Fasanrilette

Denne rilette er lidt anderledes, end den anderilette du sikkert kender i forvejen. Anderilette er en fed og tung sag, denne her fasanrilette er derimod det stik modsatte. Den er let og delikat og den falder ikke tungt i maven.Fasanrilette

Lækker fasanrilette, mmhh

Til 1 stor portion rilette – det passer til cirka 8 sultne personer, skal du bruge:

1 fasan – flere større supermarkeder forhandler fasaner, specielt i efterårs- og vintermånederne, både i frossen og i fersk stand. Køber du en frossen, skal den være optøet, når du begynder.

3 små gulerødder

1 mellemstort almindeligt løg

2 store fed hvidløg

1½ dl rødvin – jeg bruger en kraftig italiensk og den passer perfekt. Den må ikke være for sød.

3 dl bouillon – du kan både bruge grønsags- og hønsebouillon. Hønsebouillon passer godt til fasan, da det ikke overdøver fasanens delikate smag

7 tørrede enebær

½ tsk tørret timian

Havsalt og friskkværnet peber

Skyl fasanen godt og fjern eventuelle rester af indvolde. Parter den i fire dele; bryst, ryg, 2 x lår. Kom en klat rigtig god smør i en stor stegegryde; en stor klat 😉 Brun fasanen godt af på alle sider ved høj varme. I mens pipperen bliver brunet, skræller du dine gulerødder og piller løg og hvidløg. Gulerødderne skal skæres i 1 cm tykke skiver. Løget skal hakkes fint og hvidløgsfeddene må gerne være grofthakket. Når du har brunet pipperen godt af på alle sider, skal alle grønsagerne ned til den. Skru ned for varmen til lidt under medium. Lad dine grønsager stege med at par minutter. Tilsæt eventuelt en sjat god olivenolie – det gør absolut ikke riletten ringere. Knus dine enebær i en morter. Hvis du ikke har en morter, så kan du bruge enden af skaftet på en stor kniv. Kom de knuste enebær og timian ned til fasanen og grønsagerne. Krydr også med lidt havsalt og friskkværnet peber.

Enebær og timian passer fantastisk godt til vildt, specielt til det vildt, der ikke har en alt for kraftig smag. Det fremhæver den lækre vildtsmag på en super god måde.

Tilsæt rødvinen og lad det lige koge et par minutter for at brænde alkoholen væk. Hæld bouillonen ved og skru eventuelt lidt mere ned for varmen. Fasanen skal bare simre ganske let.  Kom låg på gryden og lad din fasan hygge sig i den skønne væske i 1 time.

Når fasanen har simret i en time, tager du forsigtigt alle dele af den op af gryden og lægger på et rent skærebræt. Skru op for gryden og lad væsken, inklusiv grønsagerne, koge 2/3 ind, så du kun har 1/3 væske tilbage.

Lad fasanen køle lidt af. Når fasanen er kølet så meget af, at du kan røre ved den med fingrene – den skal selvfølgelig stadig være varm – piller du forsigtigt alt kødet af og deler i flager/strimler/stykker. Pas på med de små ben, de virker næsten som brusk, men det er ben og de skal ikke med. Kasser skroget og skindet. Pil eventuelt kødet i lidt mindre stykker og kom dem ned i den resterende, indkogte, væske. Fjern gryden fra blusset og sluk for det. Mos kødet godt ned i væsken, så grønsagerne også bliver most og det hele bliver en skøn masse af kød, væske og grønsager. Smag blandingen til, den skal måske have lidt ekstra havsalt eller peber. Kom blandingen op i en fin skål, pres den godt sammen, og sæt skålen på køl til den skal spises.Fasanrilette

Lækker rilette med en skøn smag af vildt, mums

Skålen skal tages ud af køleskabet minimum ½ time, før riletten skal spises, gerne 1 time før. Server riletten med lækkert rugbrød, hjemmesyltede rødbeder og hjemmelavet agurkesalat, mums.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.