Majs med kryddersmør
Majs med kryddersmør er et vidunderligt tilbehør til sommerens mange lette retter. De søde, gyldne majs passer fantastisk til alle former for kød, fisk og fjerkræ. Lige nu er det høj sæson for majs og de er super sunde, så mæsk dig endelig i dem – de smager jo fantastisk 🙂Solgule og søde
Jeg elsker at smide nogle dejlige majskolber på grillen, og nyde dem lune, men det er ikke altid at det danske vejr er grill vejr, derfor får du en opskrift, der kan laves i køkkenet og som også giver majsene den dejlige sødmefulde smag, som de får på grillen.
Jeg lægger altid mine majs i blød i iskoldt vand i minimum én time, førend jeg skal bruge dem. De bliver puttet i vandet med skrællen på og med en tallerken over til at holde dem under vandet.
Dette lange vandbad fjerner sand, jord og andet skidt, der gemmer sig i bladene og imellem majskornene.
Du skal beregne en stor majskolbe per person – også til børn, da de elsker disse søde basser – og lidt ekstra grønt skader jo ingen 🙂Skønne majs med grønne prikker af urter
Du skal altså bruge:
1 majs per person
Kryddersmør eller almindelig smør af den gode slags
Jeg laver altid en hurtig kryddersmør af de krydderurter, jeg har ved hånden og til disse lækre majs har jeg brugt:
100 g stuetempereret smør af den gode slags
2 spsk. hakkede, friske krydderurter – oregano, basilikum, persille og purløg
2 fed pressede hvidløg
Bland smørret med de lækre krydderurter og hvidløgene. Stil smørret i køleskabet indtil det skal bruges.
Kryddersmørret kan holde sig cirka en uge i en tætsluttende beholder. Det er skønt både på lækre majs, i bagte kartofler, ovenpå en god bøf, vendt i lidt god pasta eller en risotto – det er så anvendeligt, at du kan bruge det til næsten alt 🙂
Tilbage til majsene 🙂Smeltende lækkert kryddersmør – uhm
Sæt en stor gryde over med godt med vand i. Bring gryden til kog og tilsæt 2 tsk. fint salt til 3 majs.
Fjern blade og tråde/hår fra de gennemvædede majs og del dem eventuelt på midten; det gør dem lettere for børn at håndtere og faktisk også for voksne 😉
Put de sartgule majs i det spilkogende vand og kog dem i 10 minutter. De skifter farve fra sartgul til dyb mørkgul under kogetiden.
Dræn vandet fra majsene og læg dem på et stort fad. Fordel nogle generøse klatter af den lækre kryddersmør på hver majs og server dem, imens de stadig er lune.Den dejligste sommerspise
Kogningen fremhæver majsenes naturlige sødme og sammen med den lækre kryddersmør har du et vidunderligt tilbehør til alle dine yndlingsretter. Smørret giver majsene en dybere nuance af sødme, og de skønne krydderurter klæder de milde majs. Majsene er sprøde og saftige og de forsvinder altid som dug for solen.
Kogte majs er et skønt alternativ til grillede majs, når der ikke er vejr til at tænde grillen.