Grøntsagslasagne
Grøntsagslasagne er perfekt til en kødfri dag; den mætter godt uden at ligge tungt i maven og så smager den ubeskrivelig godt.Lækker lasagne
Med denne lækre grøntsagslasagne er du også sikker på at få dine seks stykker grønt/frugt om dagen, da mængden af grøntsager i lasagnen er relativt stor. Der skal en god portion lækre, sprøde grøntsager til for at opnå en god mæthed 🙂
Du vil ikke savne kødet i denne lækre lasagne, da det er en grøntsagslasagne med tre slags oste – de tilfører både protein og umami.
Lasagnen kan være en lille smule tidskrævende at lave, så jeg vil enten lave lasagnen på en fridag eller i weekenden. Den kan sagtens fryses ned eller opbevares i køleskabet i et par dage, så du kan sagtens få nem og sund hverdagsmad, hvis du har bikset en portion sammen i weekenden 🙂Dampende varm grøntsagslasagne, uhm
Jeg bruger altid aluforme, når jeg laver lasagne, uanset om det er denne skønne grøntsagslasagne eller det er min lækre klassiske lasagne, hvor der også er lidt ekstra grønt i. Når jeg bruger aluforme er det lettere at lave mindre portioner ud af den store portion og så fryse dem ned.
Til to aluforme på 20×30 cm eller en stor bradepande skal du bruge:
3 mellemstore løg – 1 til tomatsaucen og 2 til fyldet
8 fed hvidløg – til tomatsaucen, spinaten og fyldet
½ rød chili
1 stor aubergine
1 stor squash
4 store gulerødder
1 rød peberfrugt
200 g rensede champignoner
500 g frossen spinat
700 ml passata – flåede og purerede tomater på flaske – brug gerne De Gecco, det er rigtig god kvalitet
1 håndfuld frisk basilikum
450 g hytteost
200 g flødeost naturel – endelig ikke et light produkt
250 g frisk mozzarella
Oregano
Muskatnød
Havsalt og Friskkværnet peber
18-20 lasagneplader – gerne fuldkonsvarianten
Ingredienslisten er lang, men lad endelig ikke det skræmme dig – resultatet er fænomenalt 🙂Italiensk på en tallerken 😉
Begynd med at skrælle og rense alle grøntsagerne. Fjern kernerne fra både auberginen og squashen ved at flække dem på langs fire gange, så du har fire kvarte aflange auberginer/squash – skær kernerne ud af hver kvarte del.
Hak hvidløg, løg og chili fint.
Skær gulerødderne i små, små tern – ikke større end ½ cm på hver led.
Skær aubergine, squash og peberfrugt i små tern.
Del de store champignon i kvarte og halver de mindre.De skønneste danske råvarer
Find to mellem gryder, en stor sauterpande og en stor stegepande frem fra gemmerne.
Kom en god sjat olivenolie i den ene gryde og tænd for medium varme. Tilsæt det ene fed hvidløg og lad det steg med et minuts tid – det må ikke branke. Tilsæt den frosne spinat, krydr med havsalt, friskkværnet peber og 1/4 fintrevet muskatnød og læg låget på. Lad det stå og hygge sig, imens du gør resten klar – husk at røre i det en gang imellem 🙂
Kom en lidt større sjat olivenolie i den anden gryde og tænd for medium varme. Tilsæt 3 fed hvidløg, det ene løg og chilien til olien. Lad det stege til det bliver klart, og igen – det må ikke branke.
Tilsæt passaten og cirka 1½ dl vand. Hak basilikummen, inkl. stilkene og tilsæt til tomatsaucen sammen med havsalt, friskkværnet peber og et nip rørsukker. Sukkeret fremhæver tomaternes naturlige sødme.Cremet, sprød og lækker
Kom en sjat olivenolie i sauterpanden og tænd for den på medium varme. Tilsæt de to sidste løg og de sidste fire fed hvidløg til den lune olie. Lad det sautere i cirka 7 minutter. Tilsæt gulerødderne og peberfrugten og lad det stege med.
Tænd imens for stegepanden for god varme, virkelig god varme og tilsæt igen en sjat olivenolie. Kom auberginerne på og rist dem godt, indtil de begynder at få mørke flader. Vip de ristede auberginer over i sauterpanden til de andre lækre grøntsager.
