Braiseret nakkefilet

Braiseret nakkefilet

Sidste simreret, indtil videre, er en skøn braiseret nakkefilet badet i rødvin og urter og stegt ved svag varme i fire timer.Braiseret nakkefiletDelikatesse (kødet ser desværre lidt gråt ud – det er lyset, der gør det, øv)

Jeg har braiseret min nakkefilet i rødvin, men du kan sagtens bruge øl i stedet for – det kommer an på, hvad du er til.

Jeg kan dog garantere dig, at hvis du bruger rødvin, så får du en sauce, der smager helt fantastisk. Den er ubeskrivelig god.

Jeg serverer min nakkefilet med en skøn, frisk rosenkålssalat og søde kartofler stegt på panden, lækkert 🙂Braiseret nakkefiletSmuk ret

Til 8 personer, eller til færre, men til gengæld er der til flere aftener:Braiseret nakkefiletNakkefilet, afpudset og klar til bruning

2 kg afpudset nakkefilet – få din slagter til at gøre det, hvis du ikke selv er så ferm med kniven

1 stort løg

1 porre

2 store gulerødder

6 fed hvidløg

1 rød chili

6 friske salvieblade

1 stor håndfuld frisk timian

½ flaske god italiensk rødvin – en Amarone eller Barolo er dog måske lige i overkanten

Rens alle grønsagerne og skær dem i grove tern.

Knus hvidløgsfeddene – de skal ikke hakkes, bare knuses. Hak chilien halv groft.

Brun nakkefileten godt af på en rygende varm pande i lidt god smør. Krydr den med friskkværnet peber. Den skal brunes godt af på alle flader, så den får en dejlig stegeskorpe.Braiseret nakkefiletSmukke farver

Læg halvdelen af timianen i bunden af et stort ildfast fad. Læg den brunede nakkefilet ovenpå.

Kom grønsagerne og hvidløg og chili på panden og lad dem stege nogle minutter, til løgene begynder at få et klart skær. Hæld dem over den brunede nakkefilet. Krydr godt med friskkværnet peber og havsalt. Hak resten af timianen og salviebladene og drys over kød og grønsager.Braiseret nakkefiletBådet i rødvin – lækkert

Hæld rødvinen over og Dæk fadet godt til med et stykke bagepapir, der er skyllet i koldt vand og krøllet sammen, og stanniol til at holde det helt lukket til.

Sæt fadet i en 140 grader varm ovn – ikke varmluft og lad nakkefileten hygge sig i 3 timer. Når de tre timer er gået, dræner du væden fra fadet, igennem en si og ned i en gryde. Sæt fadet tilbage i ovnen i 1-1½ time uden “låg”.Braiseret nakkefiletLækre ingredienser giver lækkert mad 😀

Lad den lækre væde fra fadet simre lige så stille i 45 minutter – den skal koge ind til cirka halvdelen. Den skal bare have lov til at simre lige så stille, ikke buldrekoge.

Jævn saucen med lidt maizena og smag den til – den mangler sikkert ingenting, men den kan sagtens bære en klat iskoldt, god smør 😉

Tag kødet ud af ovnen og dræn eventuelt ekstra væde over i saucen igennem en si.

Lad kødet hvile i 20 minutter.

Imens kødet hviler kan du forberede de søde kartofler – du kan også servere almindelige kartofler eller rodfrugter til. Jeg har brugt søde kartofler, fordi de er så lækre og sunde 🙂Braiseret nakkefiletMmmhhh

Skræl de søde kartofler og skær hver kartoffel i 16 både. Steg dem på en varm pande sammen med knust hvidløg og hakket chili eller steg dem i ovnen ved 200 grader i 20 minutter – husk at krydr dem godt med både friskkværnet peber og havsalt.

Skær kødet i skiver og server sammen med den lækre sauce, de søde kartofler og en frisk rosenkålssalat, vidunderligt 🙂Braiseret nakkefiletMørt, delikat og lækkert, mums

Kødet er smeltende mørt og har en skøn smag af rødvin, urter og krydderier – det er virkelig lækkert. Det bliver dog overskygget en smule af den yderst delikate rødvinssauce. Den er så god, at du egentlig har mest lyst til at spise den af en skål med en spiseske – tro mig, det har du virkelig. Den er uforskammet god. Braiseret nakkefiletSmukt 😀

Saucen har en dyb og intens smag; rødvinen er slet ikke dominerende, tværtimod leger den med dine smagsløg og afslører en dybde, der krydres meget pikant af hvidløg, chili, urter og sødmen fra de skønne grønsager. Kødets saft og kraft giver det allersidste lækkerhed til denne himmerigs mundfuld og saucen har ærlig fortjent at dominere denne ret.

Rosenkålssalaten giver en dejlig lethed til retten og de sprøde salatblades bitterhed bliver komplimenteret både af æblerne deri, men også af kød, kartofler og sauce – lækkert 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.