Hærværk – en håndbog – anmeldelse

Hærværk – en håndbog – anmeldelse

Hærværk er ikke kun en bog af Tom Kristensen eller noget visse mennesker udøver mod andres ejendom,  Hærværk er også en lille restaurant i hjertet af Aarhus. Hærværk er desuden også en håndbog – en håndbog udi mad, og ikke kun fancy fine opskrifter, nærmere tværtimod. Let forståelige, enkle og lækre opskrifter er den røde tråd i Hærværks kogebog. Og kogebog er ikke rigtig rammende. Det er nærmere end fortælling om en rejse, der begynder med en drøm, der har grobund i skønne barndomsminder om mad, råvarer og samvær med dem man holder allermest af.

Jeg har fået et lækkert eksemplar af Restaurant Hærværks kogebog ‘Hærværk – en håndbog’ tilsendt og siden den landede på mit dørtrin har jeg haft enormt svært ved at slippe den. Bogens indpakning virkede, ved første øjekast, lidt småkedelig, men når du så begynder at læse og jeg mener læse, i den, så kan indpakningen bare ikke være anderledes. Den passer så godt til bogens ånd – enkelt, jordnær og ligefrem.

‘Hærværk – en håndbog’ er en direkte konsekvens af Coronapandemien. Den første nedlukning af Danmark i 2020 betød nedlukning af alle vores elskede restauranter og spisesteder, og midt i al fortvivlelsen fik ejeren bag Hærværk et lille skub til at kaste sig over projektet at udgive en kogebog. Det er jeg, personligt, ret glade for at de gjorde.

Bogen begynder med en forklaring af oprindelse, både af restaurant og af navn, tilblivelsen af et nyt koncept og af bogen. Vi bliver indført i barndoms minder, der har vakt Rune (ejerens) madglæde, beskrevet på en måde, så man føler, at man selv er der og selv er en del af de minder. Det lover godt for bogen, hvis den følelse kan bevares hele bogen igennem. Som læser bliver du allerede på side 12 lovet en bog fyldt med tilfredshed, fællesskab og glæde – spørgsmålet er så om det løfte bliver opfyldt.

Hærværks første kapitel handler om forretter, og du får slynget emulsioner, cruditéer, saucer og cremer i hovedet – og jeg blev lidt træt, da jeg hurtige skimmede overskrifterne igennem. Min umiddelbare tanke var, at jeg igen var endt med en kogebog, der ikke var for os “almindelige” mennesker og madører, men for dem med mange års uddannelse og erfaring indenfor madkunstens verden, og hvor tog jeg dog fejl. Heldigvis. Billederne er appetitvækkende og mundvansfremkaldende, opskrifterne lyder en kende besværlige ud fra deres overskrift, men det er så forkert en antagelse. Opskrifterne er jordnære, nemme og så godt beskrevet med en udførlig vejledning i, hvordan du skal gribe de enkelte retter an. Dette går igen i hele bogen og det var en af de medvirkende årsager til, at jeg ikke kunne ligge bogen fra mig igen.

Ved hver opskrift får du en lille introduktion – det er lige fra hvilken del af en kalv, de foretrækker at bruge, til tips til håndtering for at gøre opskrifterne nemmere for dig, og fremhævelse af hvilke opskrifter, der er blandt favoritterne hos teamet bag Hærværk og deres kunder, og henvisninger til deres råvarer producenter – for mig, bliver det en personliggørelse af opskrifterne, der gør dem endnu mere tilgængelige.

Bogen er inddelt i kategorier, som de fleste kogebøger jo er, og ved hver ny kategori, får du et indblik i de tanker, følelser og ideer, der ligger bag konceptet på Hærværk og dermed også i bogen. Vigtigheden er ikke det perfekte udseende, men de gode lækre, lokale råvarer. Råvarer der er i sæson. Råvarer med omtanke for miljøet. Råvarer som vi kender det fra vores barndom; den skæve gulerod, der er dyrket ved landmanden, der ikke kender til brug af sprøjtegift, krabberne der hang i garnet, når vi fiskede efter rødspætter i Limfjorden, kvæg, der var brugt til malkeproduktion først – en respekt for råvarerne, som vi havde en gang og som nu vinder større og større indpas, heldigvis.

Du får hele tiden lidt ekstra bonus med i bogen, dette kan bl.a. ses ved kapitlet om vildt – her finder du en fin beskrivelse af, hvordan teamet bag Hærværk deler og bruger deres ænder. En guide, der kan give os som forbruger ny inspiration og minimere madspild. Hvilket bringer os fint videre til kapitlet om syltning og henkogning – det er i min optik, nok en af de bedste og mest klassiske måder at minimere madspild på. En blommetræ kan give uanede mængder af blommer på et godt år og oftest, når man ikke at spise dem alle – her spiller syltning og henkogning en kæmpe rolle i at bevarer råvarerne efter udløbsdato. Et koncept som også bogen giver genklang af, hvilket bare gør den endnu bedre.

Sidste kapitel, i den meget grundige og lettilgængelig bog, omhandler grundopskrifter. Her får du alt fra opskrifter på ristede løg, grøntsags fond, Madeleine, mørdej, karry, og iscreme serveret på et sølvfad lige til at gå til. Et kapitel der egentlig overraskede mig ved at det var med. Ofte, når du sidder med en kogebog, fra en restaurant, får du ikke serveret deres “hemmeligheder”, det føler jeg, at jeg gør i Hærværk – en håndbog. Særligt sidste kapitel giver et indblik i de basis opskrifter, der ligger til grund for mange af deres øvrige opskrifter. Der er ingen der siger, at de skulle dele deres opskrift på karry med os, de kunne have lavet en henvisning til en købe variant, men så ville Hærværk ikke være Hærværk.

I bogen finder du en kærlighed til råvarerne, producenterne og det færdige produkt, som du ikke finder mange andre steder og du finder en ærlighed. En ærlighed, der kommer til udtryk i opskrifterne og i beskrivelserne af dem – en ærlighed, der bringer smilet frem, for det er en ærlighed, der kommer med et glimt i øjet.

Hærværk – en håndbog, holder det den lover – følelsen af at være tilstede og være en del af bogen, følelsen af tilfredshed, fællesskab og glæde – den er der – hele vejen igennem. Det er her ubetinget en af de bedste håndbøger jeg har haft i mine hænder. Den er lækker på alle plan; opskrifterne og billederne er mundvandsfremkaldende, skrivestilen er frejdig, ærlig og humoristisk, historien er god, tilstedeværende og levende. Den her “kogebog” – Hærværk en håndbog er et must have. Den må du bare eje. Skal du kun eje én kogebog i hele dit liv, så er det den her.

Det Flydende Forlag og Hærværk har lavet en fantastisk bog – jeg er fan!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.