Braiserede svinekæber

Dette er en skøn simreret, der passer super godt en råkold efterårs-søndag, hvor familien skal hygge lidt ekstra. De skønne dufte fra gryden, får tænderne til at løbe i vand.Braiseret svinekæber

Til 2 personer skal du bruge:

4 svinekæber

2 gulerødder

150 g selleri eller 2 pastinakker

1 løg

2 fed hvidløg

1 lille håndfuld frisk timian

1 porter, 33 cl.

2-3 dl vand

Smør og olivenolie til stegning

Havsalt og friskkværnet peber

1 bakke markchampignon eller blandede svampe. Du skal ikke bruge almindelige champignoner – de er ret kedelige.

Braiseret svinekæber

Fjern sølvhinden fra svinekæberne. Skræl gulerødderne og sellerien, pil løg og hvidløg og skær det hele i grove stykker. Varm en stor stegegryde op og lad smør og olie blive varmt heri. Brun kødet godt af på begge flade sider – en god bruning er med til at give kødet en rigtig lækker smag. Krydr det med friskkværnet peber – ingen salt, endnu. Tag kødet op – brug en madpincet eller en ske – LAD FOR GUDS SKYLD VÆRE MED AT STIKKE I DET MED EN GAFFEL!!! Hvis du gør det, så pibler alt den gode saft ud og det er saften, der giver kødet smag og gør det saftigt. Kom grønsagerne i gryden og lad dem stege et par minutter, til løgene begynder at blive klare. Tilsæt kødet igen, lad det putte sig godt ned imellem de dejlige grønsager. Braiseret svinekæber

Tilsæt 2/3 dele af porteren og timianen og læg låget på. Skru ned for blusset på lidt under medium varme og lad kødet simre i ca. 20 minutter. Braiseret svinekæber

Tilsæt det sidste øl og vandet. Vend kødet – igen uden brug af gaffel. Låg på og lad det simre i yderligere 70 minutter. Vend eventuelt kødet en enkelt gang mere undervejs. Krydr kødet godt med havsalt lige inden det er færdigt.

En halv times tid, førend kødet er færdigt, skal du tilberede din markchampignon. Rens dem godt for jord og urenheder og skær dem i kvarte. Varm en stegepande godt op og svits champignonerne herpå et par minutter. Tilsæt lidt rigtig godt smør og krydr med salt og peber. Skru ned på medium varme og lad champignonerne blive godt ristet.

Tag kødet op af gryden, dræn væden fra grønsagerne over i en skål – væden er din sauce. Den indeholder saft og kraft fra kød, grønsager og den gode mørke øl. Hæld væden tilbage i gryden og giv den et opkog. Smag til – det kan være den skal have et lille nip salt eller peber. Hvis væden er for tynd, kan du jævne den lidt med lidt maizena rørt ud i vand. Server de lækre svinekæber på en bund af rodfrugtsmos med den lækre, nærmest sorte sauce hældt over. Top med de ristede markchampignoner.Braiseret svinekæber

Det smager intet mindre end fantastisk – den mørke øl løfter retten til et helt andet niveau og kødet er så mørt, at du kan tygge det med dine øjenvipper. Ikke videre delikat, men så forstår du, hvor mørt det er 🙂 Smagene fra grønsagerne og fonden fra kødet giver en helt unik smagsoplevelse, som bare skal opleves. Øllen karamelliserer næsten i gryden og sammen med kødet bliver det bare en himmerigs mundfuld.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.