Dette er en rigtig klassiker fra det gamle danske køkken. En simreret af dimensioner. Lav den til din mand, din far, din farfar eller din svigerfar og de vil falde i svime og prise dig i høje vendinger – det er med andre ord, en rigtig herreret 😀
Du skal beregne et par timer til stegning, det afhænger af kødets vægt. Jeg lod mit simre i 2 3/4 time og dertil skal du lægge bruning af kødet og hviletid for kødet. Så du skal begynde 3-3½ time før, du har planer om at servere maden. Med mindre du bruger et mindre stykke kød. Du skal endelig ikke lade den lange stegetid skræmme dig – som med alt dejligt simremad, så passer det sig selv, når du har lige har gjort det første kvarters forarbejde.
Til 4 personer, inklusiv en rest til biksemad i de kommende dage, skal du bruge:
2 kg oksebov – gerne et stykke med ben, det stykke jeg fik fat i var snøret, men jeg var heldig og kødet var rigtig fint og lækkert uden skjult snask – jeg har også en rigtig god slagter
2 mellemstore ganske almindelige løg
1 øl á 33 cl – en pilsner af den lidt mørke slags passer perfekt
2-3 dl vand
Havsalt og friskkværnet peber
1 milda eller en madlavningsfløde, hvis du er mere til det – bare du bruge 2½ dl dejlig tyk cremet væske til at runde saucen af med, så bliver saucen så glad
Lidt kulør og maizena til jævning
30 g god smør – altså rigtig smør
Tag den største stegegryde du har og sæt den over fuld varme. Kom smør og en lille sjat olivenolie i gryden og lad det bruse op. Læg stegen i og brun den godt af på alle leder og kanter, også enderne – alt skal brunes af på den. Krydr den med havsalt og friskkværnet peber. Imens stegene bruner, piller du løgene og skære dem i grove både – jeg delte løgene i fire stykker hver. Når stegen er brunet godt af, tilsætter du løgene og lader dem stege med at par minutter. Du skal nu skrue ned for varme, så den er lige under medium – det skal jo kun simre. Tilsæt øllet og 2-3 dl vand – der skal være væde halvvejs op på stegen.
Låg på gryden og lad stegen hygge sig i den gode væske en times tid. Vend stegen efter en time og læg låg på igen. Lad den simre videre i endnu en times tid – nu har den simret løs i 2 timer og du kan vende den igen, men du kan også lade den være. Den hygger sig og trækker smag fra øl og løg og den har det faktisk rigtig skønt i gryden uden alt for meget indblanding fra dig af 🙂
Det er nu tid til at koge kartofler – det vil jeg altså ikke forklare dig, hvordan du gør – det er jeg ganske sikker på, at du er lige så god til som enhver anden 🙂 Husk at sætte vand over til dine grønne bønner – de skal koge i cirka 5 minutter – de skal ikke være så kogte, at de er grå og smattede, det er bare ikke særlig godt. Men du har god tid endnu til at koge de små grønne vitamin bomber i.
Tilbage til det virkelig vigtige – din oksesteg. Jeg tør vædde med, at din bedre halvdel og dine børn kredser om dig og køkkenet på det her tidspunkt i simre-processen. Duftene fra gryden er uimodståelige og for de fleste bringer de skønne minder om familiemiddage ved bedste, runde fødselsdage, hyggelige aftener i varme barndomskøkkener og disse minder bringer du nu videre – det er da skønt 🙂
Nå, det var den oksesteg, jeg kom fra. Efter 2½-2 3/4 times simren er stegen nu klar. Tag den forsigtigt op af gryden, brug to grydeskeer og ikke en gaffel – du vil ikke stikke i den – det får de gode safter til at pible ud og det er synd. Pak stegen ind i et stykke stanniol, så den kan holde sig varm, imens du laver saucen. Si løgene fra væden i gryden og bring væden i kog. Tilsæt milda eller madlavningsfløde lidt af gangen, du skal måske ikke bruge det hele. Det skal runde saucen af, så du får en god rund og fyldig smag, uden at den smager fed. Tilsæt lidt kulør og smag til med lidt salt og peber. Jævn saucen en smule; den skal ikke være tyk, men den skal kunne hænge ved, så en smule jævning.
Pak kødet ud af staniolen og skær det i ½ cm tykke skiver, server med kartoflerne og den skønne skysauce, de sprøde grønne bønner og ribsgele eller tyttebær.
Kødet smelter simpelthen på tungen og det kan jeg takke min farfar for – min søde far, fortalte mig, at min kære gamle farfar plejede at komme en øl ved, når han lavede grydestegt oksesteg – øllet mørner og giver en fantastisk smag til kød og sauce, så jeg fulgte farfars råd og det er jeg glad for 🙂