Håkonskager
Nu er julen lige om hjørnet. Ihh, hvor bliver det dejligt. Julen og december måned er en af mine absolutte yndlingstider på hele året, hvis du lige ser bort fra det spæde forår, den strålende sommer, det gyldne efterår, den smukke klare vinter…øhhh… Ja, okay.
Men julen er bare skøn – jeg elsker julen og alt, hvad der har med julen at gøre. Denne weekend står i det første spæde juletegn – der skal pyntes op i det lille hjem. Jeg har det princip, at jeg vil have pyntet til jul inden første søndag i advent og det er næste søndag. Men vi skal have gæster til juelfrokost allerede om lørdagen og så skal der altså være pyntet op inden. Derfor skal jeg i gang i denne weekend. Jeg hygger mig med det – jeg hører julemusik, af den gode slags, Michael Bubblés Christmas er fantastisk til formålet og jeg drikker billig pap-gløgg og det smager super fint og giver mig lidt indvendig julestemning 😉
Julesmåkagerne er produceret, eller det vil sige, første portion julesmåkager er produceret. Min kære svigerfar skal have et par dåser med godt hjemmebag til de mørke december aftener foran brændeovnen og hvert år tager jeg julesmåkager og godter med til mine søde kollegaer på arbejde.
Smeltende lækre håkonskager og sprøde kanelkrydrede jødekager
Jeg har allerede haft en dåse med disse skønne og smeltende lækre håkonskager med på arbejde og flere af kollegaerne “skældte mig lidt ud”, fordi de syntes, at de var vanedannende og jeg kan kun give dem ret. De smager SÅ godt – de er mine favorit julesmåkager, dem og så min mors brunkager, mums.
Håkonskagerne er blevet en fast del af julesmåkagerne herhjemme og jeg vil faktisk hellere have dem end vaniliekranse. Det til trods for, at vaniliekranse har været min yndlingssmåkage siden jeg var barn. Så de er gode, rigtig gode.
Smukke håkonskager
Nu til det vigtige – du sidder sikkert og venter med spænding på opskriften og den får du selvfølgelig. Det kan jo være, at håkonskager skal være en fast del af dit julebag fremover 🙂
Til cirka 60-70 håkonskager skal du bruge:
200 g stuetempereret smør af den gode slags – ikke blandingsprodukter og ikke margarine. Resultatet bliver aldrig særlig godt, hvis du ikke bruge rigtig smør.
90 g flormelis
75 g god marcipan
270 g hvedemel
1 tsk. vaniliesukker
Denne opskrift skal laves over to dage. Dejen skal have lov til at ligge koldt og trække smag og sætte sig. Marcipanen giver en fantastisk sødme i disse kager. De minder lidt om specier, men de er bare SÅ meget bedre.
Dag 1:
Pisk smør og flormelis blødt og luftigt. Riv marcipanen i blandingen og rør godt. Tilsæt mel og vanilie og saml dejen. Det kan sagtens lade sig gøre uden væde. Marcipanen og det bløde smør gør dejen utrolig let at arbejde med. Det er en fordel at bruge iskold marcipan – det er lettere at rive.
Rul dejen ud i lange pølser med en diameter på cirka 2-2½ cm. Læg dejpølserne koldt til dagen efter.
Dag 2:
Her skal du bruge lidt ekstra ingredienser, som du sikkert, ligesom jeg, altid har i huset.
1 æg
100-150 g rørsukker
Pisk ægget sammen med en gaffel på en flad stor tallerken. Drys rørsukkeret ud på en anden stor flad tallerken.
Tænd ovnen på 175 grader – ikke varmluft. jeg ved, at mange bruger varmluft til småkagebagning, men det gør jeg ikke. Jeg synes, at varmluft skader mere end det gavner.
Skær dejpølserne til, så de passer med tallerknernes bredde. Rul en pølse af gangen i æg og bagefter i sukker. Skær pølsen i ½ cm tykke skiver og læg skiverne med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir. Der kan være cirka 30 småkager på en bageplade.
Bag småkagerne øverst i ovnen i 10-12 minutter til de er let gyldne i kanten. Lad kagerne køle helt af på en rist, inden du kommer dem i fine juledåser. Tag en dåse med på arbejde eller på besøg ved din bedsteforældre og overrask med lækker julehjemmebag 🙂
Håkonskagerne smager sødt af marcipan og den sprøde sukkerkant gør kagerne endnu mere delikate. Jeg har pakket dåserne op på øverste hylde i køkkenet, så er de sværere at nå ellers vil jeg simpelthen blive for fristet til at tage en hel kagedåse med ind i sofaen og gnaske løs 😀