Boller i karry er en gammel dansk klassiker. Den findes i et utal af variationer. Min variation er fyldt med grønsager og god smag 🙂Skøn klassiker 🙂
Denne opskrift er til 4 personer til 2 dage. Dette gælder dog kun opskriften på kødbollerne, saucen er ikke fryseegnet – jeg har i hvert fald ikke afprøvet det.
Kødboller til 4 personer til 2 dage, cirka 40 stk.:
500 g magert skinkefars fra en glad grisebasse
1 lille meget finthakket almindeligt løg
2½ dl mælk fra en veltilpas ko
1 dl hvedemel eller finhvalset havregryn – hvis du bruger havregryn, skal du øge mængden af mælk med ½ dl
1 stort æg fra en frisk og veloplagt høne
2 tsk. fint salt
1/4 tsk. friskkværnet peber
Jeg bruger altid min dejlige røde Kitchen Aid til at røre min fars; det giver dig frie hænder og farsen bliver altid rørt ligesom den skal være. Du kan sagtnes bruge en håndmikser i stedet for.
Kom alle ingredienserne i skålen til din køkkenmaskine (det kan jo være, at du har en anden køkkenmaskine end en Kitchen Aid) eller i en almindelig røreskål og rør farsen godt sammen ved medium-lav hastighed i 5 minutter. Den skal ikke røres for længe, så bliver konsistensen på kødbollerne alt for fast og det er ikke så lækker en fornemmelse i munden.
Lad farsen hvile i 30 minutter. Jeg lader altid min fars hvile på køkkenbordet, med mindre der 30 grader, hvilket sjældent sker herhjemme. Kød får en bedre smag, når det får lidt stuetemperatur, inden det skal tilberedes. Det bliver også mere jævnt tilberedt, da der ikke ligger en kuldebro i midten af kødet, som ødelægger varmefordelingen.
Imens kødet hviler sætter du en stor gryde over med 2½ liter vand i. Bring vandet til kog og kom 1½ spsk. fint salt i. Denne grydefuld vand skal bruges til kødbollerne.
Mål dine ris af – jeg bruger altid naturris eller brune ris, som egentligt er det samme. De er ubehandlet og skal koge lidt længere, men de er fyldt med gode fibre i forhold til almindelige hvide ris og de mætter langt mere, end de hvide ris. Du skal derfor bruge en mindre mængde ris i forhold til de hvide og prisen er ofte den samme. Det kan derfor godt betale sig i længden at købe de brune ris.
Sæt en mindre gryde over med vand til risene og kog risene efter anvisning på pakken. De skal normalt koge i 35-40 minutter og det passer fint med kogetiden på kødboller og tilberedning af sauce.
Når dit vand koger og din fars har trukket, skal du i gang med selve kødbolle processen. Tag en lille spiseske eller en stor teske. Dyp den i det kogende vand og tag en smule fars med skeen. Form til en lille kødbolle og læg den ned i det kogende vand. Fortsæt på samme måde, indtil du har fyldt gryden i et lag.
Når kødbollerne popper op til overfladen, så er de færdig kogte. Tag dem op med en hulske og læg dem i en dyb tallerken. Fortsæt indtil alt farsen er brugt. Jeg får 40 kødboller ud af sådan en portion fars og de har cirka størrelse af en lille limefrugt. Sæt kødbollerne til side. Sæt også gryden med kogevandet fra kødbollerne til side – du skal bruge noget af kogevandet til din karrysauce.
Til en sund, lækker og anderledes karrysauce til 4 personer skal du bruge:
150 g Belle de Boskop eller andet syrligt madæble – dette er vægten i skrællet og udkernet tilstand
200 g knoldselleri – i skrællet vægt
1 almindeligt løg
2½ tsk. karry
4-5 dl kogevand fra kødbollerne
En smule mælk fra en glad ko
Eventuelt lidt jævning
Du kan også tilføje 1-2 mellemstore gulerødder, hvis du har lyst. Du skal dog ikke bruge persillerod eller pastinak – selv når de er tilberedt, er deres smag for gennemtrængende i denne sauce.
Pil løget og hak det fint. Skræl æblet og skær det ud i både. Skær bådene i mindre tern, cirka 1 x 1 cm. Skræl knoldsellerien og skær også den i små tern, lidt mindre end æblet. Gør det samme med gulerødderne, hvis du vil bruge sådan nogle.
Kom 2 spsk. olivenolie i en mellemstor gryde og sæt den over medium varme. Når olien er varm, tilsætter du karryen. Karry skal altid brændes af først, for at den kan afgive sin fulde og komplekse smag. Brænd karryen af, under omrøring, i 2 minutter. Tilsæt løgene og lad dem stege med i et par minutter under omrøring. Skru en smule ned for varmen og tilsæt sellerien og eventuel gulerod.
Lad rodfrugten stege med i 3-4 minutter under omrøring – tilsæt eventuelt en smule ekstra olie. Det må ikke brænde på.
Kom æblerne i gryden og lad dem stege med et par minutter. Kom 4 dl af kogevandet fra kødbollerne ved grønsagerne og tilsæt eventuelt den sidste dl, hvis du synes, at der er for lidt væde. Læg låg på gryden og lad det koge i cirka 12-15 minutter. Grønsagerne skal være helt møre.
Når risene er færdigkogte, tager du saucegryden af blusset og stikker en stavblender i den. Blend saucen til den er helt ensartet. De mange gode grønsager og æblet er med til at tykne saucen, så jævning burde næsten være overflødigt.
Sæt gryden tilbage over varmen. Tilsæt lidt mælk til at afrunde saucen med og smag den til. Den skal måske have en smule salt og peber, men sikkert ikke meget; vandet fra kødbollerne er i forvejen letsaltet, så smag på den først, inden du hælder krydderier i. Sellerien og æblet giver en dejlig rund og fyldig smag til saucen og jeg synes, at det er den bedste karrysauce, der findes til boller i karry.
Når du bruger grønsager til at give fylde i en sauce og blender dem på denne måde, så får du også automatisk øget dit indtag af grønsager. Saucen vil også være et hit hos de grønsagsforskrækkede, fordi de ikke får store stykker at tygge på. Du narrer faktisk grønsager i dem på denne måde. Det har jeg også skrevet om i Mad på budget under Tips og Tricks.
Der er desuden kun en minimal mængde af fedt i saucen, da kogevandet fra kødbollerne ikke indeholder store mængder fedt og resten får du fra olivenolien og mælken, så der er virkelig tale om en ret fedtfattig sauce.
Når du har tilsat mælken, skal saucen lige bringes kortvarigt til kog. Skru ned for varmen og tilsæt halvdelen af kødbollerne. Den anden halvdel kommer du i fryseren til en anden gang. De kan holde sig cirka 3 måneder i fryseren.
Server dine boller i karry med de lækre brune ris og en råkost salat lavet på revne gulerødder, fintsnittet spidskål, clementin-fileter og lidt æbletern. Barndomsfavoritten 🙂
Jeg kan egentlig godt forstå, at denne ret var min barndoms livret i mange år. Den har en skøn smag af krydret karry, lækre kødboller og de gode ris. Råkost salaten er en tilføjelse som jeg ikke fik, da jeg var barn, men som passer perfekt hertil. Du får alle de dejlige konsistenser, når du spiser – blødt, cremet, sprødt og lidt bid. Alle dine sanser kommer på arbejde og det er skønt 🙂