Andebryst med solbær

For nogle år siden faldt jeg over en opskrift i Karolines Køkken på andebryst med solbær- og chokoladesauce og jeg har prøvet opskriften og bringer den her. 

Der skal bruges frosne solbær i opskriften og de er tæt på at være umulige at opdrive, hvis du ikke er så heldig, at du har en solbærbusk i din have og derfor har plukket solbær til fryseren i sommers. Jeg er desværre ikke så heldig, at jeg har en solbærbusk, men nød lærer… Jeg gik de store supermarkeders frysere igennem og fandt en frossen smoothie blanding med blå bær. Denne blanding indeholdt solbær, så den kom med hjem. Så var det bare et spørgsmål om finsortering af solbærrene og blåbærrene i posen. Kan du ikke finde en smoothie blanding med blå bær, så kan du være heldig, at supermarkederne har skovbær blandinger, hvor der er solbær i. Det er indsatsen værd 🙂

Jeg serverer min lækre rodfrugtsmos og en rucolasalat med æbler og appelsinfileter til. Delikat 🙂Andebryst

Selvom jeg har linket til opskriften, får du den også her.

Til 2 personer skal du bruge:

2 stk. berberiandebryst 200-250 g per styk – and fra frost er helt ok

Havsalt og friskkværnet peber

½ tsk. Herbes de Provence krydderi – i original opskriften bliver der brugt rosmarin, men jeg bruger Herbes de Provence krydderiet og det vil jeg bruge fremover, lækker smag til and.

½ spsk. smør af den gode slags

50 g frosne solbær

2½ dl andefond  lavet af vand og andebouillon – jeg bruger granuleret andebouillon

Jævning

15 g god mørk chokolade – en chokolade med et højt kakaoindhold er bedst. Jeg bruger en 72% – Det er lidt mindre end original opskriften, men bruges der mere, så bliver chokoladesmagen for dominerende i saucen.

Begynd med at tænde ovnen på 225 grader. Gør grønsagerne klar til din rodfrugtsmos og bring dem i kog. Find en stegepande frem, der kan gå i ovnen. Har du ikke sådan en stegepande, så bruger du bare en almindelig stegepande og et lille ovnfast fad. Rids skindet på andebrysterne i tern på 1 x1 cm. Krydr med friskkværnet peber og lidt Herbes de Provence krydderi på skindsiden. Kom smørret på panden og skru godt op for varmen. Kan din pande ikke gå i ovnen, så sætter du et lille ildfast fad ind i ovnen nu, så det kan blive varmt. 
Når panden er varm, lægger du andebrysterne på med skindsiden nedad og bruner dem godt af. Krydr andebrysterne på kødsiden med friskkværnet peber og Herbes de Provence krydderi. Vend rapperne om, så skindsiden vender opad. Drys lidt havsalt på skindet og sæt panden i ovnen. Kan din pande ikke gå i ovnen, tager du fadet ud af ovnen og lægger andebrysterne i fadet med skindsiden opad og sætter fadet tilbage i ovnen. Andebrysterne skal stege i ovnen i 25-35 minutter, afhængig af størrelsen. Jeg gav mine 35 minutter, men de vejede også 250 g stykket og de blev perfekte. Jeg kan ikke lide rosa stegt and, så jeg gennemsteger altid min(e) and/andebryster. Du skal dog passe på, at du ikke steger dem så meget, at de bliver tørre. Så smager de ikke særlig godt. Det er lidt en balancegang, som du hurtig lærer 🙂

Imens andebrysterne steger lystigt i ovnen og rodfrugterne til din mos hygger sig i det kogende vand, kan du lave en let rucola-æblesalat til. Til den skal du bruge: 

50 g rucola – skyllet godt og slynget eller duppet tør

½ rødt og sprødt dansk æble

1 appelsin

½ spsk. olivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

Kom rucolaen i en lille skål. krydr med lidt havsalt og friskkværnet peber. Dryp olivenolien over. Skær æblet i tynde både og bådene i mindre stykker og fordel ovenpå rucolaen. Skær enderne af appelsinen med en lille skarp kniv. Skær forsigtigt siderne af appelsinen også, altså kun skrællen. du står nu med en lille rund appelsin uden skræl på. Skær langs hinderne i hver appelsin både, så får du små fine appelsinfileter. Fordel fileterne ovenpå æblerne og klem saften ud af det sidste af appelsinen over salaten, når du har fileteret den. vend salaten rundt med hænderne og sæt den til side.

Hæld vandet fra dine rodfrugter og mos dem med en kartoffelmoser. Bland lidt smør af den gode slags i. Krydr med lidt havsalt og for lidt ekstra grønt til øjnene, kan du vende 1 håndfuld finthakket persille i mosen.

Tag ænderne ud af ovnen og læg dem på et skærebræt. Hæld halvdelen af snasket af panden/fadet og sæt panden på komfuret og skru godt op for varmen. Har du brugt et fad, så hælder du lidt af snasket op i panden, du brugte til at brune ænderne på. Tilsæt andebouillonen til snasket på panden og bring det til kog. Når det har kogt lidt ind, det tager 4-5 minutter, tilsætter du solbærrene og lader dem koge med i 1 minut. Tilsæt en lille smule jævning, ikke ret meget, da chokoladen også jævner. Fjern panden fra varmen og tilsæt chokoladen. Rør forsigtigt rundt i saucen, så chokoladen smelter, men uden at ødelægge for mange af de smukke mørke solbær.

Skær andebrysterne i tykke skrå skiver og læg dem på en tallerken med et par gode skefulde af rodfrugtsmosen og rucola-æblesalaten til. Kom en smule af den mørke, cremede sauce på mosen og en smule på andebryst stykkerne. Server rygende varmt og nyd din Mortens aftens and med et twist. Andebryst

Mosen smager sublimt med den dybe sauce til, der har andesaucens fylde og et overraskende efterspil af syrlighed fra de smukke, mørke solbær, der bliver perfekt afrundet af chokoladens sødme og kraftige, mørke smag. Saucen passer perfekt til den søde og fyldige and. Den giver lige det syre og volumen, som anden har brug for.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.