Pulled beef

Pulled beef er kommet for at blive!

Jeg har aldrig, aldrig nogensinde fået så mørt og lækkert oksekød før. Hold nu op. Det smelter simpelthen på tungen. Ligesom både pulled pork og pulled  chicken så er det blandt andet den lange stegetid og valget af kød, der gør denne ret så delikat. Jeg har valgt at bruge spidsbryst til min pulled beef – det er billigt, der er ikke så meget fedt i det og så er det et ret så overset stykke kød, der fortjener en hyldest for sin lækkerhed 🙂 (Jeg ved godt, at lækkerhed ikke er et ord, men det er det nu 😉 ).

Pulled beef er også ret budget-venligt mad. Det er en forholdsvis billig udskæring og der bliver til aftensmad til minimum 2 dage i et spidsbryst, selvfølgelig afhængig af størrelsen og det antal personer, der skal dele kødet 🙂Pulled beefLækkert pulled beef med godt tilbehør

Pulled beef kræver 5 timer i ovnen plus tid til forberedelse og hviletid, så begynd 6 timer før du skal servere den.

Denne opskrift er til 3 personer og du skal bruge:

1 kg oksespidsbryst

3 mellemstore løg – almindelige løg kan sagtens bruges

1½ spsk. dijonsennep

2 tsk. Herbes de Provence krydderi

Friskkværnet peber

En smule olivenolie

Lidt smør af den gode slags

Derudover skal du bruge:

1 stor spsk. solbærsyltetøj – det lyder sært, men det bliver godt, tro mig 🙂

2 spsk. balsamico eddike

2 spsk. hvedemel

2-3 dl varmt vand

Tænd ovnen på 160 grader. Hvis du ikke har en stor stegegryde, der kan gå i ovnen (det har jeg ikke – endnu), sætter du et ildfast fad ind i ovnen, når du tænder for den. Du skal selvfølgelig bruge almindelig varme. Varmluft duer ikke til langtidsstegning.

Sæt en stegepande (eller en ovn-fast stegegryde) over høj varme. Kom en smule olivenolie på panden og brun dit spidsbryst godt af på alle sider, også enderne.
Imens kødet bruner, gør du dine løg klar. Pil dem og skær dem i tynde ringe. Jeg halverer dem altid først, så er det lidt lettere. Læg løgene til side.

Når spidsbrystet er brunet godt af, fjerner du panden fra blusset. Hvis du bruger en gryde, fjerner du også den. Tag det ildfaste fad ud af ovnen. Fordel en smule olivenolie i bunden af fadet og læg løgene i midten af fadet. Fordel nogle små klatter smør ovenpå løgene. Pulled beef, oksespidsbrystBassen er brunet af og næsten klar til ovnen.

Krydr spidsbrystet med Herbes de Provence krydderi på begge sider og smør senneppen udover kødet, på begge flader, enderne og siderne. Læg spidsbrystet ovenpå løgringene.

Hvis du bruger en gryde, så tager du det brunede stykke spidsbryst op af gryden. Læg løgene i og krydr spidsbrystet med Herbes de Provence og sennep, som beskrevet ovenover. Læg kødet tilbage i gryden ovenpå løgene.

Find et stykke bagepapir, krøl det sammen og skyl det godt under den kolde hane. Det skal være gennemvædet. Læg det våde bagepapir over kødet. Tag et stykke stanniol i dobbelt længde og fold det på midten, så det ligger dobbelt, klem det ned over bagepapiret og kødet, så kødet bliver kapslet inde. Bagepapiret forhindrer kødet i at tørre ud.

Denne metode skal bruges både til fad og til gryde.

Kom ½ dl vand i fadet/gryden og sæt fadet/gryden i ovnen i 5 timer. Hold øje med om det steger tørt. Hvis det ser ud til at væsken forsvinder, skal du tilsætte en smule vand igen. Det burde ikke ske, tværtimod.

Efter et par timer begynder den dejligste duft at brede sig og efter 4 timer vil der være en sø af mundvand foran din ovn, fordi du bare må sidde foran ovnen og savle over duften fra denne lækkerbisken 😉

Når de 5 timer er gået, skruer du op for ovnen på fuldt drøn – undtagen hvis du bruger en ovn-fast stegegryde, så skal du slukke for ovnen.

Tag kødet ud og læg det forsigtigt over på et rent spækbræt og brug stanniolen til at dække det helt til med. Du må ikke bruge gafler eller på anden måde stikke i det, så løber alt den gode saft ud. Brug et par paletknive/spatler eller grydeskeer og løft forsigtigt kødet ud af fadet. Hvis du har varme-modstands-dygtige hænder som mig, så bruger du bare hænderne. Jeg kalder det også asbest-hænder 😉

Kødet er skrumpet en del, men bare rolig, der er stadig nok – måske 😉

Kom solbærsyltetøj ned i fadet/gryden, rør rundt og tilsæt balsamico eddike og hvedemel. Rør godt sammen. Kom til sidst det varme vand i fadet/gryden og rør godt sammen. Hvis du bruger fadet, så skal det tilbage i ovnen nu i 20 minutter for fuldt drøn. Det får saucen til at koge ind og blive lækker.

Hvis du bruger en gryde, så sætter du den over medium varme og lader saucen koge ind i cirka 15 minutter, til den har den ønskede konsistens.

Smag saucen til – den skal have en smule havsalt. Solbærsyltetøjet og balsamico eddiken giver saucen en fin balance af syre og fuldender den lækre, cremede sauce.

Server saucen til det lækre kød, som du kan plukke fra hinanden med et par gafler eller fingrene. Som tilbehør kan du gøre ligesom jeg og lave en rodfrugtsmos med græskar.Pulled beefMørt med mørt – pulled beef i bedste stil 🙂

Jeg bruger græskar mos fra et halvt bagt butternut squash, der også bliver brugt til græskar fritter. Jeg varmer mosen let op og blander den med en rodfrugtsmos bestående af et par gulerødder, en stor pastinak og en enkelt bagekartoffel. Mosen  smages til med lidt havsalt, friskkværnet peber og lidt godt smør.

Som grønt tilbehør kan du lave min lækre græsk-inspireret bønnesalat. Den passer perfekt dertil 🙂

Det er en utrolig lækker kombination; den lækre rodfrugtsmos, de sprøde grønne og lidt spicy bønner sammen med den cremede sauce fyldt med bløde løg og det smeltende møre og yderst delikate oksekød fra spidsbrystet. Pulled beefSvimlende lækker ret – mums 😀

Kødet har en mild og alligevel koncentreret smag, og de få krydderier passer perfekt til kødet. De overdøver ikke kødets delikate smag, de fremhæver den.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.