Hjemmebagte grissini
Grissini er skønne, rustikke brødstænger, der kan bruges både som en lille snack før middagen eller som en del af en antipasti/tapas anretning.
Grissini er meget alsidige og de kan også bruges som tilbehør til en god salat, en dejlig pastaret eller når børnene er småsultne i ulvetimen.Sprøde og lækre
Du kan selvfølgelig sagtens købe grissini, men hjemmebagte grissini er nu en gang bare meget, meget bedre.
Denne opskrift er en smule tidskrævende, men når du smager resultatet er du ovenud lykkelig over, at du faktisk brugte den ekstra tid på at bage dem selv 🙂
Jeg håber, at du har en køkkenmaskine, for denne opskrift er baseret på brug af en køkkenmaskine, for at du ikke skal ælte dig selv helt ihjel.Italiensk charme
Til 30-40 grissini skal du bruge:
600 g tipo 00 mel – det er vigtigt at bruge et bagestærkt hvedemel i denne opskrift og derfor kan jeg kun anbefale, at du bruger tipo 00
13 g gær
4 dl lunken vand
4 store tsk. ekstra jomfruolivenolie + ekstra til pensling
1½ spsk. havsalt – hvis du bruger fint salt, skal du kun bruge 1/4 spsk.
Evt. tørrede krydderurter, paprika eller havsalt til drysKrydderurteprikkede grissini
Smuldr gær i skålen til køkkenmaskinen og tilsæt vand. Rør med en dejkrog, gæren ud i vandet og tilsæt resten af ingredienserne. Hold ca. 100 g mel tilbage.
Rør dejen sammen med dejkrogen i cirka 2 min ved lav hastighed og tilsæt evt. resten af melet, hvis dejen virker meget våd.
Når dejen er helt samlet og den virker elastisk, og ikke skal have mere mel, skal du skrue op til middelhøj hastighed på din køkkenmaskine og give den 5 minutter på denne hastighed.
Hold lige øje med din køkkenmaskine og pas på den ikke kravler ned af bordet – min Kitchen Aid, som i øvrigt klarer opgaven fint – var ret levende under ælteprocessen 😉
Efter de fem minutter, skruer du atter ned på mellemlav hastighed og giver dejen to minutter mere. Herefter skruer du igen op på middelhøj hastighed og giver den de sidste fem minutter.
Det virker måske en smule omstændigt med den lange og varierende æltetid, men det er den, der gør hele forskellen.Rustikke italienske grissini
Hvis du ikke bruger en køkkenmaskine, skal du ælte dejen i ti minutter, lade den hvile i ti minutter og ælte den én gang mere i ti minutter.
Den lange æltetid, uanset om du bruger maskine eller håndkraft, aktiverer glutenet i melet og giver dig en smidig, elastisk og ualmindelig lækker dej.
Find en stor skål frem og smør den indvendig med en smule olivenolie og vip den færdig æltede dej deri. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den passe sig selv i 30 min.
Dejen skal forhæve i alt i 1½ time, men den skal lige slås ned to gange under forhævningen. Det giver en endnu mere elastisk og smidig dej.Grissini med havsalt, uhm
Du er sikkert ved at tabe modet allerede nu – lad være – dejen er det hele værd 🙂
For at slå dejen ned, skal du først drysse lidt mel på køkkenbordet og vippe dejen ud på bordet. Træk forsigtigt dejen ud til en aflang firkant med en tykkelse på 2½ cm. Fold dejen ind over sig selv, som når du laver kringle; først folder du en tredjedel af dejen ind over midten og dernæst den sidste tredjedel. Du har nu en ny aflang firkant – gentag foldningen og læg dejen tilbage i skålen og lad den hvile tildækket i yderligere 30 minutter.
Vip dejen ud og gentag foldeprocessen. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve den sidste halve time.
Tænd ovnen på 170 grader.
Put bagepapir på 2-3 bageplader, afhængig af hvor stor din ovn er.Klar til bordet i sylteglas – rustikt og indbydende
Drys mere mel på bordet og vend den færdighævede dej ud på bordet. Rul forsigtigt dejen ud til en aflang plade – ikke bredere end din bageplade, sådan omkring 25-30 cm – på ½ cm tykkelse.
Lad den udrullede dej hvile i fem minutter og skær den så i 1 cm brede strimler.
Læg strimlerne på bagepladerne og pensl dem med olivenolie og drys dem eventuelt med de krydderier, du bedst kan lide.
Penslet med olivenolieDrysset med krydderurter og paprika
Jeg har lavet dem med havsalt, rosmarin, basilikum, paprika, oregano og uden drys og de var alle lækre.
Lad dine grissini efterhæve i 30 minutter.
Du kan lave en plade færdig først, så når den begynder efterhævningen, kan du begynde på næste plade og så videre. På den måde udnytter du hævetiden og bagetiden optimalt.
Skru din ovn ned til 150 grader og bag hver plade i cirka 30 minutter, indtil dine grissini er let gyldne og sprøde.
Lad dem køle helt af på en rist, inden du pakker dem i en lufttæt beholder.De skønneste grissini
Server de smukke, rustikke grissini med en god pesto, antipasti og et glas godt vin og du er klar til en hyggelig stund med italienske noter.
Jeg har lige testet min sidste portion grissini og efter to måneder i en lufttæt beholder i et skab, er de stadig lige så gode, som da jeg bagte dem.
Hjemmebagte grissini har en ret lang holdbarhed og de er skønne til den lille sult, som en sød overraskelse i madpakken, til det uventede besøg og et glas vin, til den varme suppe på en råkold dag, til picnic kurven, til en sød værtindegave…til næsten lige hvad du har lyst til 🙂Enkelt og smukt
Disse skønne grissini er sprøde, knasende og smager ualmindelig godt. De har en svag fedtet overflade fra olien, og den klæder dem rigtig godt. Uanset om de har fået et drys af lidt krydderier/krydderurter eller ej, så er de utrolig velsmagende.
De er absolut arbejdstiden værd, da de smager SÅ meget bedre end de triste grissini du kan købe i alskens delikatesseforretninger, velassorterede supermarkeder og lignende.
Bag dine grissini selv – de er absolut det værd!
De lyder virkelig godt – hvilken slags lufttæt beholder bruger du – kan det være plastic?
Kære Gitte,
De er også rigtig gode 🙂 Du kan sagtens bruge en plastic beholder, hvis den er helt lufttæt.
Bh Helene