Sæt stegepanden tilbage på den varme plade og kom en ny sjat olivenolie på. Tilsæt squashen og lad også dem stege godt, inden de vippes over i sauterpanden.
Sæt stegepanden over varmen for sidste gang og læg champignonerne på – her skal du ikke tilsætte olie, da de skal tørstege. Lad dem stege godt, så væden steges fra og vip dem over til alle de andre grøntsager i sauterpanden.
Fjern stegepanden fra det varme blus og sluk for det.
Grunden til, at du skal stege auberginer, squash og champignon for sig selv først er, at de ofte afgiver meget væske og for meget væske i grønsagsblandingen gør lasagnen for smattet. Så den lille smule ekstra opvask og arbejde, der er med at bruge en ekstra pande, er det hele værd 🙂Farvestrålende og smukke stegte grøntsager
Rør en gang i spinaten og i tomatsaucen – smag begge dele til; måske lidt mere salt eller sukker?
Krydr alle grøntsagerne i sauterpanden rigtig godt med masser af havsalt og friskkværnet peber – grøntsagerne suger mere salt og peber, end du umiddelbart regner med. Giv det også et ordentligt drys oregano.
Sluk for spinaten og fjern gryden fra komfuret
Lad tomatsaucen og grøntsagerne hygge sig på komfuret – du skal nok skrue ned til lav varme – og find en stor skål frem.
Vend flødeost og hytteost i skålen og rør det godt sammen. Du kan også bruge samme mængde ricotta, hvis du hellere vil det, det smager også skønt. Jeg bruger hytteost for at få lidt gode, mættende og sunde proteiner i retten.
Dræn spinaten i en si og tilsæt den til de to slags oste i skålen og rør blandingen godt sammen.
Smør formene med lidt olivenolie og læg 1/3 af oste-spinatblanding i bunden af hver. Kom lasagneplader på, fordel 1/3 tomatsauce på og derefter en 1/3 grøntsager. Pluk 1/3 af mozzarellaen over grøntsagerne og læg et nyt lag lasagneplader og gentag fremgangsmåden, indtil du har brugt det hele. Slut af med et lag oste-spinatblanding og det sidste friske mozzarella. Dryp lidt ekstra olivenolie over til allersidst.Fadene er klar til ovnen
Bag de lækre lasagner i ovnen ved 200 grader – gerne varmluft. De skal have 20 minutter med stanniol over – tag dem ud og fjern stanniolen og giv dem yderligere 20 minutter eller indtil osten på toppen bliver let gylden.
Tag lasagnen ud af ovnen og lad den køle af i 10 minutter på en rist. I løbet af de ti minutter sætter lasagnen sig, så du ikke ender med en løbende blanding, der ikke kan skæres pænt eller ikke hænger sammen.
Skal du gøre det ekstra sundt, serverer du en skålfuld grøn salat til, mums.Enkelt og delikat
Grøntsagslasagnen er farverig og smuk at se på og de mange lækre grøntsager vækker virkelig din appetit med deres skønne farver og lækre duft.De smukke lag fyldt med gode sager
Kombinationen af de mange forskellige grøntsager giver et skønt spil i smage og konsistens. Gulerødderne har bevaret lidt af deres sprøde knæk og deres skønne milde smag. Både auberginen, squashen og champignonens milde og dybe smag tilfører lasagnen umami, ligesom hytteosten gør. Umami er en dyb kødfuld smag og det er disse lækre grøntsager, der gør, at du ikke savner kød i denne lækre lasagne. Den skønne cremede oste-spinat blanding giver en vidunderlig sødmefuld note til lasagnen uden, at den bliver kvalmende sød. Tomatsaucen fuldender retten med sine syrlig-søde noter og gør denne lasgane uimodståelig.En lille bid af himlen…
Denne grøntsagslasagne er måske lidt tidskrævende, men den er det hele værd. Smagene i lasagnen er perfekt afstemte og komplimenterer hinanden til fulde. den giver en skøn mæthed uden, at du føler dig tung i maven. En virkelig lækker lasagne, der giver dig mange gode grøntsager og mange gode vitaminer – skønt 😀 Dampende, delikat og helt uimodståelig – perfekt!