Håkonskager er min yndlingsjulesmåkage. Den er sød, sprød og smelter nærmest på tungen. Den er faktisk ret vanedannende og du kan aldrig bare nøjes med én af disse lækkerbiskner.
Håkonskagerne er blevet en fast del af julesmåkagerne herhjemme og jeg vil faktisk hellere have dem end vaniliekranse. Det til trods for, at vaniliekranse har været min yndlingssmåkage siden jeg var barn. Så de er gode, rigtig gode.
Smukke håkonskager
Til cirka 60-70 håkonskager skal du bruge:
200 g stuetempereret smør af den gode slags – ikke blandingsprodukter og ikke margarine. Resultatet bliver aldrig særlig godt, hvis du ikke bruge rigtig smør.
90 g flormelis
75 g god marcipan
270 g hvedemel
1 tsk. vaniliesukker
Denne opskrift skal laves over to dage. Dejen skal have lov til at ligge koldt og trække smag og sætte sig. Marcipanen giver en fantastisk sødme i disse kager. De minder lidt om specier, men de er bare SÅ meget bedre.
Dag 1:
Pisk smør og flormelis blødt og luftigt. Riv marcipanen i blandingen og rør godt. Tilsæt mel og vanilie og saml dejen. Det kan sagtens lade sig gøre uden væde. Marcipanen og det bløde smør gør dejen utrolig let at arbejde med. Det er en fordel at bruge iskold marcipan – det er lettere at rive.
Rul dejen ud i lange pølser med en diameter på cirka 2-2½ cm. Læg dejpølserne koldt til dagen efter.
Dag 2:
Her skal du bruge lidt ekstra ingredienser, som du sikkert, ligesom jeg, altid har i huset.
1 æg
100-150 g rørsukker
Pisk ægget sammen med en gaffel på en flad stor tallerken. Drys rørsukkeret ud på en anden stor flad tallerken. Tænd ovnen på 175 grader – ikke varmluft. jeg ved, at mange bruger varmluft til småkagebagning, men det gør jeg ikke. Jeg synes, at varmluft skader mere end det gavner.
Skær dejpølserne til, så de passer med tallerknernes bredde. Rul en pølse af gangen i æg og bagefter i sukker. Skær pølsen i ½ cm tykke skiver og læg skiverne med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir. Der kan være cirka 30 småkager på en bageplade.
Bag småkagerne øverst i ovnen i 10-12 minutter til de er let gyldne i kanten. Lad kagerne køle helt af på en rist, inden du kommer dem i fine juledåser. Tag en dåse med på arbejde eller på besøg ved din bedsteforældre og overrask med lækker julehjemmebag 🙂
Håkonskagerne smager sødt af marcipan og den sprøde sukkerkant gør kagerne endnu mere delikate.
Kære Helene. Er netop nu ved at lægge dej til en dobbeltportion af dine håkonskager. De har vippet min mors vaniljekranse af den førsteplads, de ellers har ligget ubesejret på siden min barndom. De er intet mindre end mageløse. Glædelig jul. Kh K
Kære Karina,
Sikke et kompliment – af hjertet tak 🙂 I min verden er disse skønne håkonskager også mageløse og et must på vores julebord 🙂
Du og din familie ønskes en glædelig jul 😀
Kh Helene