Lasagne

Verdens bedste lasagne, intet mindre 🙂 Den er så anti-autentisk italiensk, at det gør helt ondt, men den smager himmelsk.LasagneLækker lasagne

Jeg har smagt mange lasagner i mit liv, rigtig mange, og jeg har sågar været lasagne-hader i min barndom og ungdom. Jeg lærte først at spise lasagne for omkring 15 år siden. Så jeg har egentlig konsumeret mange lasagner på kort tid og det gør mig vel ret godt kvalificeret til at give dig opskriften på verdens bedste lasagne, gør det ikke? 😉LasagneEn klassiker af de bedste

Til 4-6 personer skal du bruge:

400 g rigtig god oksefars med max 7% fedt

2 store zittauerløg

3 – 4 fed hvidløg

½ rød chili

300 g gulerødder i skrællet vægt

150 g selleri i renset vægt

1 dåse flåede og gerne hakkede tomater – det gør det lidt lettere for dig

3 spsk. almindelig tomatpure, hvis du bruger dobbeltkoncentreret tomatpure, skal du bruge lidt mindre

2 dl grønsagsbouillon

1 tsk. paprika

3 tsk. tørret oregano

1½ tsk. tørret timian

Havsalt og friskkværnet peber

Lasagneplader – jeg bruger altid fuldkorns, men du kan også bruge almindelige

Til den gode hvide sauce, som korrekt hedder en mornaysauce, når der er ost i den, skal du bruge:

25 g smør af den gode slags

2½ spsk. hvedemel

½ l mælk fra en sød ko

½ fintrevet muskatnød

100 g friskrevet parmesan

Havsalt

Begynd med kødsaucen til lasagnen. Den tager lidt tid, da mængden af grønsager er større, end i andre lasagner.

Rens løg og hvidløg. Hak begge dele fint og hak også chilien fint. Riv gulerødderne på den fine side af et råkostjern og gør det samme med den rensede selleri.

Sellerien kan erstattes af samme mængde almindelige champignon, der så bare skal hakkes meget fint, eller pastinakker eller persillerødder, der skal rives ligesom gulerødderne.

Find en stor stegegryde frem og kom en god sjat olivenolie i. Tænd for lidt mere end medium varme og når gryden er varm, skal løg, hvidløg og chili i og sauteres til de er klare. De må ikke brænde på. Skru lidt mere op for gryden og tilsæt dit oksefars.

Kom også paprikaen i samtidig med oksefarsen. Resten af krydderierne skal i senere. Lad kødet blive svitset godt af og skru lidt ned for varmen igen, når alt kødet er blevet stegt og har skiftet farve. Kom gulerødderne og sellerien i og lad det stege med i fem minutter. Rør det godt ind i kødet og løgene.

Nu er det tid for resten af ingredienserne. Først kommer du friskkværnet peber, oregano og timian i og rører det ud i kødet og grønsagerne. Tilsæt tomapureen og dåsen med de flåede tomater. Kom til sidst bouillonen i. Rør kødsaucen godt sammen, skru ned til lidt under medium varme og læg låg på gryden. Kødsaucen skal simre i 20 minutter.

Imens kødsaucen simrer, kan du lave din mornaysauce.

Lige nu sidder du sikkert og tænker:”Hov, hun glemte da at salte kødsaucen….” Nej, det gjorde jeg ikke, jeg venter bare med det. Når kødsaucen har simret i 10 minutter, smager du den til. Den skal have salt, men både bouillonen og tomatpureen tilfører salt til kødsaucen, så det er bedre at vente med at smage den til med salt, til den har kogt lidt. Du kan altid tilsætte mere, du kan aldrig fjerne 🙂 Så nu giver du den lidt salt, lader den simrer op igen og smager engang til. Giv den eventuelt en lille smule mere og vent med den sidste tilsmagning til lige før, den er helt færdig.

Tilbage til mornaysaucen 🙂

Sæt en mellemstor gryde over medium varme og kom smørret i. Lad smørret smelte, bruse kort op og tilsæt så melet. Pisk smør og mel godt sammen, til du næsten har en smørbolle. Pisk “bollen” et minuts tid, så bliver mel-smagen brændt af og din sauce bliver bedre. Den skal selvfølgelig ikke brænde på.

Tilsæt 1/4 af mælken og pisk godt. Når blandingen begynder at boble, tilsætter du 1/4 mere og fortsætter med at piske og sådan bliver du ved, til du har brugt alt mælken. Det kan være, at du skal bruge mere mælk, end den halve liter. Saucen skal være tyk, men ikke for tyk, for parmesanosten tykner den også.

Når du har tilsat det sidste mælk, river du muskatnødden ned i saucen. Muskatnødden giver en skøn smag til mornaysauce og det hører sig til i en lasagne. Når saucen bobler og har den ønskede konsistens, tilsætter du den revne parmesan. Rør osten godt ud i saucen, så den smelter. Skru ned for varmen. Smag saucen til og giv den eventuelt lidt salt.

Fjern mornaysaucen fra varmen, den må ikke brænde på. Smag din kødsauce til en sidste gang og sluk for den, når den smager som du ønsker. Nu til det sjove; lasagnen skal lægges sammen 😀

Find et stort ovnfast fad frem, smør det godt med smør, olie eller det du synes. Begynd med et lag lasagneplader. Ovenpå lasagnepladerne lægger du et lag kødsauce, ikke et mega lag, det bliver ikke godt. Kom mornaysauce ovenpå kødsaucen og et nyt lag lasagneplader. Begynd forfra. Lav minimum tre lag med lasagnepladerne, så det ikke kun er 2 x sauce, du spiser. Jeg plejer at strække saucen lidt og lave fire lag lasagneplader.

Slut af med et tyndt lag kødsauce og til sidst mornaysauce på toppen. Sørg for at der ikke er udækkede lasagneplader. De bliver knastørre i ovnen og smager ikke godt.

Sæt lasagne i en 200 grader varm ovn og giv dem 30 minutter.

Når den er gylden og boblende er den klar til at spise. Tag den ud og lad den køle af i 5 minutter. Del lasagnen med en kniv, det er det letteste og brug en palet til at løfte den ud af fadet.LasagneKlar til at spise, mums 🙂

Server med en frisk grøn salat; lidt spæde salater vendt med lidt hvid balsamico eddike, olivenolie og friskkværnet peber smager himmelsk til lasagnen.

Lasagnen har en skøn, fyldig smag. Du ser ikke grønsagerne, men de giver en dybde til lasagne, som du ikke får, når d kun bruger kød. Chilien og hvidløgene giver en lille smule skarphed, der afrunder den lækre smag til perfektion, mums 😀Lasagne

Verden bedste lasagne 😀


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.