Rosensukker
Rosensukker, hybenrosesukker, sukker af rosenblade…kald det lige hvad du vil, men roser og sukker kommer du ikke udenom denne sommer.Sart rosa og smuk…rosensukker
Lige nu blomstrer de smukke hybenroser langs de danske strande, i sommerhuse hække, i skel ved marker – de blomstrer, og dufter helt eventyrligt, mange steder i naturen.
Jeg er så heldig, at der vokser store, smukke hybenrosebuske på vores dejlige grund og de er allerede blevet, næsten, ribbet for alle deres roser af mig. Bare rolig – jeg tog kun bladene og jeg tog ikke alle sammen – der skulle jo gerne komme hyben senere på sæsonen 🙂
Hybenroserne skal plukkes nu, da det er tæt ved at være sidste chance, hvis du vil lave rosensukker i år.
Rosensukker kan bruges til alverdens ting; drys lidt i en kop the og duft og smag sommeren en efterårsdag, hvor regnen pisker mod ruden (eller en sommerdag, som de sidste dage), drysset på en småkage inden bagningen, uhm, drysset på danske sommerbær serveret med lidt god is – brug din fantasi 🙂Den smukkeste sommer hilsen
Til et stort glas skal du bruge:
3 dl rørsukker – du kan også bruge almindelig hvidt sukker, så bliver farverne mere klare
2 dl tætpakkede rosenblade – det er faktisk rigtig, rigtig mange. Jeg fyldte en 3 liters skål næsten op med blade og jeg brugte dem alle. I skålen lå bladene selvfølgelig ikke tætpakket, så jeg pressede dem godt sammen i et decilitermål og brugte næsten alle sammen.
Jeg brugte primært de smukke pink rosenblade, men der sneg sig også nogle enkelte hvide med. De pink rosenblade har en mere intens duft af roser, end de hvide, så jeg vil helt klart anbefale, at du bruger de pink blade fremfor de hvide.Roser, roser, roser
Kom blade og sukker i en foodprocessor og blend hele molevitten godt sammen, indtil bladene er helt findelte og blandet godt med sukkeret.
Hæld rosensukkeret ud på et stort fad og lad det tørre ved stuetemperatur i 3-4 dage. Sørg for at vende rundt i sukkeret et par gange om dagen. Sukkeret må ikke stå i fuld sollys, hverken når det tørrer eller når det bagefter kommes på glas.
Jeg vælger at tørre mit sukker ved stuetemperatur fremfor i ovnen, da jeg har gode erfaringer med naturlig tørring, både fra mit lavendelsukker og fra mit myntesukker. Jeg synes, at smagen fra roserne bevares bedst, når jeg tørrer sukkeret i nogle dage ved stuetemperatur, fremfor når det tørres i ovnen, som mange andre gør i deres opskrifter.Eventyrligt smukt og duftende
Rosensukkeret har en smuk rosa farve og det både dufter og smager eventyrligt af roser og sommer. Jeg glæder mig til at drysse lidt i en kop varm the på en råkold efterårsdag og mindes sommeren, imens duften af roser kildrer min næse.
Rosensukkeret er den perfekte værtindegave til en af sommerens mange hyggelige og afslappede sommer arrangementer. Pink prikker af rosenblade blandet med det sødmefulde rørsukker
Så skynd dig ud og plukke løs af de smukke og velduftende blade. Du skal bare lige huske at tjekke, at der ikke sidder en bi eller en hveps i rosen, førend du plukker den, så du ikke stikker dig på andet end rosens tornede grene 🙂
Er der en grund til, at du ikke tørrer rosenbladene først og derefter blender med sukker? Jeg ville umiddelbart synes, det var nemmere.
Kære Ulla,
Jeg synes det er nemmere at blende rosenbladene med sukkeret, når de er helt friske. Jeg synes faktisk også, at det bevarer de skønne smagsnuancer mere 🙂
Bh Helene
Har du prøvet med tørrede rosenknopper?
Hej Helene,
Det har jeg ikke, men det skal jeg da afprøve 🙂
Kh Helene