Focaccia

Jeg er en novice indenfor Focaccia bagningen, og dette er mit første og meget vellykkede forsøg 🙂 Jeg deler det derfor gladelig med dig 🙂 FocacciaSkøn italiensk klassiker 🙂

Jeg er ikke så vild med tykke stykker focaccia – jeg synes, at der bliver lidt for meget brød. Jeg har derfor lavet en tyndere udgave, der bliver lidt sprødere, men absolut ikke dårligere.

Focaccia er perfekt til madkurven til strandturen eller skovturen, den er også en god ledsager til sommerens grill retter og lette salater.

Til et stort focaccia (20×30 cm) skal du bruge:

250 g manitoba mel eller tipo 00 mel – begge meltyper er super gode til focaccia  – de har begge et højere protein indhold end almindelig hvedemel

4 g tørgær  eller 12½ g almindelig gær

½ tsk. fint salt

175 ml lunkent vand

Kom mel og tørgær i en stor skål – hæld tørgæren end i den ene side af skålen.

Hæld saltet ned i den anden side af skålen. Hvis du hælder saltet ned oveni tørgæren, kan du forringe gærens hæve evne.

Hvis du bruger almindelig gær, skal du bare lave dejen som en standard gærdej, hvor du rører gæren ud i vandet først og så tilsætter mel og salt.

Tilsæt vandet og saml dejen. Ælt dejen i 10-15 minutter, indtil den er smidig og let. Du kan alternativt bruge din køkkenmaskine med en flad pisker – det gør jeg og det virker fint. Dejen skal æltes så længe for at den gode gluten i melet rigtig får lov til at udvikle sig og blive arbejdet igennem – jo længere æltning med denne type mel, jo bedre brød. 

Du kan også bruge almindelig hvedemel, men så får du ikke helt det samme resultat – dejen vil ikke blive nær så smidig og det færdige brød vil blive lidt tungere.

Når dejen er æltet godt smidig, lader du den hæve i skålen i 1 time. Efter en time er den cirka dobbelt så stor og utrolig blød og lækker.

Vend den forsigtigt ud på et stykke bagepapir på en bageplade – jeg bruger en bageplade på 30×20 cm, men en almindelig kan også bruges.

Tryk og træk forsigtig dejen ud i 20×30 cm størrelse og dæk den med film. Lad den hæve 1 time mere. FocacciaBlød og lækker dej

Imens dejen hæver kan du forberede “toppingen” 🙂

Du skal bruge2 stængler frisk rosmarin

1-2 tsk. olivenolie + lidt til rosmarinen

1 tsk. havsalt

Friskkværnet peber

Pil rosmarinen af kvistene og gnid dem ind i olivenolie – så brænder de ikke på under bagningen.

Tænd ovnen på 250 grader – ikke varmluft.

Når dejen har efterhævet, fjerner du filmen og med dine knoer trykker du forsigtigt små huller ned i dejen, jævnt over det hele.

Dryp 1-2 tsk. olivenolie over og gnid det ud med dine hænder. Drys halvsalt og friskkværnet peber over og slut af med dine rosmarin.FocacciaFocaccia klar til ovnen – elsker de små grønne kviste og de sorte prikker af knust peberkorn 🙂

Bag focacciaen midt i ovnen i 10-15 minutter, indtil den er gylden.

Lad den køle af på en rist og nyd den friskbagt til sommerens grill retter eller som en del af en picnic på stranden 🙂FocacciaLækker brød med skøn smag mums

Den smager super skønt af rosmarin, peber og havsalt og den tynde bund giver den en lækker sej sprødhed, som almindelig focaccia ikke har. Det er ubetinget min yndlings focaccia 😀 FocacciaGyldent brød med skøn topping, mmmhhh 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.