Store Bededag og varme hveder

I dag er det Store Bededag. Mange forbinder dagen med en lille ekstra ordinær fridag og for manges vedkommende skal man også have varme hveder.

Dagen blev indført i 1686 ved en kongelig forordning og var en ud af tre bededage, som biskop Hans Bagger fra Roskilde fik indført. Store Bededag hed oprindeligt Ekstraordinær almindelig bededag og den var den eneste bededag, der overlevede den store helligdagsreform af 20. oktober 1770. Mange andre helligdage forsvandt ved denne reform, bl.a. 3. juledag, Sankt Hans dag og Mortensdag.

Da Store Bededag oprindeligt var en helligdag, måtte man heller ikke arbejde. Dette var også gældende for bagerne, så de bagte hvedetvebakker aftenen før, som man kunne spise på Store Bededag. Det er herfra vi kender skikken med varme hveder aftenen før Store Bededag og den kan dateres helt tilbage til midten af 1800-tallet, men den er uden tvivl ældre.

Jeg elsker varme hveder. Hvert år, når Store Bededag nærmer sig, kan jeg begynde at dufte dem og smage dem, og i Store Bededags weekenden er der kun hveder til morgenmaden. Jeg plejer altid at købe mine hvedeknopper ved den samme bager hvert år, men i år har jeg bagt dem selv.

Jeg er helt syg med de kager og det brød, man kan købe ved Lagkagehuset. Min kæreste og jeg tager ofte på ferie i Gråsten og vi skal altid til Sønderborg og hente morgenbrød og kage til eftermiddagskaffen ved Lagkagehuset. De laver så fantastisk brød, at det er lige før, at jeg ville stoppe med at bage selv, hvis der lå en afdeling i nærheden af mit hjem, så godt er det 😀

Derfor, da jeg i går morges så Ole Kristoffersen, der ejer Lagkagehuset, bage hveder i Go’Morgen Danmark, var jeg ikke i tvivl; jeg skulle selv bage mine hveder i år ud fra hans opskrift. Jeg bagte dem i går, så de var klar til i går aftes. I min familie har vi altid haft traditionen med at spise varme hveder aftenen før Store Bededag og den tradition har jeg også indført i mit eget hjem, til stor glæde for min kæreste. Vi har dog justeret den lidt, så vi springer altid aftensmaden over og nøjes med at spise varme hveder. Det er én gang om året og vi er, på den måde, sikre på, at vi ikke overspiser ved først at spise aftensmad og så skulle spise hveder senere.

Det er ikke sidste gang, jeg selv bager mine hvedeknopper, opskriften er let at gå til og dejen er hurtigt rørt sammen. Dog vil jeg lave lidt færre næste gang, så de bliver lidt større og så vil jeg også bruge en mindre bageplade, så de vokser mere sammen.

Opskriften til ca. 20 hvedeknopper:

50 g gær

75 g smeltet smør

2½ dl koldt vand

10 g salt

8 g kardemomme

50 g flormelis

1 æg – som altid, brug ALDRIG buræg.

550-600 g hvedemel

Smuldr gæren i en stor skål. Smelt smørret og tilsæt det kolde vand. Blandingen skal blive lillefingervarm. Hæld den over gæren og rør gæren ud. Bland salt, flormelis og kardemomme i en skål. Tilsæt 200 g hvedemel til gærblandingen og rør det sammen. Tilsæt nu din flormelis og krydderier og ægget og rør godt sammen. Tilsæt mere mel indtil dejen er klar til at blive æltet. Nu vil det så være en fordel med en Kitchen Aid, jeg har en, men brugte den ikke – det gør jeg nok næste gange – dejen skal nemlig æltes i 10 minutter for at blive smidig og luftig, som hvedeknopper er. Jeg æltede ved håndkraft i 8 minutter, så kunne jeg ikke mere. Dejen kom op i skålen igen og hyggede sig under et viskestykke i 20 minutter.

Da de 20 minutter var gået, formede jeg dejen til an lang pølse og delte den i 20 små boller, der blev lagt på en bageplade med bagepapir – næste gang laver jeg kun 16, så de bliver lidt størreIMG_1727

Jeg fugtede viskestykket med vand fra en forstøver, så knopperne ikke blev for tørre i overfladen, lagde det over hvedeknopperne og lod dem efterhæve i 5 kvarter. Efter en halv times hæven, tændte jeg for ovnen og lod pladen stå ovenpå komfuret, så de fik lidt af ovnens varme under hævningenIMG_1728

Ovnen blev sat til 200 grader – ikke varmluft, dine brød bliver så tørre af det. Da efterhæve tiden var gået, satte jeg dem midt i ovnen og lod dem bage i ca. 16 minutter. Er de større, skal de sikkert bage i 20 minutter, men prøv dig frem.

Hele huset får en vidunderlig duft af kardemomme og dine tænder kommer til at løbe i vand. Vi spiste os næsten en mavepine til i går, så godt smager de og jeg glæder mig til morgenmaden lige om lidt – varme hveder med en god skive ost, hjemmelavet jordbærsyltetøj og kop god kaffe til, mmhhh 🙂IMG_1734

Så er bunden lagt til at fejre min ældste niece senere i dag. Hun skal konfirmeres i dag og hun har glædet sig så længe, og jeg tror faktisk ikke, at hun har sovet i nat, så spændt er hun 🙂 Det er også en rigtig dejlig dag, jeg kan stadig huske min konfirmation, det var en skøn dag sammen med familie og mine forældres venner, god mad, solskin, dejlige gaver og ikke mindst det skift fra barn til voksen. Det er bare en helt specielt dag, så jeg kan godt forstå hende. Stort til lykke kære Cecilie 🙂

Hav en dejlig Store Bededag og til lykke til alle de kære konfirmander, der har en stor dag i vente 🙂Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.