Hjemmelavet rødkål
Rødkål findes i et utal af varianter og der er mange holdninger til, hvordan rødkålen skal være – specielt juleaften. Jeg har dog taget chancen og lavet denne lækre rødkål, der er blevet godkendt af den søde mand og den skal på vores bord juleaften sammen med gåsen og en frisk rødkålssalat 🙂Smuk og delikat hjemmelavet rødkål
Rødkålen er inspireret af Jamie Olivers opskrift på rødkål til jul, dog har jeg ændret en del på målene og mængden, så den passer bedre til mine smagsløg 🙂
Rødkålen skal helst simre i fem kvarter, så lav den gerne om formiddagen eller dagen før og varm den op lige inden servering, så slipper du også for stress midt i middagen 🙂
Til fire personer skal du bruge:
1/3 stort dansk frisk rødkålshoved
2 skiver skøn røget bacon
2 dejlige danske madæbler – allerhelst Belle de Boskop
3/4 spsk. fennikel frø
2 små rødløg
1 dl balsamico eddike
1½ spsk. akaciehonning
Friskkværnet peber
25 g smør af den gode slags
God olivenolieHjemmelavet rødkål i lækkert selskab med den klassiske delle 🙂
Skyl og snit rødkålen semi fint – der må godt være lidt grovere stykker imellem, dog ikke gigantiske klumper eller hele bladstykker 🙂
Pil rødløgene og halver dem – skær dem i tynde både.
Skræl æblerne og del dem i kvarte, fjern kernehuset og skær hver båd ud i tre-fire både.
Skær baconskiverne i mindre stykker.
Kom fennikelfrøene i en morter og mas dem godt, så du får et fint fennikelpulver.
Sæt en stor pande med høje sider, eksempelvis en stor sauterpande, over medium varme. Kom en sjat olivenolie på og tilsæt baconstykker og fennikelfrø, når olien er varm.
Lad bacon og fennikel simre i 7 minutter, tilsæt derefter æblebådene og lad dem simre med i et par minutter. Kom rødkålen i og kværn godt med peber over kålen. Rør godt rundt, så hele blandingen bliver vendt godt sammen.
Hæld balsamicoen ud over kålen og rør endnu en gang.Kompleks og fyldig smag, mmmhhh
Tilsæt halvdelen af smørret og dæk sauterpanden med et låg eller stanniol. Skru ned for varmen til lige under medium og lad kålen simre i fem kvarter – rør i den ind imellem, så den ikke brænder på.
Ti minutter førend, den er færdig, tilsætter du det sidste smør og akaciehonningen og rører igen godt rundt.
Du kan sagtens springe akaciehonningen over, hvis du synes, at din kål skal være mere syrlig, men akaciehonningen gør den ikke hvinende sød – den giver dybde og fremhæver kålens naturlige sødme, mums.
Server den lækre og utrolig velsmagende rødkål til din juleand, julegår, flæskesteg, medister, frikadeller – ja til alt, hvad der hører sig til en god hjemmelavet rødkål 🙂
Smagen er kompleks og dyb. Fennikelfrøene er på ingen måde dominerende, men de giver et skønt spil i smagen og komplimenterer den røgede bacon fantastisk godt. Baconen giver dybde og tilfører rødkålen et let røget element, som klæder den utrolig godt. Æblerne og løgene tilfører sødme, der sammen med akaciehonningen fremhæver rødkålens egen sødme, mmmhhh. En lækker og intens smagsoplevelse, der vil blive elsket af alle.Herlig hjemmelavet rødkål til julebordet
Jeg er ganske sikker på, at hvis du laver denne rødkål juleaften, uden at du fortæller det til nogen, så vil de kun rose dig, for den bedste rødkål nogensinde og så kan du jo bagefter fortælle dem, at den både indeholder bacon, fennikel, æbler og løg 😉
Uanset hvad, så synes jeg, at du skal prøve at lave denne rødkål en dag – du vil takke mig for det 🙂