Chili con carne
Denne weekends simremad; chili con carne giver dig varmen helt ind i den inderste lille afkrog af din krop. Den er fyldt med smag, chilier og skønne krydderier. Selvom mængden af chilier virker voldsom, så er den ikke chili-stærk.Smukke chilier
Min variant af chili con carne er uden bønner. Jeg har skævet til de originale texanske traditioner, hvor en chili con carne blev lavet uden bønner. Her i huset er der ingen, der bryder sig om bønner, undtagen de skønne grønne haricot verts, derfor er dette chili con carne uden bønner 🙂
Jeg har brugt Jamie Olivers lækre opskrift på chili con carne som udgangspunkt, dog med et par modifikationer.
Jeg serverer min chili con carne med en lækker avocado topping og et skønt groft landbrød som tilbehør. Virkelig lækkert – ren comfort food 😀Lækker chili con carne med skønt tilbehør
Til 4 personer skal du bruge:
1 kg spidsbryst – hvis du ikke selv er ferm til afpudsning, kan du bede din slagter om det. Fedt og sølvsenen skal fjernes.
2 store zittauerløg
5 fed hvidløg
1 stor tørret chipotle morita chili – dette er en skøn røget chili, du kan også bruge andre tørrede chilier – denne har bare en skøn dybde i smagen
2½ dl stærk varm kaffe
2 tsk. røget paprika
2 tsk. tørret oregano
2 tørret laurbærblade
1 kanelstang på 5-7 cm
2 friske chilier
2 dåser flåede tomater
2 spsk. brun farin
3 mellemstore peberfrugter – gul og rød
18 % cremefraiche til servering
2 modne avocadoer
10 cherry blommetomater
1 forårsløg
Saft af ½ lime
Denne portion chili con carne giver dig også en rest til fryseren til en travl dag, skønt 🙂
Udblød den tørrede chili i den varme kaffe.
Rens og hak løgene fint. Kom en god sjat olivenolie i en stor stegegryde og lad det blive varmt. Kom løg, røget paprika, oregano og laurbær i gryden og lad det sauterer i 10 minutter. Løgene må ikke brænde på.
Afpuds spidsbrystet, hvis din slagter ikke har gjort det for dig. Skær det på tværs af fibrene i 3 cm tykke skiver. Læg kødet til side.
Hak den ene friske chili fint og tag den udblødte chili op af kaffen og hak også en fint. Du kan pille kernerne ud af begge, hvis du ikke er til det alt for stærke. Jeg lod kernerne sidde i og det bliver ikke “røg-ud-af-ørerne” stærkt.
Pil og hak hvidløgsfeddene fint. Kom de to hakkede chilier, den friske og den tørrede, i gryden til løgene sammen med hvidløgsfeddene og kanelstangen. Rør godt rundt. Krydr med friskkværnet peber og en god portion havsalt – retten kræver mere salt, end jeg lige regnede med.
Tilsæt halvdelen af den nu lunkne kaffe til gryden og rør endnu en gang. Tilsæt de flåede tomater, farinen og resten af kaffen. Rør godt sammen og læg til sidst de tykke skiver af spidsbryst ned i saucen. Sørg for at alt kødet er dækket af saucen. Krydr en gang mere med lidt havsalt og friskkværnet peber. Læg låg på og skru ned til lav varme.
Grydens dejlige indhold skal nu simre i 2½ time, førend du igen skal i køkkenet. Det er nu tid til at hygge med familien, ordne rengøringen, sortere vasketøj eller lege tag-fat i haven 🙂
Når der er gået 2 timer, lister du i køkkenet igen. Peberfrugterne skal skylles og skære i tynde strimler på 3 cm længde.
Løft forsigtigt kødet op af gryden og brug et par gafler til at trække det lækre møre kød fra hinanden. Læg kødet tilbage i gryden, når det er blevet delt i mindre stykker/flager.
Tilsæt de fintsnittede peberfrugter og smag saucen til. Den skal måske have lidt mere havsalt og friskkværnet peber. Hvis du synes, at der er for lidt spark i retten, så skal du hakke den sidste friske chili fint og tilsætte den til retten nu.
Er du til bønner, så kan du tilsætte 1-2 dåser bønner til retten nu.
Lad den skønne chili con carne simre i yderligere ½-1 time.Fyldig og varmende simremad, mmmhhh
Imens den simrer det sidste stykke tid, kan du lave den skønne avocado topping. Denne avocado topping tager en smule af det stærke af retten. Avocadoen lægger en dæmper på den hede chili og det vil dine medspisere sikkert sætte pris på 🙂 Desuden giver den et smukt farvespil til den mørke chili.
Flæk avocadoerne, fjern stenen og skær kødet i små tern. Dette kan sagtens gøres, uden at pille skrællen af. Du holder bare en halv avocado i hånden og skærer forsigtigt på kryds og tværs i kødet med en lille skarp kniv. Skrab det snittede kød ud med en ske.
Skær tomaterne i småt bitte tern og hak forårsløget fint – husk at rense det først og gem gerne så meget af det grønne som muligt.
Bland tomattern, avocado tern og forårsløg i en skål og dryp saften af ½ lime over.Smukke farver og lækker smag
Nu er din lækre chili con carne ved at være færdig. Den har nu simret i cirka 3-3½ time og kødet er smeltende mørt.
Traditionelt spises chili con carne med fladbrød eller tortillachips. En del vælger at spise den med ris til, men det er, ligesom bønner, ikke en traditionel tilgang. Du bestemmer selv, hvad du vil servere til din chili – jeg synes, at et groft brød passer perfekt og mit skønne grove landbrød passer perfekt til denne lækre chili.Lækkert groft landbrød
Server chilien i skåle, top med en god klat cremefraiche og en generøs skefuld avocado topping. Server med nybagt groft landbrød til og du er garanteret en middag, der vil sende dig i den syvende himmel 🙂Lækker, krydret og smuk at se på
Chilien har en vidunderlig dyb smag, der er fyldt med frække undertoner af kanel og røget paprika. De mange chilier giver en vidunderlig varme i kroppen, uden at du føler, du brænder op. Kødet smelter på tungen og det har suget al den gode smag fra krydderierne, kaffen og tomaterne til sig og eksploderer i et festfyrværkeri af smagsnuancer i din mund. Den cremede avocado topping med de syrlige bidder af tomat og de friske forårsløg løfter retten til en let og delikat fornøjelse. Cremefraichen giver det kølige kys, der fuldender denne skønne ret.
Det lækre landbrød er perfekt til at suge al den dejlige væde op fra skålen og den sprøde skorpe kan fint bære en portion chili con carne uden hverken ske eller gaffel – middag, der spises med fingrene er simpelthen det bedste 😀