil få selv din mormor eller farmor til at falde i svime, så gode er de 🙂 De smager skønt af kanel, marcipan og det sprøde perlesukker på toppen giver et skønt crunch til den lækre kage.
De kan holde sig et par dage i en tætlukket pose på køkkenbordet eller en måneds tid i fryseren. Hvis de holder så længe 😉


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.