Skrøbelev Gods – anmeldelse
Min kære husbond havde inviteret mig på et romantisk gourmet ophold på Skrøbelev Gods i anledning af vores et års bryllupsdag for to uger siden og det var skønt, romantisk, afslappende med god mad, men, desværre, ikke helt rent i krogene.
Skrøbelev Gods ligger på Langeland lige udenfor den maleriske by Rudkøbing. Godset fungerer i dag som et romantisk get-away for par, der ønsker fred og ro i meget smukke rammer.Hovedbygningen på Skrøbelev Gods
Skrøbelev Gods stammer fra 1669 og både hovedbygning og de tilhørende renoverede længer har et skær af romantik over sig med de skæve vægge og det smukke bindingsværk. Størstedelen af godset er blevet renoveret af godsets nuværende ejere, der også ejer et vinslot i Frankrig og et hotel på Tenerife. Renoveringen er pompøs, elegant og overdådig uden at den på nogen måde bliver vulgær.
Min kære husbond havde sørget for en opgradering af vores reservation, så vi fik en deluxe suite med badeværelse en suite og tilhørende jacuzzi. Alle, der kender os rigtig godt, ved at vi er nogle værre luksusdyr, der elsker en god flaske bobler og et jacuzzi. Jeg vidste godt, at vi havde opgraderet, men ikke til hvad – overraskelsen var god – jeg blev mere end behørigt imponeret og rørt over hans omtanke.Et kig på deluxe suiten
Om eftermiddagen, den dag vi ankom til godset, var vi med på en rundtur på godset, hvor vi hørte om godset historie, renoveringen, spøgelseshistorien – jep, det spøger på Skrøbelev Gods, men det gør det vel på alle godser med respekt for sig selv? Rundvisningen var god; informativ og underholdende. Dog var der meget stor fokus på nyere tid og ikke godsets lange historie. Det var lidt ærgerligt.Sødt og charmerendeDet emmer af romantik
I forbindelse med rundvisningen så vi også aftenens menu – der kunne vælges imellem 2-, 3-, 4-, og 5-retters gourmet menu, som skulle bestilles på forhånd. Vi havde bestilt en fem retters gourmet middag, og vi så frem til den med glæde.
På menuen var anden mellemret et udvalg af oste – og når jeg har en husbond, der ikke spiser ost, så duer det ikke med ost som mellemret. Jeg tog derfor en snak med de søde damer i receptionen og en af de flinke tjenere. Tjeneren oplyste mig, at han kunne få sorbet i stedet for ost, men desserten var en parfait og det duede ikke. Du spiser ikke sorbet først, for så at spise parfait. De foreslog derefter grøntsager, og nej – grøntsager til mellemret i en gourmet menu? Nej, til det forslag også. Jeg bad om at få ændret vores bestilling til to fire retters menuer i stedet for, og det kunne sagtens lade sig gøre.
Jeg fik endda ændret min dessert fra parfait til sorbet, da jeg ikke tåler fløde og alle ved, at der er fløde i en parfait.
Med middagen på plads var det tid til en halv times afslapning i jacuzzien med en flaske bobler – den medbragte vi i øvrigt selv og den var god.Damp, bobler og bobler
Efter afslapning, et bad og et tøjskifte var vi klar til at indtage vores nu fire retters gourmetmiddag i riddersalen.
Skrøbelev Gods er ikke født med en riddersal, ej heller en vinkælder eller luksus suiter. Skrøbelev Gods har primært været et stort, stort landbrug og det er den gennemgribende renovering af godset, der har medført suiter, vinkælder og en riddersal. Riddersalen er faktisk den gamle kostald, der har gennemgået en omfattende renovering, bl.a. med et løft af taget samt etablering af to store åbne kaminer. Et kig mod riddersalen
Riddersalen er et stort højloftet lokale med dybe sofaer i den ene ende og restaurant i den anden ende. Bordene står med behørig afstand og du kan sagtens snakke privat, uden at nabobordet kan høre din samtale. Det eneste minus er, at lokalets udformning får al snak til at virke meget høj, og da vi til sidst sad som de sidste gæster i lokalet, havde vi ligefrem en susen for ørene på grund af støjen.RestaurantenVores bord – vinduespladsenEnkel borddækning
Da menuen allerede var fastlagt skulle vi kun koncentrere os om at vælge vinen til maden. Både min husbond og jeg har en forkærlighed for de italienske vine, så vi havde udset os en god italiensk hvidvin til forretten og en kraftig italiensk rødvin til resten af menuen. Selvom vi begge er glade for vin, kan vi dog ikke drikke to hele flasker, og derfor bad vi om ½ flaske af hver vin. Det var desværre ikke en mulighed. Vi kunne lige til nød få et glas af en hvid- og en rødvin, som slet ikke faldt i vores smag. Derfor endte vi med kun at få rødvin – og en hel flaske af slagsen. Dette valg viste sig faktisk at være ganske fint.Aftenens vin
Forretten var Svendborgskinke med rygeostecreme, rucola og spirer og hjemmebagt brød til. Svendborgskinke med rygeostecreme
Skinken var virkelig god og den kraftige rygeostecreme passede perfekt dertil. Rucolaen og spirerne manglede et par dråber god olivenolie for at fuldende forretten og uden olivenolien virkede de faktisk mere som et forstyrrende element, end som en del af retten. Rødvinen, der var en kraftig tung sag, passede perfekt til den intense skinke og den dybe rygeostecreme.
