Jordbærmarmelade
Hjemmelavet jordbærmarmelade smager vidunderligt og det er slet ikke så svært eller tidskrævende at lave, som du måske tror. Jeg laver altid mine marmelader selv – når du først har prøvet at lave hjemmelavet marmelade, vil du aldrig købe færdiglavet marmelade igen.
Min jordbærmarmelade er lavet på lækre, solmodne økologiske bær, som jeg plukker selv hvert år i højsæsonen. Jeg plukker enorme mængder, der efter skylning bliver pakket i passende portioner i fryseren – på den måde kan jeg let lave jordbærmarmelade og jordbærgrød året rundt og stadig få smagen af sommer 🙂Sommerlig fristelse på glas
Du kan sagtens bruge supermarkedernes frosne bær, hvis du ikke har jordbær i fryseren lige nu. Jeg laver først marmelade af jordbær, når de har været en tur i fryseren. Jeg synes, at marmeladen bliver bedst, når bærrene har været frosne og måske er det fryseren, der bryder nogle cellevægge i bærrene og på den måde gør dem sødere. Jeg er ikke kemiker, så jeg ved det ikke, men det bilder jeg mig ind, er årsagen til forskellen på marmelade lavet af friske bær og frosne bær – for der er en forskel, synes jeg.
Denne skønne hjemmelavet jordbærmarmelade smager vidunderligt på varme hveder, som der helt traditionelt skal serveres på torsdag, og jeg ved, at de skal på morgenbordet på fredag (St. Bededag), da jeg har bedt om det – det er nemlig min fødselsdag på fredag – hurra for mig 🙂
Jeg bager selv mine hvedeknopper efter Claus Meyers opskrift, da de smager absolut vidunderligt, dog bruger jeg ikke fordej – bare længere hævetid.
Jordbærmarmeladen smager så skønt ovenpå alle former for brød, selv rugbrød – der er noget lækkert i den balance mellem det syrlige rugbrød og den søde marmelade, mmmhhh.
Til 5 mellemstore glas jordbærmarmelade skal du bruge:
1250 g solmodne danske jordbær – frosne
475 g rørsukker + 2 tsk.
2½ tsk. rød Melatin – geleringsmiddel
Atamon til at skylle de skoldede marmeladeglas iHjemmelavet og lækkert, mmmhhh
Kom de frosne bær i en stor gryde og hæld sukkeret over. Sæt gryden på et viskestykke og lad bærrene tø langsomt op ved stuetemperatur – det tager nogle timer. Imens bærrene tør op, trænger sukkeret ind og giver dem lidt ekstra sødme.
Jeg bruger ikke ret meget sukker i min marmelade, da bærrene er vidunderligt søde i sig selv og når jeg lader bærrene tø op sammen med sukkeret, så suger bærrene lettere sukkeret til sig og derfor er der ikke brug for så meget sukker.
Det normale blandingsforhold imellem bær og sukker i marmelader er 1 del bær og ½ del sukker. Men jeg synes, at marmelade lavet på denne måde bliver alt for sød.
Når bærrene er tøet, sættes gryden over medium varme og bærrene bringes langsomt til kog. Bærrene skal koge i 10-15 minutter – husk at røre i dem med jævne mellemrum og hold øje med gryden, for bærrene vil så gerne koge over 🙂
Imens bærrene koger til skøn marmelade, skal du have skoldet dine marmeladeglas i kogenden vand. Husk at lågene også skal skoldes.
Jeg bruger gamle marmeladeglas fra tidligere tiders købe-marmelade – patentglas kan også bruges.
Når glas og låg er skoldet, skal der lidt Atamon i hvert glas. Lågene skrues på og glassene rystes godt. Atamonen vil fordele sig i alle kringlekroge og forbedre marmeladens holdbarhed. Hæld Atamonen ud efter rysteturen.
Jeg blender altid min jordbærmarmelade, jeg er ikke så glad for store klumper af bær i marmelade, og det har jeg aldrig været.
Når marmeladen har kogt længe nok, fjerner du gryden fra blusset og finder stavblenderen frem. Lad gryden stå et øjeblik.
Imens marmeladen køler en smule af, blander du Melatin og de 2 ekstra tsk. rørsukker i en lille skål.
Blend marmeladen så glat, som du ønsker den – en enkelt klump eller to skader ingen, heller ikke mig 😉
Tilsæt, under omrøring, melatin- og sukkerblandingen. Drys med let hånd og rør godt med den anden hånd. Det er vigtigt, at du rører imens og at du kun tilsætter det i små doser, da det ellers klumper sammen til en stor klump hvid snask, der ikke er let at røre ud.
Sæt gryden tilbage over varmen og lad marmeladen simre i 2-3 minutter.
Hvis du ikke blender marmeladen, skal du stadig fjerne gryden fra varmen imens geleringsmidlet tilsættes for at undgå klumper.
Hæld den brandvarme marmelade på de skoldede glas og sæt låget på med det samme. Opbevar marmeladen mørkt og køligt indtil den skal spises.
Melatinen og Atamonen forlænger marmeladens holdbarhed og det kan sagtens holde sig i 4-5 uger, hvis det opbevares korrekt og glassene er blevet skoldet lige inden brug.
Klar til det gode hjemmebagte brød – lækkerbisken på glas, mums
Server den smukke mørkerøde og velduftende jordbærmarmelade på skønt hjemmebagt brød. Den smager absolut vidunderligt både på varme hveder, durumboller og valnøddebrød, mmmhhh.
Den relativt lave mængde af sukker fremhæver den skønne dybe sødme i jordbærrene og marmeladen har en vidunderlig smag af solmodne bær, der lokker med løfter om snarlig sommer, lyse nætter og morgenmad på terrassen. Aldrig har marmelade smagt så lækkert, som denne gør. Kompleks og dyb smag af jordbær, der smager, som et solvarmt bær lige plukket af planten og spist under åben himmel i strålende solskin, mmmhhh… kan du smage, hvor lækkert det er?