Denne friske rødkålssalat er super lækker Den kan serveres til anden, stegen, gåsen, kalkunen eller frikadellerne. Den er et let og sundere alternativ til den traditionelle rødkål, som står på julebordet år efter år.
En fræk og frisk sag i flotte farver 🙂
Udover at den er sund og ikke falder tungt i maven, så er den også let at lave. Det eneste den kræver er lidt tålmodighed og lidt tid. Den kan derfor, med fordel, laves dagen før, den skal serveres.
Til seks personer skal der bruges:
1/4 frisk rødkål
3 appelsiner
1 æble
50 g valnødder
1 spsk akaciehonning
Friskkværnet peber
Snit rødkålen meget fint. Husk at fjerne stokken. Kålene skal snittes i meget tynde strimler ellers bliver resultatet ikke godt. Når alt kålen er snittet, giver du den lige et par snit på den anden led, så du ikke får alt for lange kålstrimler.
Kom kålen i en skål – ikke den skål du vil servere den i. Tag dine appelsiner og skær top og bund af. Skær med en skarp kniv forsigtigt skrællen af appelsinerne, så du får alt det hvide med af, men ikke for meget af kødet. Skær imellem hinderne på appelsinerne, så du får små fine appelsinfileter, gør dette over skålen med rødkål, så saften løber ned i skålen. Kom fileterne i en anden skål. Når du har skåret alle fileterne fra, klemmer du resten af appelsinerne over rødkålen, så alt den gode saft bliver blandet med rødkålen.
Nu skal kålen have en gang massage. Det lyder mærkeligt, men jo mere du klemmer, maser og trykker din rødkål jo bedre bliver den. Frisk rødkål kan være en grov sag at tygge, næsten uanset hvor fint du har snittet den og denne kålmassage blødgør din kål og gør den mere lækker at spise. Du skal massere kålen fire-fem gange af cirka tre minutters varighed. Der skal bruges en del kræfter til det, så det er desværre ikke noget børnene kan være med til. Appelsinsaften er også med til at gøre kålen med tyggevenlig, men den kan ikke gøre det alene.
Når kålen er blevet rigtig godt gennemmaseret, skal appelsinfileterne i. De kan med fordel deles i to, specielt hvis de er lidt store. Skær æblet i tern, de skal være cirka 0,5 x 0,5 cm. Knus valnødderne let – ikke for meget. Kom æbletern og de fleste af valnødderne i rødkålen. Dryp akaciehonningen over kålen og drys med en smule friskkværnet peber. Vend det hele godt rundt og kom det i den skål du vil servere din friske rødkålssalat i. Pynt med de sidste valnødder og stil rødkålssalaten koldt, indtil den skal serveres. Den skal tages ud af køleskabet cirka 30 minutter før, den skal spises, så smager den bedst.
Lækker salat til julebordet
Det er en skøn, frisk og let syrlig-sød salat, der passer super godt til alt julens mad også en glaseret hamburgerryg. Det smager så lækkert sammen med den røgede smag, mums.