Da tjeneren fjernede vores tomme tallerkner, forventede vi egentlig, at næste ret var lige på trapperne, men vi tog, heldigvis, fejl. Til vores store glæde vælger du selv, hvornår du er klar til næste ret. Dette betyder, at du kan nyde dit måltid i ro og mag og i den hastighed, du ønsker. Perfekt!
Mellemretten var en skøn bygotto med citrontimian og store mængder parmesan og du godeste, hvor var den lækker; blød, cremet, velsmagende og uimodståelig. Den så ikke ud af så meget, men den smagte sublimt. Her passede rødvinen også perfekt; den ændrede faktisk næsten helt smagskarakter og blev dejlig blød, rund og mild til den cremede bygotto.Bygottoen…uhm
Efter mellemretten kunne vi atter roligt vente, indtil vi følte os klar til hovedretten – det er et dejligt koncept; det giver en skøn ro, når retterne ikke bliver hastet ind efter hinanden.
Da vi var klar til hovedretten, gav vi den venlige tjener besked og efter et passende tidsrum fik vi serveret en delikat rosastegt og meget mør kalvefilet med Dijonsauce, persilleolie, nye kartofler, smørdampede spidskål, mos af butternut squash, grillet squash med persille og hvidløg på og rysteribs. En perfekt kombination af lækre råvarer, hvor den utrolig møre kalvefilet ikke blev overdøvet af de mange andre komponenter på vores tallerkner. Det eneste, jeg kan sætte en finger på, er at kogte kartofler var en kedelig løsning til denne ret – stegte nye kartofler havde passet meget bedre. Dog skal kokken have ros for kalvefileten – aldrig har jeg fået så mør en kalvefilet; den var så mør, at jeg havde lyst til at bruge den som hovedpude – mærkeligt, men det var den…Smukke farver og delikate smage – velafstemt og lækkert
Rysteribsene var en skøn gammel klassiker, der gav det perfekte touch af syre til denne delikate hovedret og det smørdampede spidskål havde både bid og en smule skøn blødhed over sig, uhm.
Atter var det en succes med rødvinen; perfekt afbalanceret til kødet, saucen og tilbehøret. Det var sublimt.
Da hovedretten var konsumeret, tog vi igen en pause, inden vi kaldte på tjeneren og bad om vores dessert. Vanilje parfaitHindbær- og jordbærsorbet
Min kære husbond fik desserten fra menuen; vanilje parfait på en bund af skovbær med hindbærsauce på toppen og jeg fik en hindbær-jordbær sorbet, også på en bund af skovbær med hindbærsauce på toppen. Husbonden var ovenud tilfreds med det søde-syrlige spil imellem vanilje parfaiten og de semi frosne skovbær, men jeg var ikke tilfreds. Nok havde køkkenet lavet en anden dessert til mig, men de semi frosne skovbær i bunden overdøvede helt og aldeles den, sikkert, ganske udmærket sorbet af hindbær- og jordbær. Jeg kunne kun smage syrlige skovbær og ikke andet. Jeg har fuld forståelse for, at køkkenet har en begrænset mængde råvarer hjemme, siden menuen er forudbestemt, men man kan godt være kreativ med små midler og en sådan sorbet på en sådan bund; det spiller bare ikke. Her er det tilladt at tænke ud af boksen.
Middagen var spist, rødvinen var drukket – i øvrigt skænket af tjeneren hele aftenen, uden vi egentlig havde bemærket det – perfekt.
Vi trak os tilbage til vores suite og gik omkuld i den overdådige og meget bløde seng.
Jeg sov, til min overraskelse, ualmindeligt godt – jeg skal helst ligge på en hård madras og som de fleste andre, sover jeg ikke godt den første nat et nyt sted, men jeg sov ganske udmærket i sengen i den lækre deluxe suite på Skrøbelev Gods.
