Burgerboller med fennikel og urter
Hjemmelavede burgerboller smager bare så meget bedre end de triste købe varianter, og er de så lavet med lidt god fuldkornsmel, fennikel og urter, ja, så er jeg nærmest lykkelig 🙂
Jeg laver ofte mine fuldkornsburgerboller, når vi skal have en burger herhjemme eller den søde husbond skal have en god sandwich med i madpakken – de er hurtige at lave og de mætter bedre og smager af mere, end alverdens købe halløj.
Dog kan jeg en gang imellem godt trænge til lidt afveksling og derfor har jeg rystet denne lækre opskrift på hjemmelavede burgerboller med fennikel og urter sammen til dig 🙂Lækre, luftige og lokkende
Jeg laver dem lidt større, så du kan nøjes med én per person, med mindre du er meget sulten 🙂
Til 8 lækre og fluffy burgerboller skal du bruge:
50 g gær – det svarer til én pakke
3 dl lunkent vand
½ dl rapsolie
1 stort æg fra en glad høne
3 spsk. rørsukker
1 tsk. fint salt
200 g fuldkornshvedemel
ca. 400 g god hvedemel
3/4 spsk. fennikel frø
2 tsk. herbes de Provence
+ 1 æg fra en glad høne til at pensle med og nigella frø til at drysse med. Du kan også undlade at pensle og drysse dem; det giver et mere rustikt udtryk.
Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt vandet. Rør gæren ud.
Knus fennikel frøene i en morter – det er rigtig godt at gøre de dage, hvor det hele bare driller; du kom for sent op, du spildte kaffe ned ad din nye bluse, din kollega fik den opgave på arbejde, du havde håbet du fik, bilen ville ikke starte, børnene var overtrætte og jeg kan blive ved 😉 Du kender det sikkert alt for godt 🙂
Nå tilbage til opskriften 🙂
Tilsæt fuldkornsmelet, ægget og olien til dejen. Rør godt sammen. Kom nu rørsukker, salt, fennikelfrø og herbes de Provence krydderi i dejen og rør igen godt sammen. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og rør dejen sammen, indtil den er klar til at blive æltet.
Ælt dejen rigtig godt og tilsæt lidt mel undervejs, hvis det er nødvendigt. Læg dejen tilbage i skålen, dæk den med et klæde og lad den hæve i ca. 30 minutter.Smukke basser klar til at hæve 🙂
Når dejen er hævet, kommer du bagepapir på en bageplade og vipper forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 8 boller og tryk og træk dem forsigtigt flade og runde. De skal være cirka 1½ cm høje. Læg dem på bagepladen og prik dem forsigtig med en gaffel i overfladen – på den måde undgår du, at de sprækker under bagningen. Dæk dem bagefter med klædet. Bollerne skal efterhæve i 35 minutter.Små prikker af fennikel og urter titter frem i overfladen, mmmhhh
Tænd ovnen på 225 grader – ikke varmluft – og lad den blive varm.
Pisk det ekstra æg sammen og pensl bollerne med det, når de er hævet færdige. Drys med de smukke nigella frø, der, udover farve, også giver en dejlig mellemøstlig smag til de lækre boller. En smag, der klæder både fennikel og urter rigtig godt.
Bag bollerne midt i den varme ovn i cirka 12-14 minutter, til de er gyldne og lyder hule, når du med en fingerspids banker dem under bunden.
Uden pensling og drys er de mere rustikke og stadig lækre 🙂
Tag de færdigbagte boller ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en bagerist, inden du serverer dem, enten som en saml-selv burger eller laver nogle lækre burger til din familie/venner/kollegaer/gæster eller dig selv 🙂De smukkeste og lækreste burgerboller, nogensinde – NOGENSINDE!!!!
De lækre hjemmelavede burgerboller med de fantastiske sorte nigella frø på toppen smager helt vidunderligt. Fennikel frøene lister lige så stille ind på din tunge og kildrer lidt i ganen – den delikate smag af fennikel bliver understreget af de komplekse noter fra den skønne krydderiblanding; herbes de provence. Nigella frøene fuldender smagsoplevelsen og gør disse luftige basser til den mest fantastiske burgerboller du nogensinde har smagt 🙂Den dejligste krumme og smag er gemt i disse basser 🙂
Hvis du er en smule fennikel forskrækket og frygter, at de bare vil smage af lakrids, så kan jeg berolige dig med, at det gør de slet ikke. De smager absolut lækkert.
Senere på ugen får du opskriften på min lækre fiskeburger, hvor jeg har brugt disse frække basser og denne burger er et virkelig hit – også hos fiskehaderne 🙂