Den ultimative sommerdrik. Den er en sikker vinder, specielt hos voksne – børn er ikke altid lige glad for smagen, men prøv alligevel at præsentere hyldeblomstsaften for dine børn.
Til ca. 3 liter læskende hyldeblomstsaft skal du bruge:
40 store hyldeblomstskærme – pluk dem helst om morgenen, så er de mest pollenfyldte og det er den lækre pollen, der giver smagen
50 g citronsyre – alternativt kan du bruge samme mængde vinsyre
Saften af 6 økologiske citroner – de skal være økologiske, for de skal i hyldeblomstblandingen til at give ekstra smag
750 g rørsukker – du kan også bruge almindelig sukker eller en blanding af almindelig sukker og brun farin, så bliver drikken noget mørkere
2 liter spilkogende vand
2 tsk. Atamon + lidt ekstra til at skylle de skoldede flasker i
Ryst hyldeblomstskærmene fri for insekter og klip det meste af de grønne stilke af, kom dem i en skål sammen med citronsyre, citronsaft og de overskårne citroner og sukkeret. Hæld den kogende vand over og rør godt rundt indtil sukkeret er opløst. Tilsæt Atamon og rør igen. Læg låg på eller dæk skålen med stanniol og sæt mørkt og køligt i tre dage. Endelig ikke længere, så får hyldeblomstsaften en bitter eftersmag.
Når de tre dage er gået, skolder du tre patentflasker á 1 liter og skyller dem i Atamon, saften sies igennem et klæde, så alle urenheder kommer væk og hældes på flaskerne og voila – årets sommerdrik er klar til at blive nydt med iskoldt vand eller helt ren spædet op med iskold hvidvin,