Bagte kastanjer er en virkelig delikatesse. De har en forholdsvis kort sæson og kan være svære at finde i supermarkederne og ved grønthandlerne. Men falder du over dem, så køb en lille pose og prøv dem. De er virkelig lækre.
Kastanjer vokser også frit i naturen, det er bare ikke spise kastanjer. Det er heste kastanjer og dem skal du ikke spise.
Kastanjerne sælges oftest i løsvægt – gå efter de største – jo større jo bedre. Beregn cirka 8-10 per person, afhængig af størrelsen.
De ubagte kastanjer – du kan svagt ane krydset i toppen
Kastanjerne kan spises både som forret, som en hygge-eftermiddagsspise og som lidt kræs en sen aftentime til et glas lækker rødvin.
Opskriften er ret simpel;
8-10 kastanjer per person
Havsalt
Rigtig god smør – ikke et blandingsprodukt
1 kg groft salt til at bage kastanjerne i
Tænd ovnen på 225 grader. Find et mellemstort fad eller to små tærtefade frem. Kom det grove salt i fadet/ene. Skær med en savtakket lille kniv et kryds i toppen af kastanjerne – pas på fingrene, kniven kan let smutte og så ryger der måske en finger eller to. Du skal igennem skallen, så kastanjen kan knække skallen under bagningen. Sæt kastanjerne i fadet/ene med krydset opad og sæt dem i den varme ovn. Lad dem bage i 25 minutter. Tag fadet/ene ud og server kastanjerne i fadet/ene rygende varme. Pil skallen af de varme kastanjer og smør lidt smør på dem enkeltvis, en af gangen, drys med lidt havsalt og nyd en himmerigs mundfuld.
De bagte kastanjer folder sig ud som en tulipan 🙂
Nogle kastanjer kan være tørre og så skal du ikke spise dem – de skal smides ud, de smager ikke så godt. De bliver lidt beske i smagen. Det kan du dog ikke vide, førend de er bagt og du har knækket skallen.
Kastanjen har en fyldig og let sødlig smag med noter af nødder. Den er lidt blød i konsistensen og har dog en fylde, der overrumpler og fornøjer. Det er en delikatesse af en anden verden 🙂Mmmhh, lækkerbisken 🙂