Kardemomme specier

Kardemomme specier

Med december lige om hjørnet får du idag min nyeste opskrift på en sprød, delikat småkage, der rummer julens skønne smage 🙂

Kardemomme specier med et strejf af appelsin er en skøn lille småkage med den helt rigtige smag af jul. Den er sprød, krydret og velduftende – alt det, der er skønt ved en småkage.

Kardemomme specierne er desuden super nemme at lave, både nu og i den travle juletid. Den laves over to dage,, hvor du laver dejen den ene dag og dagen efter bager du dem. For mig gør det julebagningen mindre stressfyldt, når småkager kan laves på den måde. Desuden er det ikke en opskrift, der kræver udrulning og udstikning. Dejen rulles til pølser og skæres i skiver dagen efter. Det kan ikke blive nemmere 🙂

Til ca. 60 sprøde specier skal du bruge:

200 g stuetempereret Lurpak

90 g flormelis

1 tsk. vaniljesukker

75 g god marcipan

Revet skal af 1 øko appelsin

270 g hvedemel

2 tsk. stødt kardemomme

Denne opskrift skal laves over to dage. Dejen skal have lov til at ligge koldt og trække smag og sætte sig. Marcipanen giver en fantastisk sødme i disse kager, der klæder kardemommens krydrede note.

Dag 1:
Pisk smør, flormelis og vaniljesukker blødt og luftigt. Riv marcipanen i blandingen og tilsæt fintrevet appelsinskal og rør godt. Tilsæt mel og kardemomme og saml dejen. Det kan sagtens lade sig gøre uden væde. Marcipanen og det bløde smør gør dejen utrolig let at arbejde med. Det er en fordel at bruge iskold marcipan – det er lettere at rive.

Rul dejen ud i lange pølser med en diameter på cirka 5 cm. Læg dejpølserne koldt til dagen efter.

Dag 2:

Tænd ovnen på 175 grader – ikke varmluft. Kom bagepapir på to bageplader. Skær dejpølserne i 2 mm tynde skiver med en skarp kniv. Fordel småkagerne på bagepladerne. De flyder ikke ret meget ud, så jeg kan have ca. 25 småkager på hver plade.

Bag en plade ad gangen øverst i ovnen i ca. 10 min. De skal blive let gyldne i kanterne. Hold øje med dem, for pludselig kan de have fået for meget.

Lad de færdigbagte småkager køle af på en rist, inden du pakker dem i en tætsluttende kagedåse.

Du kan sagtens lade dejpølserne ligge køligt i 3-4 dage, det sker der ikke noget ved. Så er det nemt at lave dejen én dag og så bage dem, når du har tid.

Kardemommespecierne smager vidunderligt af kardemomme og appelsin. Marcipanen giver lige den rette mængde af sødme til disse sprøde specier og de er en skøn lille sag, der giver dig en skøn smag af jul. Duften er vidunderlig, noterne af appelsin træder i karakter, dog er det smagen af kardemomme, der først rammer smagsløgene, når du tager en bid. Herefter rammer appelsinen på en skøn diskret måde og hele smagsoplevelsen rundes af med marcipanens sødme.

Kardemommespecierne har et helt enkelt udseende, men deres let gyldne kant og små orange prikker af appelsinskal lokker øjnene og får tænderne til at løbe i vand.

Jeg har testet de her skønne kardemommespecier på flere og alle er vilde med dem. De har fået stor ros, både for smagen og for det helt perfekte “knæk”. Du må simpelthen prøve dem, du vil højst sandsynligt finde en ny julefavorit 😀



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.