Det kan tænkes, at det var manglen på elekronik i suiten, der gjorde søvnen så god. Skrøbelev Gods’ koncept med romantisk get-away er så gennemtænkt, at der ikke er tv på et eneste værelse eller i en eneste suite – der er en lillebitte tv stue i hovedbygningen og det er det. Man skal ikke bruge et tv, når man er på et romantisk get-away, så skal man nyde hinanden; gå en tur i naturen, dase på værelset eller, som vi gjorde, slappe af i jacuzzien.
Intet tv = det kan jeg godt lide. Ros for det.
Morgenmaden dagen derpå blev også indtaget i riddersalen. Der var dækket op ved bordene og så var der morgenbuffet.Morgenbuffet
Morgenbuffeten var enkel og god; der var udskåret frugt og hel frugt, der var små glas med yoghurt, müesli og frugt, der var cornflakes og havregryn, der var et meget stort udvalg af oste, der var pålæg, marmelader, rugbrød, hjemmebagt brød og hjemmebagte boller, og der var blødkogte æg og de var vitterlig blødkogte – de var ikke under- eller overkogte – de var perfekt blødkogte. Det var fantastisk at prøve det for en gangs skyld – udover herhjemme i mit eget køkken. Skønt hjemmebagt brødMere morgenbuffet
Der var desuden kaffe, the og juicer og så stoppede festen også der. Kaffen forsvandt hurtigt og da der var reparatør på kaffemaskinen, måtte den hårdtprøvede tjener lave kaffen på gammeldags vis, så vi ventede og ventede og ventede på vores kaffe. Men ved du hvad? Det var ventetiden værd – kaffen var udsøgt; sort, velsmagende og lidt stærk. Tjeneren var lovlig undskyldt, hun var alene om betjeningen og havde kun været ansat i fire uger – fandt vi ud af. Vi snakkede med hende nogle gange og hun beklagede meget, at der manglede ting på buffeten, men det tog vi pænt – hun var sød og venlig og tog sig tid til at sludre med os, da de andre gæster var gået. Juicer, kaffe og the
Morgen buffeten var god, men ikke imponerende, vi blev dog mætte og udvalget var ganske fint. Tjeneren var meget imødekommende og sød at snakke med – hun gav os et par fif til steder på Langeland, der var et besøg værd og hun gjorde morgenmaden til en rar oplevelse.
Indtjekning foretages i hovedbygningens store køkken-alrum, det er lidt specielt, men receptionen er nærværende på en god måde i forhold til andre steder og udtjekning foretages i riddersalen efter morgenmaden – specielt og anderledes.
Jeg ved ikke helt, hvad jeg synes om ind- og udtjekningen, og det er nok fordi det adskiller sig fra en hoteller, godser og herregårde. Specielt er det dog og meget nede på jorden.
Hele oplevelsen af Skrøbelev Gods er meget uhøjtidelig; selvom det er et gods, er der ikke noget snobberi over betjeningen og servicen – der er noget roligt over det, der gør, at du føler dig hjemme, og at du føler dig afslappet.
Udover dessertoplevelsen, der trækker ned, så er der en meget vigtig faktor, der trækker min samlede vurdering ned og det er rengøringen. Når man driver et hotel, et gods, et slot, en B&B, et vandrehjem eller anden overnatningsform, så skal rengøringen være i orden.
Jeg ved, at godset havde været fuldt booket i dagene op til vores ophold, og derfor burde der ikke være spindelsvæv i hjørnerne, på loftet, i vindueskarmen på badeværelset eller edderkopper i selvsamme spindelsvæv – der burde være rent – mere rent, end der var i suiten. Ved første øjekast var der smukt, men da vi skulle åbne vinduet på badeværelset, opdagede vi et tykt lag støv og spindelsvæv i hele vindueskarmen og derefter så vi edderkopperne hist og pist.
Denne mangel på ordentlig rengøring er ikke acceptabel, når man driver et sted som Skrøbelev Gods, eller for den sags skyld andre steder. der skal være pænt, rent og ryddeligt.
Alt i alt var det et skønt, afslappet og romantisk ophold vi havde på Skrøbelev Gods – gourmet middagen blev ændret efter vores ønsker og bortset fra en knap så god dessert oplevelse, var maden i orden hele vejen igennem. Suiten var lækker – stor, veldinrettet og med en skøn seng og et skønt badeværelse. Morgenbuffeten var god, på trods af forståelig ventetid, og generelt var servicen i orden. Rengøringen trækker ned, en del faktisk.
Dog vil jeg alligevel anbefale dig, at tage på et ophold på Skrøbelev Gods – et smukt sted til en romantisk get-away, hvor du og din elskede kan nyde hinanden uden forstyrrelser og i fred og ro.Et besøg værd