Bagt græskar
Det er høj sæson for græskar lige nu og ikke kun til den amerikanske tradition Halloween, men også i køkkenet og det er både i det salte og det søde køkken.
Jeg er blevet ret pjattet med de skønne græskar varianter, der findes i butikkerne herhjemme; bl.a. det japanske Hokkaido græskar og det sydamerikanske moskus græskar, som er bedre kendt under det buttede og søde navn Butternut squash.Smukt rød-orange udvendig og mørk orange indvendig
Græskarret er faktisk et bær og i familie med agurken. Det er rigt på folat, c vitamin og kalk og fattigt på kulhydrater og kalorier.
Smagen er meget mild og græskar elsker at blive krydret godt; chili, krydderurter og hvidløg i det salte køkken og ingefær, kardemomme og kanel i det søde køkken (og nogle gange også et nip af det i det salte køkken) 🙂
Er du ved at være overbevist om, at græskar er det nye sort? Hvis ikke så prøv lige denne lækre opskrift på bagt græskar 😉
Til 4-6 personer som tilbehør til hovedret; f.eks. søndagsstegen, skal du bruge:
1 Hokkaido græskar – gerne økologisk
1 rød chili
6 kviste frisk timian
Havsalt og friskkværnet peber
Olivenolie
1-2 spsk. flydende honning af god kvalitet
Evt. en lille håndfuld bredbladet persille til pyntIntense efterårsfarver
Skyl græskarret godt – skrællen skal blive på. På Hokkaido græskar kan skrællen sagtens spises.
Halver græskarret og fjern kernerne med en ske – du kan vælge at rense kernerne og riste dem på en tør pande til de popper og så drysse lidt salt over eller du kan kassere dem.
Del hver halvdel af græskarret i cirka 8 både.
Læg bådene i et ovnfast fad – husk at dryppe en sjat olie i bunden af fadet, så græskarbådene i brænder fast.
Dryp lidt ekstra olivenolie over bådene.
Kværn godt med peber over og drys også med havsalt.
Pluk bladene af timianen og fordel dem over bådene.
Hak chilien groft og fordel ovenpå græskarbådene.Klar til ovnen
Sæt fadet med græskarbåde i en forvarmet ovn ved 175 grader og bag bådene i cirka 35 minutter eller indtil de er møre, når du stikker i dem med en gaffel.
Tag de lækre orange basser ud af ovnen og dryp den flydende honning over dem, imens de er varme. Drys evt. bredbladet persille over.Orange både af velsmag
Server de skønne græskarbåde til en god steg, et stykke kylling eller som en del af et skønt vegetarisk måltid; græskarbådene er så anvendelige – de kan serveres til det meste.Med et touch af grønt – perfekt til både øjne og smag 🙂
Smagen er mild og alligevel skøn krydret fra både krydderurter og chili. Honningen giver en skøn sød note, der klæder både det milde græskar og den stærke chili. Skrællen giver lidt bid og et skønt modspil til det bløde og møre kød. Disse lækre Hokkaido både er det skønneste efterårstilbehør, du kan ønske dig på en råkold blæsende dag.